Reklama

Zdravá semínka z ovoce a zeleniny

Plno semínek považujeme za odpad, přitom se v nich ukrývá velké množství živin a jsou koncentrovanými superpotravinami.

Melounová semínka

Semínka z melounu vodního obsahují proteiny, vlákninu, vitamíny skupiny B, minerály (hořčík, draslík, mangan, železo, zinek, fosfor) i nenasycené tuky.Abyste ze semínek vytěžili maximum užitečných látek můžete je nejprve podrtit, povařit ve vodě a pak vypít. Melounová semínka a odvar z nich mohou zlepšovat trávení, stav kostí, pleti, vlasů, nervů i srdce. 

Recept na odvar z melounových semínek: vezměte hrst semínek, podrťte je, zalijte litrem vody a povařte asi 15 minut. Tento odvar (se semínky nebo jen samotnou tekutinu) se doporučuje užívat dva až tři dny po sobě.

Semínka z hroznového vína

Reklama

Semínka obsahují značná množství proanthocyanidinů. Tyto polyfenolové látky patří mezi flavonoidy, které pozitivně působí na cévní stěnu a mají antioxidační účinky. Z hroznových semínek se začaly proto vyrábět doplňky stravy. Komerční výrobky jsou obvykle standardizovány na základě jejich obsahu proanthocyanidinů. Ty ničí volné radikály a brání oxidaci lipidů. Bylo zjištěno, že výtažek ze semínek hroznů má silnější antioxidační účinky než vitamíny C a E i než beta karoten.

Výtažky ze semínek hroznů snižují kapilární propustnost a křehkost a používají se při léčbě a prevenci cévních a oběhových problémů, jako je žilní nedostatečnost, periferní onemocnění cév a křečové žíly. Prospěchu se rovněž dostává lidem, kteří jsou ohrožení srdečním infarktem nebo mozkovou mrtvicí. Hrozny a výrobky z hroznů obsahují vysokou hladinu antioxidantů, které zabraňují oxidaci LDL cholesterolu a chrání tak vnitřní výstelku cév. Když byl výtažek z hroznových semínek podáván pokusným králíkům nebo myším, dokázal významně zlepšit jejich kardiovaskulární funkce, zmírnit rozvoj ateroklerotických lézí a snížit poškození srdeční tkáně. Ve studiích na lidech dokázaly tyto doplňky významně snížit oxidaci LDL cholesterolu u lidí se zvýšenou hladinou cholesterolu.  Evropské studie ukázaly, že výtažek z hroznových semínek pomáhá při problémech s krevním oběhem a zlepšuje tonus žil. Jedna studie rovněž zjistila, že výtažek z hroznových semínek může pomoci zlepšit vidění v noci. Další studie zjistila, že může pomoci zabránit tvorbě šedého zákalu. Podle některých autorů pomáhá výtažek z hroznových semínek i při léčbě diabetické neuropatie.

Zvířata, kterým byly podávány proanthocyanidiny, měla snížený výskyt kožních nádorů. Další testy ukázaly, že výtažek z hroznových semínek brání množení buněk rakoviny prsu u člověka, podobně jako buněk rakoviny plic a žaludku. Narušuje totiž angiogenezi, která je hlavním faktorem působícím na rychlost růstu nádoru. Byla prokázána i protizánětlivá a protivirová aktivita.

Grapefruitová semínka

Tyto semínka a extrakty z nich mají antiseptické a antibiotické vlastnosti. Standardizované výtažky z jader grapefruitu pomáhají v boji s plísněmi, kvasinkami, bakteriemi, viry a parazity. Grepová jádra jsou bohatá na vitamín C, obsahují kyselinu listovou, železo, draslík a vápník. Nejvýznamnější složkou extraktu z jader grepu jsou bioflavonoidy, které se vyznačují výbornými antimikrobiálními účinky.

Dýňová semínka

Obsahují velké množství minerálů včetně fosforu, hořčíku, manganu, železa a mědi, vitamín E, vitamíny skupiny B,fytosteroly (snižující hladinu cholesterolu), L-tryptofan (pomáhá předcházet depresím), zinek (prospívá pleti). Olej z dýňových semínek zmírňuje obtížné močení při zvětšené prostatě. Dýňová semínka patří mezi přírodní léky proti různým parazitům a tasemnicím. Obsahují kvalitní bílkovinu. 100 g semen poskytuje 30 g bílkovin.

Papájová semínka

Semínka z papáji patří též mezi semínka, jejichž účinky na zdraví vědci v poslední době zkoumají. Podle předběžných studií mají semínka papáji protizánětlivý účinek u onemocnění kloubů, protimikrobiální účinky, působí proti parazitům, podporují trávení, funkce jater, ledvin a mohou mít protirakovinný účinek.

Semínka lze konzumovat syrová, drcená i mletá v salátových zálivkách, mléku a medu. Neměly by je však užívat děti ani těhotné ženy (dříve se semínka papáji v Asii používaly jako přírodní antikoncepce)

UPOZORNĚNÍ: Konzumaci ovoce se semínky se vyvarujte u malých dětí, aby nedošlo k vdechnutí semínek a udušení. Pro malé děti lze vybírat upravené ovoce bez semínek.

Autor: MK

 

 

Reklama

Komentáře

Jitka (Po, 16. 9. 2019 - 07:09)
Semínka jim intuitivně od mala - z pomerančů, melounů, jablek, grepů i z citronu si občas dám.
Alena (Po, 23. 9. 2019 - 14:09)
Dobry den, mate nekdo zkusenosti s vitaminy v tehotenstvi ci k pomoci otehotneni? Dekuji
Alena (Út, 24. 9. 2019 - 13:09)
K tehotenstvi je podle me nejlepsi vitamin chytre miminko :-)
Reklama