Reklama

Cizrna - luštěnina, která nenadýmá

Nenadýmavá luštěnina vhodná pro celiaky. To je cizrna neboli římský hrách. Skoro zázračná potravina s mnoha pozitivními účinky na naše zdraví.

Vysoký podíl vápníku, železa, zinku a vitaminu E pomáhají správné funkci obranných mechanismů těla.

Chrání srdce, pozitivně působí na štítnou žlázu a pleť a právě díky vápníku se doporučuje ženám jako prevence osteoporózy.

Vysoký obsah vlákniny působí na trávicí trakt a zlepšuje vyprazdňování.

Také obsahuje cholin, který hraje důležitou roli ve správném vývoji mozku a nervového systému.

Reklama

Tuto oblíbenou pochoutku Italů nejčastěji konzumujeme ve formě pomazánek (např. hummus) nebo jako přílohu. Použít se dá ale i do salátů nebo v polévce, kde ji můžeme i
rozmixovat a vytvořit tak jemný krém.

Autor: MK

Reklama

Komentáře

mirka (Po, 16. 9. 2019 - 16:09)
určitě ji zkusím uvařit, třeba jako přílohu k masu.
Návštěvník (Po, 16. 9. 2019 - 20:09)
Nevěřte všemu, hlavně že cizrna nenadýmá. Nadýmá a docela dost. Ne každý pracuje venku, aby si mohl ulevovat. Ono i když si dám luštěniny v poledne, tak ještě druhý den dopoledne to nadýmá. Naopak, kdo to jí k obědu, tak v práci se to tolik neprojeví, ale večer, v noci a druhý den dopoledne, tak to je rachot.
Reklama