Reklama

Chřipka v zimě a vitamín D

Proč nás chřipka nejvíc trápí v zimě? Existuje spousta názorů včetně toho, že trávíme více času uvnitř budov a blízko druhým lidem. Dalším důvodem je, že virus chřipky může déle přežívat v chladnějším a sušším zimním vzduchu. Existuje však i teorie, že nedostatek vitaminu D nás činí náchylnější k virovému útoku (spolu s nedostatkem zinku).

 

Tento názor částečně vychází ze studií, které se zabývají hladinou vitamínu D u moderních lovců-sběračů a u společenství, které většinu času žijí venku - jako tomu bylo před více než 10 000 lety. Studium lidí v tradičních kulturách, které jsou relativně prosté "západních" onemocnění, je často dobrým způsobem, jak poznat, co může být optimální pro nás.

Nedávná studie lidí z kmene Masajů ukázala jejich průměrnou hladinu vitamínu D 48ng/ml (rozsah: 23-67). U Hadzů, žijících v rovníkové Africe u jezera Eyasi v Tanzanii a živících se lovem a sběrem, dosahoval průměr 44ng/ml (rozsah: 24-68).

Vitamin D je steroidní hormon, který naše tělo vytváří, když je vystaveno přímému slunečnímu záření. Také ho můžeme získávat z potravin jako jsou vajíčka, maso, játra, divoké ryby, sardinky a ústřice. Většina z nás má nedostatek vitamínu D, protože na rozdíl od našich předků, kteří žili venku, žijeme v kancelářích a mnozí z nás nejedí výše uvedené potraviny.

Nejlepší způsob, jak zvýšit hladinu vitaminu D

Reklama

LÉTO: Vystavujte pokožku přímému slunečnímu světlu (ne přes okna). Pravidlem je 15-20 minut slunečního záření na 70% vašeho těla.
ZIMA: V období mezi říjnem a březnem nebudete pravděpodobně vyrábět žádný vitamín D. Je dobré se proto spolehnout na potravinové zdroje vitamínu D: olej z tresčích jater,  mořské plody, vajíčka, tučné ryby, kaviár a ústřice, houby, které byly pěstovány nebo sušeny na slunci.
   
Doplňky vitamínu D

Je důležité vědět, že vitamin D je rodina podobných hormonů. Když užíváte tabletovou formu vitaminu D, často získáváte jen jednu izolovanou formu. Žádný doplněk stravy nikdy zcela nenahradí hodnotu vitaminu D získaného z přímého vystavení se slunci a z potravin bohatým na vitamín D.
Navíc vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E a K2)  fungují spolu synergicky.  To je dalším důvodem, proč  je výhodnější  získávat vitamin D z jídla, protože vitamin D výrazně zvyšuje vaši potřebu vitaminu A (retinolu) a K2.

Prameny:

 

Reklama

Komentáře

Soňa (Út, 12. 2. 2019 - 10:02)
Mám vyzkoušeno, několik let beru od listopadu do dubna vitamín D v kapslích a chřipku jsem za tu dobu nikdy neměla.
Eva (Čt, 14. 2. 2019 - 11:02)
Soni a jaký konkrétně bereš?
Soňa (Po, 18. 2. 2019 - 10:02)
Beru vigantolvit.
Eva (Pá, 22. 2. 2019 - 11:02)
Je to bez předpisu?
Soňa (Ne, 24. 2. 2019 - 10:02)
Ano, koupíš třeba na netu na vigantolvit.cz nebo různě v lékárnách.
Eva (Út, 26. 2. 2019 - 18:02)
Děkuji za zkušenost, koupím si ho!
Amanda (Út, 17. 11. 2020 - 12:11)
jenže jenom vitamin D nestači. My si pravidelne kupujeme probiotika a vitamin C z naturevia . Imunitu je potřebne pocilovat pravidelně a jenom dečko na to opravdu nestačí
Reklama