Reklama

Pravidla pro bezpečné sjíždění řek

Někteří vodáci bezpečnost na vodě často podceňují a myslí si, že se jim nic nemůže stát. Každý by měl ale kriticky zhodnotit své dovednosti a podle toho se také zařídit. Všichni, nejenom děti, by si na loď měli vzít jako povinnou výbavu vodáckou vestu, která může zachraňovat životy.

Vestu není radno podceňovat

„Chápu, že se v letních tropech někomu nechce nosit záchranná vesta, ale každý by si měl uvědomit možné nebezpečí pádu do vody bez ní. Proto všem doporučujeme, aby si vestu brali za jakékoliv situace. V divočejší řece může mít problém i zkušený plavec,“ říká odbornice Lucie Kadlecová ze společnosti Gumotex, která vyrábí nafukovací čluny. Méně zkušení vodáci by podle ní měli raději sáhnout po nafukovacím člunu kvůli jeho větší stabilitě.

Vhodným místem pro vodácké začátky je podle Kadlecové takzvaná stojatá voda. Naprostý začátečník tak může s klidem vyrazit na jezero či nádrž, kde si na člun navykne a osahá si správnou techniku pádlování. Pokud si přizve instruktora nebo zkušenějšího vodáka, tak je zlepšení znatelnější.

Základním předpokladem k tomu, abyste v pořádku sjeli řeku, je jednoznačně umění ovládat loď. Jakmile ovládnete svoji loď, tak můžete být celou cestu v suchu. Pokud přeci jenom do řeky spadnete, tak během suššího období není problém postavit se na nohy a zase naskočit zpátky do lodi. U hlubší vody byste se však měli zbrklému vstávání vyvarovat.

Reklama

Když se s lodí převrátíte v prudkém proudu, tak se nesnažte za každou cenu postavit. Může se vám mezi kameny zaseknout noha a to je nebezpečné. Raději se na vodě natáhněte na záda jako prkno a nechte se unášet řekou. Jakmile vás proud odnese na klidnou hladinu, teprve pak se postavte nebo doplavejte ke břehu,“ upozorňuje Petr Ptáček.

Počet nehod a utonutí na českých řekách postupně klesá, pohybuje se přitom v řádu jednotek. Mimo jiné za to může i větší sucho, které má za příčinu mělkou vodu a nedochází tedy tak často k tomu, že by vodáky řeka vtáhla na dno. Kromě toho má zásluhu na bezpečnějším sjíždění řek také samotná Asociace vodní turistky a sportu. Ta v posledních letech označila všechny nebezpečné jezy, kde předtím docházelo k utonutí.

MK

Reklama

Komentáře

Reklama