Reklama

Bylinkářka radí, jak bojovat s nespavostí

Známá česká bylinkářka Jarmila Podhorná radí, jak si pomocí režimových opatření a bylinek zlepšit spánek.

Melatonin, často přezdívaný spánkový hormon, souvisí s určováním denních a spánkových rytmů, ale i se sezónními rytmy. Nejvyšší hladiny v těle má dosahovat uprostřed noci a podílet se tak na kvalitním spánku. Jeho postupné zvyšování je navázáno na tmu, takže se spánkovými standardy může zahýbat i změna času . Pro lepší tvorbu melatoninu je potřeba na večer i v noci omezit nadbytečné umělé osvětlení. Netýká se to přitom jen lustrů a lampiček. Nejen nespavci by si měli dát pozor na takzvané modré světlo vycházející z obrazovek televizí i displejů chytrých telefonů a tabletů, ale například také z šetrných LED žárovek. Na tělo totiž tento typ světla působí podobně jako sluneční světlo a oddaluje tak přirozené usínání. Dobrou prevencí je odložit nejlépe několik hodin před spaním telefon mimo ložnici a místo po ovladači od televize sáhnout kupříkladu po knize. Především u dětí je potom dobré omezit světlo zvenku kvalitním cloněním. Řešením mohou být i klapky na oči.

Příčinou zhoršeného spánku může být též zanesený organismus, játra či podrážděný žlučník. Důležitá je tedy opět očista organismu, hlavně jater a žlučníku, i regenerace dalších orgánů trávicího ústrojí – slinivky, žaludku, střev – a dále také dalších orgánů, jako jsou ledviny a cévní ústrojí. K hlavním bylinným prostředkům využívaným k posilnění jater již odedávna patří ostropestřec, jenž nejlépe zabírá zpracovaný do tinktury, nebo gemmoterapeutikum z jeho klíčků. K regeneraci a očistě slinivky je vhodné použít houbičku penízovku nebo gemmoterapeutikum z rozmarýnu či borůvky. K očistě střev a regeneraci celého trávicího traktu je vhodná řimbaba, olše nebo penízovka a k regeneraci sliznice střev černý rybíz,“ říká Jarmila Podhorná. „Někdy je třeba pro navození kvalitního spánku tělo podpořit bylinkami. Nejvíce využívány jsou třezalka, kozlík, bakopa a gemmoterapeutikum z pupenů lípy. Druh bylinky ke zlepšení spánku volíme pro každého jedince s ohledem na ostatní zdravotní problémy,“ dodává.

Autor: MK

Reklama
Reklama

Komentáře

Pavel (Po, 13. 5. 2019 - 14:05)
Na kvalitu spánku, urychlení regenerace psychických i fyzických sil jsou nejlepší polštáře plněné jemnými hoblinami borovice limby z vysokých poloh Alp - spanekzalp.cz.
Veronika (Pá, 4. 10. 2019 - 10:10)
bylinky jsem zkoušela, ale nezabralo to. Nakonec jsem si koupila nelatonin forte a až s ním jsem se konečně vyspala. Hlavně to byl klidny a nepřerušovaný spánek
Erika (Pá, 27. 12. 2019 - 11:12)
ak se chcete vyspat, bylinky jsou opravdu nepostačující. Chce to něco silnějšího. Něco, co je určené přímo na usninání
Návštěvník (Pá, 27. 12. 2019 - 12:12)
Nespavost způsobuje i nedostatek vitamínů a minerálů.
děda75 (Po, 13. 5. 2019 - 22:05)
Dobrá, dobrá. Ale mám podezření, že nepomůže žádná bylinka, když výrazně chybí hořčík (to se týká skoro všech), a když chybí čisté svědomí (to se týká skoro všech politiků).
Reklama