Reklama

Vitamín E je vitamín plodnosti

Není pochyb o tom, že nedostatek vitamínu E snižuje plodnost mužů i žen. Vitamín E byl  objeven jako faktor plodnosti samic krys již v roce 1922 a o dva roky později byla jeho funkce objevena i u samců krys. Byl znám jako vitamín plodnosti a často zaměňován za sexuální vitamín. Úloha vitamínu E v plodnosti lidí nebyla samozřejmě nikdy přímo prokázána - pro takové výzkumy nebylo možno sehnat potřebné dobrovolníky. Přímé důkazy z výzkumu mnoha živočišných druhů a nepřímé důkazy u lidí jsou však výmluvné.

Mluvíme samozřejmě o lidech, kteří nemají žádné anatomické nebo genetické potíže, jež z nich činí zcela neplodné jedince.

Zlepšení mužské plodnosti
Vitamín E pomáhá posilovat životaschopnost spermatu nízké kvality.

Vědci z University of Montreal v Kanadě podávali doplňky s obsahem vitamínu E a selenu mužům, kteří měli malé množství spermií, a které byly navíc málo životaschopné. Po čtyřech měsících užívání se projevy životaschopnosti spermií výrazně zlepšily. Pohyblivost spermií se zvýšila a přežívalo větší množství spermií, které měly normální tvar. Zlepšení pokračovalo po celý zbytek šestiměsíčního výzkumu. Když muži přestali preparáty užívat, vrátila se kvalita spermatu do předchozího stavu.

Při jednom britském výzkumu bylo třicet mužů rozděleno do dvou skupin. Jedna dostávala 600 IU vitamínu E a druhá placebo. Po třech měsících si skupiny vyměnily pozici. Vitamín E zlepšil vitalitu spermií u obou pozorovaných skupin.

Reklama

Jaký to má praktický význam? Pro muže, kteří mají méně životaschopné sperma, to má velký význam. V Izraeli dostávalo při jednom výzkumu 15 plodných dobrovolníků, kteří však měli malé množství plodného spermatu, po tři měsíce denně 200 IU (m.j.- mezinárodních jednotek) vitamínu E. Výsledky byly nadmíru slibné. Vitamín E zvýšil in vitro (při testech ve zkumavkách) výrazně množství plodného spermatu těchto mužů - z 19,3 na 29,1, což je skok o 51% vzhůru.

Zdroj: Andreas Papas, Ph.D. - Vitamín E, nakladatelství Pragma.
 

Reklama

Komentáře

Makyavella (Po, 23. 9. 2019 - 12:09)
Zdravotni benefity vitaminu e na intimni kondici muze jsme rozepsali v uzitecne profilu vitaminu. Ctete ho zde - https://www.erekce.cz/vitamin-e/
Makyavella (Po, 14. 10. 2019 - 11:10)
jeste dodatek - vitamin E samozrejme neni jedina latka, ktera podporuje plodnost a vyzivuje varlata.. techto vitaminu /a mineralu/ je cela hromada a je dobre pred pocetim se je snazit na maximum zaradit do stravy.. Ctete, ktere to jsou - https://www.erekce.cz/vitaminy-pro-muze-na-plodnost/
Reklama