Reklama

Jarní detox. Zbavte tělo toxinů

Dlouhé zimní období nám přineslo po delší době radost z dostatku sněhu. Dlouhá zima s sebou také přinesla větší výskyt respiračních a virových onemocnění, výkyvy nálad, ztrátu energie či nespavost. Nejlepším lékem na tyto neduhy je jarní detoxikace organismu a zbavení se toxinů v našem těle.

Podíváme-li se z okna, zjistíme, že zima je již na ústupu. První pupeny stromů a kvítky rostlin dávají tušit, že jaro je za dveřmi. To je ideální čas k jarnímu úklidu. Ovšem kromě tradičního úklidu domácnosti bychom měli myslet také na úklid našeho organismu, který je po náročné zimě plný škodlivin či bakterií. Což takhle vyzkoušet některou z detoxikačních kůr?!

Obecně lze říci, že toxiny jsou látky, které mají škodlivý účinek na náš organismus a v nejhorším případě mohou vyvolat i smrt. Toxiny produkují jednak živé organismy, třeba bakterie nebo je může při nesprávné činnosti produkovat i naše tělo. Kromě toho se do našeho těla stále častěji dostávají toxiny chemického a syntetického původu.

Moderní a rychlá doba s sebou nepřináší pouze výhody. Nebezpečné toxiny se do našeho těla dostávají stravou, nápoji, léky, ale i kvůli špatnému ovzduší. Toxiny jsou bohužel součástí našich domácností, třeba v podobě plísní, stavebních konstrukcí, barviv, lepidel, plastů.

Jak už jsme si uvedli, tak toxiny mohou vznikat přímo v našem těle, a to mnohdy i při výskytu banálních obtíží. Stres, úzkost, strach, silné emoce… všechny tyto pocity mají za následek produkci biochemických látek, které také nazýváme jako psychotoxiny.

Reklama

Asi si stejně jako my říkáte, že je nejvyšší čas na detoxikaci organismu. Zkusme detoxikovat pomocí detoxikačních kůr. Jaké kůry můžeme využít?

Bylinné kůry patří mezi tradiční způsoby detoxikace organismu. Dobrý bylinný čaj nejenom, že přinese užitek našemu tělu, ale uvolní i naši mysl, což zabrání vzniku psychotoxinů. Tradiční detoxikační směsi se skládají nejčastěji z kopřivy, sedmikrásky či pampelišky. Kopřiva se po tisíciletí využívá kvůli svým blahodárným vlastnostem na cévní a oběhový systém. Dokáže čistit krev a bojovat proti volným radikálům. Sedmikrásku zase využijeme pro zlepšení funkce našich jater a žlučníku. Antibakteriálními a protizánětlivými účinky se naopak může pochlubit pampeliška.

Také díky detoxikačním koupelím lze naše tělo zbavit nahromaděných toxinů. Detoxikační lázeň funguje tak, že příjemně teplá voda otevírá póry v naší pokožce, díky čemuž začíná proces detoxikace. Přidáme-li do koupele sůl, docílíme procesu osmózy, což má za následek intenzivnější detoxikaci a vyplavování toxinů z našeho těla. Kromě očistného účinku dochází při detoxikační koupeli také k odbourávání stresu, ke zlepšení naší koncentrace, k uvolnění svalů nebo zlepšení našeho lymfatického systému.

Objev antioxidantů v zelených potravinách vedl k tomu, že se právě zelené potraviny staly synonymem pro boj proti toxinům v našem těle. Zmiňme například chlorellu pyrenoidosu. V první fázi každé detoxikační kůry je důležité, posílit vylučovací orgány, tedy játra a ledviny. V čemž nám pomůže chlorella, ale i další zelené potraviny. Zamezit vzniku a růstu toxinů v tlustém střevě představuje nejdůležitější fázi detoxikace. V opačném případě dochází ke zpětnému vstřebávání toxinů a jedů do naší krve. Chlorella pyrenoidosa je sladkovodní řasa, která na sebe váže toxiny i jedy a rychle je vylučuje z našeho těla. Protože je chlorella obdařena trojí vrstvou buněčných stěn, dokáže zachytit i ty nejmenší toxické částice.

Půst je asi jednou z nejstarších forem detoxikace organismu. Aby půst nepředstavoval pro náš organismus takovou zátěž, je dobré na něj naše tělo pomalu připravovat. Nejdříve si tedy vyzkoušejte jednodenní či dvoudenní půsty, při nichž nechte své tělo odpočívat. V těchto postních dnech pijte přibližně tři litry vody. K následnému doplnění živin vám dopomůže Spirulina platensis neboli sinice, nesmírně bohatá na lehce vstřebatelné bílkoviny.

Přejeme vám hodně úspěchů při detoxikaci organismu.

 

Komerční sdělení

Reklama

Komentáře

Skija (Út, 2. 2. 2021 - 20:02)
potravinove doplnky ostropestřec mariánsky. Je opravdu nejlepší
Návštěvník (Út, 9. 3. 2021 - 11:03)
já mám zkušenost s potravinnovým doplňkem reduxilem a jsem spokojená
Mariana (Čt, 17. 6. 2021 - 17:06)
Střídala jsem půst 8/16 a detox. Komu by to vyhovovalo určitě doporučuji. Shodila jsem dobrých 11 kg a jojo efekt žádný.
Reklama