Reklama

Pokrmy, které vás udrží přes zimu v kondici: Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

V tomto seriálu vám přinášíme recepty, které jsou vhodné do chladného období. Dodávají velké množství vitamínů, minerálů a celkově posilují obranyschopnost organismu. Pohanka má téměř zázračné účinky na naše zdraví – obsahuje bioflavonid rutin a působí jako prevence proti řadě civilizačních onemocnění. Je cenným, výživným zdrojem bílkovin, vlákniny a nenasycených mastných kyselin v bezlepkové dietě.

Rýžový nákyp s pohankou a dušenými jablky

 

Počet porcí: 4

Doba přípravy: 1 hodina

Reklama

Suroviny:

200 g kulatozrnné rýže

40 g pohanky

0,6 l mléka

120 g másla

3 ks vajec

½ sáčku vanilkového cukru

80 g cukru

400 g dušených jablek

mletá skořice

cukr moučka

sůl

Postup:

Propláchnutou rýži s pohankou dáme do vroucího mléka, přidáme sůl, 1/3 másla. Uvaříme do měkka a dáme vychladnout. Oddělíme žloutky od bílků a žloutky vyšleháme společně s ½ cukru, máslem a citronovou kůrou. Do bílků přidáme cukr a také vyšleháme. Směs vyšlehaných žloutků vmícháme do vychladlé rýže. Nakonec jemně vpracujeme tuhý sníh z bílků.

Do vymaštěné gastronádoby dáme ½ směsi rýže, posypeme dušenými jablky a skořicovým cukrem, zakryjeme další půlkou směsi, kterou přelijeme zbytkem rozpuštěného másla. Dáme péct do zlatova. Před podáváním posypeme moučkovým cukrem. Nebo lze přelít jahodovým přelivem.

Autor: MK

Reklama

Komentáře

Reklama