Reklama

Nepodceňujte skřípání zubů! Může poškodit chrup.

Stres, napětí, úzkosti, nebo i špatná protéza mohou být spouštěčem tzv. bruxismu – skřípání a zatínání zubů, který probíhá nevědomě, nejčastěji v noci. Trápit ale může i během dne. Dlouhodobé „skřípání“ může způsobit rychlejší opotřebení našich zubů. Postihuje nejen dospělé, ale velmi často i děti. Kromě stresu spouští bruxismus také poruchy centrálního nebo periferního nervového systému, nejsou však tolik časté, jako je zvýšený svalový tonus vyvolaný stresovou zátěží.

Mnoho lidí si občas „zaskřípe“ zuby - příležitostný bruxismus zubům nevadí, ale pokud si chrup takto „ničíme“ pravidelně,  může dojít k opotřebení zubní skloviny nebo zubních náhrad, či ke vzniku dalších komplikací, jako je bolest čelistních svalů a hlavy. „Při velmi intenzivním skřípání či zatínání dochází u zubů k nadměrnému úbytku tvrdých zubních tkání a v jejím důsledku dochází ke zvýšené citlivosti zubů.  Často pak skřípání zubů přináší i nemoci čelistních kloubů. Pokud zlozvyk probíhá v noci, je samozřejmě narušena i kvalita samotného spánku. A nemluvě také o nepříjemných zvucích, které musí poslouchat lidé v okolí. Ty jsou často opravdu velmi hlasité. Běžný člověk by měl mít skousnuté zuby za den maximálně 15 minut, zatímco u lidí s bruxismem se jedná o mnohonásobně delší dobu,“ vysvětluje MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská.

Jak poznat, že skřípeme zuby, když bydlíme sami? 

Pokud ráno bolí čelist, jsou citlivé dásně či jsou zuby sensitivní na chladné a citlivé, může se jednat o příznaky toho, že v noci dochází ke skřípání či zatínání zubů (hypertrofie svalů).

Léčba a prevence

Reklama

„Většina pacientů tuší, že tento zlozvyk má, ale do chvíle než přijdou obtíže v podobě citlivých krčků a bolestí čelistního kloubu, s tím nechtějí nic dělat. Všichni žijeme ve stresu, ale málokdo je kvůli zdraví ochoten s tím něco dělat, dokud nepřijdou problémy,“ říká MDDr. Ondřej Šrámek z Dentální kliniky Hradčanská a dodává: „Pokud je skřípání zubů velmi intenzivní, tak stomatolog naordinuje speciální zubní dlahy – chrániče na zuby . Na pomoc se používají i svalové relaxanty. Hlavní „léčbou“ by ale mělo být zjištění příčin stresu či napětí a pracovat tak se svojí psychikou.“

Vyhněte se žvýkačkám

Několik hodin před spaním se vyhněte nápojům obsahující kofein, jako je káva, kola či čokoláda. Dobré je, se také vyhýbat alkoholu. Ten má tendence zvyšovat intenzitu skřípání. Máte-li během dne potřebu okusovat např. tužku, tak je dobré s těmito zlozvyky také přestat. Omezte také žvýkání žvýkaček – to podporuje zatínání svalů. Bruxismus se může projevovat ale i během dne, například pokud se velmi soustředíme na fyzický sport. Dobrým „trikem“ je, dát si mezi zuby špičku jazyka. A hlavně pracovat s naší psychikou.
                                                                                                                                                                                                                                                   Bruxismus u dětí

Skřípání zubů u dětí často v dospělosti přestane. Jedna třetina si ho „ponechává“ i v dospělosti. U dětí se bruxismus projevuje nejen ze stresu, ale například při růstu stálých zubů. Důležité je zajít ke stomatologovi, který poradí, jak postupovat dále. Děti, které mají sklony ke skřípání zubů, by se měly vyvarovat stresu a věnovat se klidným aktivitám. Důležité je, aby děti měly pravidelný časový režim jak denních aktivit, tak i doby spánku.

MK

Reklama

Komentáře

pozorný čtenář (Út, 18. 6. 2019 - 12:06)
skřípání zubů jednoznačně upozorňuje na přítomnost parazitů, především škrkavek. Dřív u nás byly léky Albendazol a Praziquantel. Dnes jsou v podstatě tři možnosti. Trpět, nebo použít léky od zvěrolékaře a nebo zajet do lékárny v zahraničí.
Reklama