Reklama

Energetické nápoje mohou poškodit duševní i tělesné zdraví dětí i dospělých

Dlouhodobé a nadměrné pití těchto nápojů může ovlivnit duševní vývoj a mentální schopnosti dětí. Některé země, například Velká Británie nebo Litva, prodej těchto nápojů dětem úplně zakázaly, pro zákaz je podle loňského průzkumu i většina Norů. V Česku se o zákazu debatovalo před pěti lety.

V roce 2015 před konzumací energetických nápojů dětmi varovala i evropská organizace kardiologů. V Česku je podle dat z tohoto roku pilo 40 procent dětí a 82 procent náctiletých.

Energetické nápoje, které mají vysoký obsah cukru a kofeinu.

Nadměrná konzumace neprospívá ani dospělým, zejména diabetikům nebo lidem s nemocným srdcem, řekli ČTK. Před 75 lety se narodil rakouský podnikatel Dietrich Mateschitz, který stál u zrodu energetického nápoje Red Bull.

"Největší rizika jsou spojena s konzumací energetických nápojů dětmi a dospívajícími. Nadměrná konzumace může vést ke zvýšené nervozitě, horší schopnosti soustředění, úzkosti a zvýšené agresivitě a v dlouhodobém horizontu i ke zhoršení paměti," uvedl vedoucí oddělení experimentální diabetologie a zástupce přednosty Centra experimentální medicíny IKEM Martin Haluzík.

Reklama

"Princip jejich užití není v dodání energie jako takové, ale energie ve smyslu povzbuzení, zlepšení pozornosti a výkonu. Užívají jej například řidiči k udržení pozornosti nebo sportovci," vysvětlil Lukáš Zlatohlávek z III. interní kliniky - kliniky endokrinologie a metabolismu 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. Podle něj ale každý organismus potřebuje odpočinek, a pokud se únava příliš zahání těmito nápoji, může nastat i kolaps.

Obecně mají energetické nápoje vysoký obsah cukru, což může při dlouhodobé konzumaci přispívat ke zvyšování hmotnosti a vést k dalším komplikacím spojeným s nadváhou a obezitou. Podle Haluzíka je nejlepší je nepít vůbec, nebo jen výjimečně. Vyhnout by se jim měli pacienti s poruchami srdečního rytmu, nadváhou nebo cukrovkou.

"Poměrně vysoký je také obsah kofeinu, který při nadměrné konzumaci může způsobovat bušení srdce a rychlejší srdeční rytmus, u pacientů s onemocněním srdce může vyvolat i srdeční arytmii. Kofein také může způsobovat nespavost a jiné poruchy spánku," dodal Haluzík.

Podle Zlatohlávka se obsah kofeinu v různých druzích nápojů liší. Některé obsahují ekvivalent méně než jednoho šálku kávy, jiné ale třeba i více než dvou. Zvýšená konzumace může přes prvotní nabuzení způsobit podle něj následný útlum. U pravidelných konzumentů se může objevit třes, nepozornost nebo roztěkanost.

"Často je konzumace těchto látek spojena s konzumací alkoholu, či dokonce drog a v tom tkví asi jedno z největších nebezpečí, zejména ve zvýšené toleranci alkoholu s následnými negativními následky," doplnil Zlatohlávek.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama