Reklama

Bezinky zabraňují navázání viru chřipky na lidské buňky

Předchozí studie již prokázaly, že extrakt z bezinek může zmírnit příznaky chřipky a zkrátit dobu trvání nemoci na polovinu, ale nová studie přesně vysvětluje, jak starodávný lék funguje.

Unikátní fytochemikálie, které se vyskytují u bezinek, zabraňují virům v vstupu virů do buněk či dokonce jejich navázání na naše zdravé buňky, pokud jsou užívány preventivně během chřipkové sezóny.
I když se chřipka již uchytila, sloučenina zabraňuje replikaci viru a eliminuje příznaky do 48 hodin.
Vědci použili komerčně pěstované bezinky, které byly přeměněny v džusové sérum a byly aplikovány na buňky před, během a po infikování virem chřipky.
Výsledkem byl „silný přímý antivirový účinek proti viru chřipky,“ řekl Dr. Golnoosh Torabian.
"Inhibuje raná stádia infekce blokováním klíčových virových proteinů, které jsou zodpovědné za připojení viru a vstup do hostitelských buněk."
Extrakt byl také účinný v boji proti viru v pozdějších stádiích infekce, stimulováním infikovaných buněk k uvolňování cytokinů - chemických poslů, které imunitní systém používá pro komunikaci mezi různými typy buněk, aby napomohl koordinaci účinnější reakce.

Bezinky patří též mezi významné keře poskytující potravu ptákům. Pokud chcete udělat maximum pro své zdraví i zdraví přírody, vysaďte si nenáročný keř na své zahradě či třeba u zdi garáže. V dřívějších dobách byla bezovému keři přičítána ochranná moc a nechyběl u žádného venkovského domu či stodoly. Z té doby se také zachovalo známé přísloví: „Před heřmánkem smekni, před bezem klekni!

 

Autor: MK

Reklama

 

 

Reklama

Komentáře

Eva (Čt, 19. 3. 2020 - 13:03)
tak já už používám přípravek s černým bezem proti virům! je to homeopatický lék:SAMBUCUS NIGERA15CH!!!!!!!!!!!!!
! (Ne, 22. 3. 2020 - 18:03)
Správný název je Sambucus NIGRA, ne nigera.
jana (Čt, 19. 3. 2020 - 16:03)
mám v přírodní zahradě hodně keřů bezu.Prostě co vyroste,ničím jen málokdy/novodobý/snad už vymírající/ druh zahradníků,co neustále holí zem a žít nechají jen "užitkové" podle nich stromové mrzáčky,nemám vůbec ráda,kdyby byli diamantoví.
M. (Ne, 22. 3. 2020 - 16:03)
Já byla dnes na procházce v našem sadu a s nadšením jsem sledovala, kolik se tam všude mezi jabloněmi vysemenilo bezových keřů. Někde jsem četla, že nám vždy příroda dává to, co potřebujeme, jen lidi tím často opovrhnou a zničí vše na úkor bezcenného trávníku. Bezinky mám moc ráda - z květů děláme šťávu a s vajíčkem kosmatice (obalené květy). Plody pak přidávám do pečených čajů. Když nestíhám, tak dám do mrazáku a vyrábím v zimě z jablek, malin, rakytníku...
Zdeněk (Ne, 22. 3. 2020 - 18:03)
Před heřmánkem smekni,před bezinkou klekni. Povzbuzuje srdeční činnost,takže s konzumací opatrně.
Reklama