Reklama

Nahromaděné napětí může pomoci uvolnit relaxační kreslení

Já vůbec neumím kreslit, říká většina dospělých. Když se řekne kreslení, většina z nás si vybaví povinné hodiny výtvarné výchovy na základní škole. Oprostěte se od školního známkování a objevte kouzlo relaxačního kreslení. Není to jen o kreslení, a už vůbec ne o hodnocení výsledku. Tzv. arteterapie vám hodí záchranné lano do hektického života plného shonu, stresu a povinností všedních dnů.

Obrovská popularita antistresových omalovánek v posledních letech dokazuje, že při práci s barvami a kreslení si vyčistíme hlavu, odpočineme si a zmírníme škodlivý vliv stresu na náš organismus. Proč? Protože v tu chvíli se plně soustředíme na vybarvování a mozku nezbývá kapacita na to, aby se soustředil na problémy.

„Kreslení a malování jsou úžasným odpočinkem pro naši mysl a únikem od starostí všedních dnů. Je to relaxační rituál, který vám pomůže utéct před starostmi, aniž byste se pohnuli z místa. Když se plně ponoříte do tvoření, uvolníte se a začnete se postupně zbavovat stresu a úzkostí. Dovolíte tak tělu, aby v sobě nastartovalo regenerační a ozdravné procesy,“ vysvětluje Lenka Pachmanová, zakladatelka a majitelka kreativní platformy Idea Creative. Při arteterapii není důležité, jak dílo vypadá, ani hodnocení jeho zdařilosti. Je to o hlubším psychologickém rozměru, tedy co o nás výsledek vypovídá. Jinak bude vaše kresba vypadat, když jste šťastní a přetékáte endorfiny, jinou podobu bude mít, kdy se snažíte vypořádat se smutkem či ztrátou.

Nejlevnější terapie pro dospělé

„Neměli bychom zapomínat si hrát i v dospělém věku. Relaxační kreslení má nesporně pozitivní vliv na naši psychickou pohodu a celkové zdraví. Každému někdy přerůstají starosti přes hlavu a je toho na nás hodně. A právě pomocí arteterapeutických technik si můžeme významně ulevit. I obyčejné črtání bez konkrétní snahy něco ztvárnit má prospěšný účinek – zbavuje nás napětí. Relaxační kreslení navíc nevyžaduje žádnou velkou investici do začátku. Stačí vám třeba jen kvalitní fixky či popisovače. V nabídce jsou popisovače s inkousty na vodní bázi, permanentními inkousty na alkoholové bázi s kvalitními japonskými hroty určené pro různé typy povrchů, od papíru po textil. Ergonomické tvary popisovačů umožňují lepší přilnavost a pohodlí při používání a jsou navrženy tak, aby vyhovovaly potřebám malých školáků stejně jako studentům uměleckých škol a ilustrátorů.

Reklama

Autor: MK

Reklama

Komentáře

Reklama