Reklama

Bandáže a ortézy lze využít i pro prevenci zranění

Na ochranné bandáže a ortézy se většinou nahlíží jako na nástroj rekonvalescence po úrazu. Tyto zdravotní pomůcky ale umí posloužit stejně dobře i v případě, kdy chcete možnému zranění předcházet.

Kvalitní bandáž představuje pohodlnou a pevnou oporu, která dokáže poměrně rychle ulevit od akutní bolesti. Stabilita kloubů totiž přispívá k jejich ochraně před namožením a snižuje riziko zranění. „Trvalý a jemný tlak stimuluje receptory v kůži a tkáni, čímž urychluje ustoupení otoku na poraněném kloubu. Tkáň je také lépe okysličená a dostane se do ní více živin. Teplo vytvořené působením bandáže zase podporuje krevní oběh v cévkách, které je třeba zahojit,“ vysvětluje Lenka Kvasnicová ze 3M.

Kdy je vhodné bandáže používat:

při lyžování

při cyklistice

Reklama

při běhání

při cvičení v posilovně

Při výběru správné bandáže závisí jak na tvaru a velikosti, tak na pohodlí. „Bandáž by měla na postižené místo vyvíjet tlak, nesmí však uživatele škrtit nebo se mu zarývat do kůže. Potom by mohlo být její využití spíše kontraproduktivní,“ upozorňuje Lenka Kvasnicová.

Dále záleží i na materiálu a funkčnosti.  Bandáž musí být z pružného materiálu, aby dokonale obepnula namáhanou nebo léčenou část těla.

Bandáž vždy pevně připněte na postižené místo, pokud je kloub pohyblivý, tak byste měli s bandáží hýbat jako obvykle. Neměla by vám bránit v pohybu.

V nouzovém případě si můžete i bandáž sami vyrobit z elastického obvazu nebo kusu látky. Opět je důležité dostatečné zpevnění, nezaškrcení a neomezení pohyblivosti.

Kromě klasických bandáží existují  na trhu i páskové bandáže - tejpy. Metoda tejpování pochází z Japonska. Výhodou je možnost aplikace na jakékoliv místo, kam se klasické bandáže umístit nedaj, ale použíti ji můžete i na klouby namísto tradičních bandáží. Účinkem tejpování je snížení svalového napětí, čímž dochází jak k uvolnění svalu, snížení bolesti a urychlení regenerace.

Ortézy jsou oproti bandážím navíc vybaveny pokročilým systémem stahování a často mají různé výztuhy pro maximální zpevnění. Jako prevenci před zraněním je využívají především vrcholoví sportovci.

Autor: MK

 

 

 

Reklama

Komentáře

Vojtěch (Čt, 26. 9. 2019 - 09:09)
ještě by nebylo na škodu užívát i něco na chronickou bolest, ideálně něco bez THC
Amina (Út, 29. 10. 2019 - 12:10)
pokud chceš něco na chronickou bolest kloubů, tak zkus přípravek puurex
Stanislava (Pá, 22. 11. 2019 - 10:11)
je puurex na předpis?
Reklama