Reklama

Byliny a koření proti tvorbě zubního kazu

Některé bakterie žijící v zubním plaku jsou zodpovědné za tvorbu zubního kazu. Bakterie rozkládají cukry a demineralizují zubní sklovinu.  Existují rostliny, které mají antibakteriální účinek proti těmto bakteriím, působí proti tvorbě zubního plaku a podporují remineralizaci zubní skloviny.

 

Bakterie žijící v zubním plaku (zejména Streptokukos mutans) jsou navíc systémové patogeny, v krevním řečišti jsou jedním z hlavních patogenů  infekční endokarditidy a mohou způsobovat poruchy srážení krve (koagulopatie) u lidí s oslabeným imunitním systémem.

Mineralizací zubního plaku vzniká zubní kámen.

Je žádoucí snižovat akumulaci zubního plaku a zubního kamene v ústní dutině jako prevenci  poškození zubů i dalších tkání ústní dutiny i systémového poškození. K tomu přispívají pravidelné čištění zubů, návštěvy dentální hygieny a zubaře.  Následující bylinky a přírodní prostředky mohou též přispět k omezení tvorby nežádoucího plaku a zubních kazů.

Rostlinny a bylinné přípravky s antibakteriálním účinkem:

Reklama

Česnek, extrakt z hroznových semínek, mango, neem-nimba, masticha.

Koření s antibakteriálním účinkem: anýz, bazalka, černý pepř, hřebíček, bobkový list, koriandr, kmín, skořice, křen, oregáno, majoránka, tymián, rozmarýn a arabská guma.

Manukový med je dle studie stejně účinný v odstraňování zubního plaku jako ústní voda s chlorhexidinem. Antibakteriální účinek je efektivní při zánětu dásní a peridontu.

Xylitol též omezuje tvorbu zubního kazu kontrolou ústních bakterií.

Vytváření zubního plaku dále omezuje zelený čaj, chmel.

Vitamín D je prevencí tvorby zubních kazů, podporuje mineralizaci zubní skloviny.

Extrakt z hroznových semínek se ukazuje jako možná neinvazivní terapie pro remineralizaci kořenové dutiny.

Autor: mk
Zdroj: Greenmedinfo

 

Reklama

Komentáře

Reklama