Reklama

Čtvrtý Tibeťan - most

Čtvrtý Tibeťan, most, prospívá nejen tělu, ale i trávicím a vylu­čovacím orgánům.

Sedněte si, natáhněte nohy, chodidla jsou od sebe vzdálená asi tak na šířku pánve. Trup je vzpřímený, s nataženýma nohama tvoří pravý úhel. Dbejte o správnou pozici: rovná páteř, protáhlý krk, vzpřímená hlava a uvolněná ramena. Položte ruce na zem vedle zadku dlaněmi dolů. Prsty směřují k chodidlům.

 

Stejně jako u půlměsíce napřed necháme klesnout hlavu na hrud. Pak zvedneme zadek z podlahy pomocí svalů paží a za­čneme ho posunovat směrem k chodidlům. Pokrčte kolena a po­stavte se na chodidla. Pak začnete zvedat zadek pomocí páteře tak vysoko, aby celé tělo tvořilo jednu rovinu, rovnoběžnou s podlahou.

Reklama

 

Když zvedáte tělo, opatrně zaklánějte hlavu a otevřete ústa. Ruce a nohy ted podpírají tělo a vznikne pěkný, pravoúhlý most. Oba pilíře (ruce a nohy) stojí svisle.

 

Do výchozí polohy se začínáme vracet v opačném pořadí. Za­dek klesá dolů mezi paže, až se posadí na zem. Současně se před- klání hlava, zavřeme ústa a přitahujeme bradu k hrudi. Nakonec je důležité zvednout ruce z podlahy a uvolnit svaly paží, nohou i trupu. I most začíná silným výdechem, za současného klesání brady na hruď. Na začátku cviku se nadechněte, nádech trvá po celou dobu zvedání trupu. Výdech trvá po celou dobu vracení se do výchozí polohy.

I zde je důležitá jedna věc: když vám zpočátku nestačí je­den nádech, musíte se nadechnout dvakrát nebo třikrát. Až zís­káte jistotu a rutinu, začněte sladovat dech s pohyby. Stavění mostu = nádech, bourání mostu = výdech.

Reklama

Komentáře

Věrka (Út, 16. 11. 2021 - 19:11)
To jsou aspoň články! A né nám pořád cpát ty vaše "doplňky" na všecko. Jenomže - na cvičení Tibeťanů toho zdravotnictví moc nevydělá...
Nufinek (St, 17. 11. 2021 - 06:11)
7 z t5v77 4e
Reklama