Podstata paprikáše spočívá v tom, že se na mírném ohni přibližně hodinu i víc vaří /dusí/ drobnější rybí maso a před základním dovařením se přidají kousky větších ryb. Méně jakostní ryby se pak propasírují do vývaru, kterým se smíchá s na slanině/sádle/ osmaženou cibulkou zabarvenou mletou paprikou, přidá se nakrájená zelenina a v zahuštěném vývaru se již bez míchání dovaří kousky větších a kvalitnějších ryb.

Pravé Halászlé je prudký rybí vývar bez sádla /slaniny/, často s přídavkem syrové cibule. Pravé Halászlé se musí za plného varu musí uvařit za půl hodiny - ryby se proto nesmí krájet na tenké kousky, aby se nerozvařily. Polévka by se neměla míchat, aby se kousky větších a kvalitnějších ryb nerozpadly.

Do hrnce nalijeme 1 litr vody, přidáme vrchovatou lžičku soli a majoránku. Na prkénku oloupeme 3 cibule a pět stroužků česneku - cibuli na půlkolečka, česnek kromě dvou stroužků na plátky - a vhodíme do hrnce s vodou. Uvaříme doměkka.

Nakonec přidáme ještě prolisovaný zbylý česnek, naservírujeme na talíře a posypeme hrstí strouhaného sýra a nasekanou petrželkou.

Jemně posekáme 6 celerových snítek i s listy a vaříme v 1 litru vody asi 10 minut. Vodu pak scedíme. Potom přilejeme 1 litr studené vody, přidáme 1 stroužek česneku, 1 lžíci olivového oleje a 1 lžíci ořechového másla.

Vaříme 2 hodiny, pak přilejeme 2 šálky mléka. Nakonec přidáme ještě šálek mléka, ve kterém je rozmícháno trochu mouky.

Polévka působí také jako afrodisiakum.

Mladé jarní rostlinky: jahodové a pampeliškové listy, mladé kopřivy, zelená petrželka, šťovík aj. se opláchnou ve vodě, přidají se 2 pórky a vše se jemně useká. Podusí se na kousku tuku, přidá se lžíce mouky a světlá jíška se zalije slanou vodou. Dobře se vše ovaří a podle potřeby přisolí. Do polévky se zavařují ovesné vločky nebo se do ní rozkvedlá žloutek.

1 l vody, dvě polévkové lžíce oleje, 500 g čerstvých rajčat, polévková lžíce hladké mouky, střední velká cibule, 50 g rýže, 2 vejce, větší citrón.

7 menších brambor,1 1/4 litru vody, sůl,1/4 l kysaného mléka, 2 lžíce hladké mouky,1 žloutek, 2 lžíce sekaného kopru.

Oloupané brambory nakrájíme na kostky, ozdobíme, zalijeme horkou vodou. Když jsou brambory poloměkké, vlijeme do polévky kyselé mléko rozkvedlané s moukou a povaříme. Hotovou polévku zjemníme žloutkem a vložíme drobně nakrájený kopr, ale už nevaříme.

500 g kuřecího masa, 50 g rýže, 2 cibule, 1 mrkev, 50 g kokosu, 1 l mléka, mletý pepř, tlučený kmín, mletý hřebíček, kari koření, skořice, kečup, sůl, citrón, lžíce másla.

50 g čočky, 3 brambory, 3 lžíce bitého jogurtu, majoránka, Solčanka, mořská sůl, 1 l vody, 2 lžíce celozrnné mouky. Čočku uvaříme v osolené vodě do měkka. Před dovařením přidáme na kostičky nakrájené brambory a uvaříme společně s čočkou. Za stálého míchání přisypáváme celozrnnou mouku. Odstavíme a přidáme bílý jogurt. (Pro 4 osoby)

100 g čočky, 2 brambory, 200 g mrkve a petržele, nať libečku, 3 lžíce celozrnné mouky, 1 lžíce oleje, majoránka, 11 vody, 3 stroužky česneku, mořská sůl.

Čočku uvaříme s brambory a majoránkou do měkka. Potom za stálého míchání přisypáváme celozrnnou mouku a chvíli povaříme. Odstavíme a přidáme najemno nastrouhanou petržel a mrkev, prolisovaný česnek a nakrájený libeček. (Pro 4 osoby)