Reklama

Nejrizikovějšími sporty jsou lyžování a snowboarding

Každá třetí škoda z úrazového pojištění vznikne při zimních sportech. U mužů je zranění na lyžích nebo snowboardu druhým nejčastějším hned po fotbale, u žen patří zimní sporty k vůbec nejrizikovějším. U snowboardingu připadá více než polovina případů na vážná zranění, u lyžování je třetina úrazů vážná.

Vyplývá to z průzkumu ERV Evropské pojišťovny. Vzhledem k vládním opatřením proti šíření koronaviru zůstane ode dneška většina tuzemských lyžařských areálů podle Asociace horských středisek ČR (AHS) uzavřena.

Riziko nehod a úrazů na sjezdovce je podle manažera marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny Vlastimila Divokého výrazně vyšší než u většiny ostatních sportů. "Nutno přitom podotknout, že oproti míčovým hrám se lyžování a snowboarding provozují jen několik týdnů v roce," doplnil. Při lyžování 40 procent případů připadá na zranění kolene. Snowboardisté si ve 28 procentech případů poraní zápěstí.

Tuzemská lyžařská střediska, ač na některých místech podle ředitele AHS Libora Knota nabízela velmi dobré podmínky, předčasně ukončila sezonu. Od dnešních 06:00 platí zákaz vstupu veřejnosti mimo jiné na venkovní sportoviště při současné přítomnosti více než 30 lidí. Podle oficiálního sdělení AHS provoz lyžařských areálů není výslovně zakázán, ovšem je umožněn pouze při splnění výše uvedené podmínky počtu osob. "Zdůrazňujeme, že do tohoto počtu je třeba zahrnovat i pracovníky areálů a souvisejících provozoven, pokud se pohybují na těchto venkovních sportovištích," uvedla Asociace.

Výslovně podle Knota není omezen ani provoz lanových drah, které patří pod veřejnou drážní dopravu. "Při splnění dalších podmínek platných v současné mimořádné situaci je teoreticky možná přeprava například běžkařů, pěších turistů," řekl.

Reklama

Lyžařská střediska podle Knota utrpěla ztrátu už po středečním uzavření škol, kdy se zrušily školní zájezdy a způsobilo to problémy nejen skiareálům, ale i ubytovatelům a poskytovatelům dalších služeb. Některé skiareály podle Knota chtěly ukončit sezonu ve druhé polovině března, některé plánovaly ale provoz až do Velikonoc.

Srovnání nejčastějších poranění na lyžích a snowboardu:

  Lyže Snowboard
Koleno 40 % 12 %
Paže 12 % 28 %
Trup 6 % 10 %
Hlava 5 % 10 %
Dolní končetiny 9 % 6 %
Rameno 10 % 13 %
Ostatní úrazy 18 % 21 %

Zdroj: ERV Evropská pojišťovna/ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama