Reklama

Na jaře posilněte svá játra

Jarní únava, nervozita, skleslost či hádavost mohou souviset s oslabenou funkcí jater. Na jaře je ideální čas k jejich posilnění. Využít k tomu můžete stravu, bylinky i vitamíny.

Posilnění jater stravou:

Játra mají rády kyselou chuť, energii získávají z jednoduchých a složitých cukrů, které se metabolizují v játrech na zásobní glykogen. Játra mají prospěch z čerstvé listové zeleniny, naklíčených semínek, obilí a luštěnin a vařených obilovin (ječmen, oves, žito, pšenice). Prospěšné jsou i jarní zeleninové polévky.

Pro ulehčení játrům je vhodné v jarním období omezit živočišné tuky, vejce, mléčné výrobky a zařadit co nejvíce syrových potraviny ve formě jarních salátů.

Játrům prospívá pití vody s citrónem, která mimo jiné i pomáhá proti překyselení organismu.

Reklama

Bylinky pro posilnění jater:

Ostropestřec mariánský - Sylimarin, hlavní aktivní složka v ostropestřeci, je jednou z nejvíce účinných látek na podporu funkce jater. Sylimarin zvyšuje produkci glutathionu v játrech o 30%, což zvyšuje výrazně detoxikační kapacitu jater. Sylimarin také stimuluje syntézu bílkovin v játrech, což podporuje růst zdravých jaterních buněk. Dále je při konzumaci ostropestřece stimulována produkce žlučí, což je prospěšné pro játra i žlučník

Smetanka lékařská - pampeliška: mladé listy lze přidávat do salátů. Listy či kořeny pampelišky by neměli užívat lidé s žlučovými kameny bez dohledu lékaře či léčitele. Lidé s obstrukcí žlučovodů nesmějí užívat pampelišku. Hořké sloučeniny v listech a kořeni pomáhají podporovat trávení a jsou mírně projímavé. Tyto hořké látky též podporují produkci žluči v žlučníku a odtok žluče z jater. Proto jsou pampelišky doporučovány některými bylinkáři lidem s nedostatečnou funkcí jater v důsledku alkoholismu či špatné diety. Pampelišku je možno užívat ve formě potravinového doplňku.

Čerstvé květy sedmikrásek - napomáhají zvýšení látkové výměny v játrech.  Lze je naložit do umeocta a po týdnu přidávat do salátů či těstovin. Čerstvými květy můžeme též ozdobit polévky či chleby s pomazánkou.

Vitamíny prospěšné játrům:

Lipotropní faktory (cholin, inositol, L-methionin) - pomáhají zabraňovat hromadění tuků a cholesterolu v játrech, předcházet žlučníkovým a jaterním potížím a detoxikovat játra.

Super B+C komplex - Vitamíny B jsou nezbytné pro správné fungování jater. Vitamín C chrání játra před infekčními chorobami.

Auor: mk

Reklama

Komentáře

Eva (Po, 18. 4. 2011 - 14:04)
všem pevné zdraví,pokud mohu doporučit, není nad Silymarin 140 Generica, obsahuje nejen 140 mg silymarinu, ale i 40 mg esenciálních fosfolipidů, což žádný jiný neobsahuje. Je v tomto zcela unikátní a navíc cenově bezva (cca 98,-Kč 60 cps). a navíc : funguje, mám vyzkoušeno !!!
ja jsem se posilnil Myslivcem a o moc lepe se necitim
ja razim teorii, co me nezabije, to me posili. takze to chce za tyden vypit nejmene par litru tvrdeho alkoholu(bez metanolu tedy)
maja (Pá, 30. 11. 2012 - 16:11)
Tomasi to nedelas dobre. Ja jsem si na jatra koupila 100procentni olej z ostropestre. Nemate s nim nekdo zkusenost.
Eva (Po, 18. 5. 2015 - 20:05)
Žluč se netvoří ve žlučníku
Lucie (Po, 20. 1. 2020 - 22:01)
Na posílení funkce jater je dobrý ostropestřec :)
Ella (St, 28. 4. 2021 - 21:04)
já se zase dala na detoxikaci jater a těla, koupila jsem si taky ostropestřec. Poradila mně to paní v lékarně
Sila (Čt, 29. 4. 2021 - 23:04)
a co je trochu detpoxikovat, koupit si ostropestřec mariansky? Tohle pomuže a játra vyčistí
Lenka (Út, 18. 5. 2021 - 20:05)
ano, souhlasím, nejlepší je ostropestřec mariánský. jakmile je dostatečně detoxikuji, pak nasadim vitaminy a probiotika, abych posílila imunitu
Marta (Čt, 7. 4. 2022 - 14:04)
Mám vyzkoušenou jemnou, a přitom silnou detoxikaci jater přípravkem, který kromě ostropestřece obsahuje i artyčok (podpora tvorby žluče v játrech, atd.), výtažek z břízy betulin, vit. E a B6, B12, chlorellu a zelený čaj. Stačí měsíc užívat 2 tbl. denně ráno na lačno, a cítíte se svěží i hubenější, pokud je potřeba. Líbí se mi, že výrobce pamatuje i na měsíc s 31 dny - balení obsahuje 62 kap. tel.731913460, povím víc.
Michal (Út, 24. 5. 2022 - 22:05)
Já játra posilňuji nejvíc v zimě, když je období vánočních večírků. Kupuji si korejský ženšen a ostropestřec a mnohem lépe snáším alkohol. Na jaře ani přes léto moc nepiji a tak játra neposilňuji.
Reklama