Reklama

Luštěniny jsou základem moderní kuchyně

Podle vědecké studie publikované v časopise Nature by západní země měly omezit spotřebu hovězího a vepřového až o devadesát procent. Radikální snížení spotřeby masa je jednou z cest, jak zmírnit nebezpečné klimatické změny a lidstvo uchránit před hladomorem. Průměrný člověk by navíc měl do svého pravidelného jídelníčku přidat až trojnásobně více luštěnin. U obyvatelů západních zemí to je dokonce pětinásobek. Luštěninová jídla si našly cestu do moderních kuchařek. Inspirujte se třemi nejoblíbenějšími recepty.

 

 

Čočkový dhál - vůně Indie

Mezi nejoblíbenější luštěninová jídla poslední sezóny patří jednoznačně čočkový dhál. Hlavními surovinami jsou červená čočka a rajčata. No a protože jde původně o indické jídlo, nesmí chybět spousta voňavého koření – kurkuma, koriandr, zázvor, pepř, římský kmín… Pokud si na dochucení netroufáte sami, jednoduše použijte kvalitní kari směs. A mimochodem, dhál v překladu znamená luštěnina, takže je jasné, o čem tohle jídlo primárně bude, ač to ve skutečnosti ani nezaznamenáte.

 

Cizrnové kuličky

Reklama

Koho by to napadlo, že je ten všemi obdivovaný falafel z luštěnin! Původem z Egypta, rychle se zabydlel všude okolo nás. Jídlo na cesty, které si dáte i jako fast food variantu hamburgeru. Máte chuť na domácí variantu tohoto rychlého občerstvení? Připravte ho k večeři, potěšíte tím celou rodinu. Hlavní ingrediencí je v tomto případě nevařená cizrna. Tu ale nezapomeňte den předem namočit, příprava už pak bude rychlá – rozmixovat, přidat bylinky, cibulku, česnek, dochutit solí a citronem a kuličky zapéct v troubě. Hotový falafel zabalte do tortilly či pita chlebu spolu s kopou zeleniny a zálivky a máte vystaráno.

 

Fazolová Amerika

Brownies a fazole. Na první pohled toto spojení nedává tak docela smysl, ale až ochutnáte, pochopíte. Původní čokoládovou pochoutku z mouky, vajec a cukru, si zastánci zdravé výživy přetvořili v dobrotu plnou luštěnin, aby tak mlsání neneslo následky hříchu v jejich bocích. Tentokrát však nešlápli vedle, a ačkoliv se nový recept od toho původního radikálně liší, rozdíl nepoznáte. Na zdravou variantu brownies si připravte uvařené fazole, datlovou pastu, jablečné pyré a samozřejmě kakao. A hlavně doma neříkejte, z čeho je dezert připravený.

Autor: MK

 

 

Reklama

Komentáře

Reklama