Reklama

10 tipů, jak nechytit při koupání mykózu

Během relaxace u vody, na koupališti či ve wellness se mějte na pozoru. Odnést si totiž můžete hned několik nepříjemných společníků! Mykotické infekce, tedy dermatomykózy, postihnou během života přibližně čtvrtinu z nás. Pozor si dávejte hlavně během letního koupání a navštěvování veřejných prostranství.

Řeč je o nepříjemných kožních problémech. Původci plísňových onemocnění jsou nejčastěji vláknité houby, kvasinky, občas však i plísně. Zbystřit byste měli zejména tehdy, pokud máte oslabený imunitní systém, berete antibiotika či kortikosteroidy, trpíte cukrovkou, obezitou nebo žilním onemocněním nohou. “Mykotické infekce, postihnou během života přibližně čtvrtinu z nás. Předpokladem pro vznik této infekce může být například i narušená rovnováha přirozené kožní mikroflóry. Příčin, proč je toto onemocnění tak časté, je však mnoho. Velkou roli v tomto případě totiž hrají i subjektivní vlastnosti pokožky“ vysvětluje dermatoveneroložka MUDr. Markéta Lorencová. Kožní onemocnění bývají nepříjemným, dotěrným společníkem a obávaným nepřítelem. Projevují se svěděním, praskáním, olupováním, palčivou bolestí, puchýři či zápachem a přenášejí se velmi rychle. “Na pozoru byste se měli mít hlavně ve veřejných prostranstvích, jako jsou koupaliště, lázně, převlékárny, fitness centra, sauny ale i hotely“, dodává odbornice. Přestože mykózy mají rády vlhké prostředí, můžete se nakazit i prostřednictvím sedaček v hromadné dopravě, v kinech a podobně.

Jedno z nejčastějších kožních onemocnění postihuje zejména oblasti nohou, nehtů, sliznic, vlasů, částí pod prsy, pažemi nebo v rozkroku či v jiných kožních záhybech. “Výsledkem invaze plísní nebo jiných houbovitých onemocnění bývá, přirozeně, následná zánětlivá reakce, kterou často chybně ošetřujeme běžnou kosmetikou, čímž se onemocnění plošně rozšiřuje“ dodává kožní lékařka. Hloubka, do níž mohou houby proniknout přes neporušený povrch kůže, závisí na jejich typu. “Některé z mikroorganismů nacházejí optimální podmínky pouze ve zrohovatělé vrstvě pokožky, vlasech či nehtech, protože upřednostňují tkáně obsahující keratin. Jiné jsou zase schopny postupovat zvenčí přes několik vrstev pokožky i k hlouběji uloženým oblastem nebo se do škáry probojují přes vlasový kanálek. Tomuto postupu však výrazně napomáhají i otevřená poranění. Nejlepší ochranou proti mykózám je proto zdravá, pěstěná kůže a správná péče o ni i v případě wellness procedur“ vysvětluje, MUDr. Markéta Lorencová. Pokud je obranná funkce imunitního systému 100%, plísně ani jiné typy houbovitých mikroorganismů nejsou schopné proniknout do nitra živých buněk. V hladké kůži s dobrým krevním oběhem se patogeny nemají kde usadit. “Na druhou stranu, mnohé mikroorganismy se na pokožce či sliznicích přirozeně nacházejí, problém nastane spíše tehdy, když jim nechtěně poskytneme optimální podmínky pro rozmnožování“ varuje dermatoložka. Trvalá imunita neexistuje, infikovaný může být v kterékoliv oblasti prakticky každý poprvé i opakovaně. “Mikroorganismy jsou v nepříznivých podmínkách dokonce schopné vytvářet spóry a takto přežít i několik let. Pak stačí už jen vlhko, teplo typické pro letní či wellness resorty a problém je na světě “dodává odbornice.

Není wellness jako wellness!
“Pokud se nám už podaří nakazit, bojujeme s většinou povrchových onemocnění lokálními léčivy ve formě mastí, krémů, tělových mlék či roztoků, které je třeba aplikovat i v okolí postižené pokožky. Léčit je často nezbytné i osoby, které přišly s pacientem do styku nebo jej mohly přímo infikovat. Zde je nutné dodržovat vedle léčby i speciální hygienická opatření“, vysvětluje dermatoložka. I v tomto případě platí, že trpělivost růže přináší a v léčbě je nezbytné pokračovat ještě alespoň dva týdny po odeznění příznaků.  Účinnější přípravky ve formě tablet a kapslí se ordinují v závažnějších případech a dostanete je pouze na lékařský předpis. Hygiena hraje důležitou roli nejen v případě léčby, ale i prevence. Máme proto pro vás několik tipů, jak relaxovat bez rizika.?

10 tipů pro zdravé koupání

Reklama

Ručník mějte vždy vlastní! Nedělte se o něj ani s partnerem.

Přetrvávání v mokrých plavkách podporuje šíření mykóz, proto si s sebou raději vezměte náhradní plavky.

Ženy se před vaginální mykózou, zejména v termálních bazénech, mohou chránit pomocí tamponu a krému proti mykózám v intimních partiích.

Pokud již mykózou trpíte, určitě se koupalištím vyhýbejte. Chlor a vlhké prostředí totiž představují dobré podmínky pro potvůrky způsobující mykotickou infekci. Nemluvě o tom, že je to nefér vůči ostatním koupajícím se.

Po každém koupání a při odchodu se vždy důkladně osprchujte a osušte. Zvýšenou pozornost věnujte intimním partiím a chodidlům, ty jsou na mykotická onemocnění náchylné nejvíce.

Noste si s sebou žabky či pantofle a choďte v nich i do sprch. Jinak si na chodidlech odnesete nepříjemné společníky.

Pantofle či žabky balte vždy zvlášť. Po příchodu domů osušte a větrejte i obuv, i když používáte gumové pantofle.

Mokré ručníky je nejlepší chodit rovnou do pračky. Pokud nemáte tuto možnost, sušte je na vzduchu, ne v koupelně nebo v jiné uzavřené místnosti.

Chcete-li mít jistotu, přidejte do pračky pár kapek Tea tree oleje, který jako nejsilnější přírodní antiseptikum ošetří textil od bakterií.

Po návratu z koupaliště či wellness procedury nic nezkazíte, pokud preventivně použijete speciální přípravky bránící mykózám, či přípravky na podporu imunity.

MK

 

Reklama

Komentáře

Mansie (St, 13. 6. 2018 - 09:06)
Bohuzel se neda riziku nakazeni uplne vyhnout - prevence prakticky neexistuje. Je spise nutne zachytit mykozu drive, nez se zacne rozvijet po tele a nakazovat partnery..
Marek (St, 22. 6. 2022 - 22:06)
Je to tak
Reklama