Odkaz: 
http://www.001shop.cz/vitamin-k1-100-ug/
Černá kapusta se stala ve Spojených státech téměř předmětem zbožštění - superpotravinou. Je bohatá na vápník a vitamin K a která má protinádorové účinky. Dlouhé vaření toskánské polévky s černou kapustou způsobuje snadnější dostupnost betakarotenu.
Vitamín K je skupina vitamínů rozpustných v tucích. Dvě hlavní formy vitaminu K jsou vitamín  K1 (fylochinon), nacházející se v rostlinných potravinách, zejména v listové zelenině a vitamín K2 (menachinon), produkovaný bakteriemi a vyskytující se v potravinách živočišného původu a ve fermentovaných potravinách.  
Všichni ji známe, koluje nám v těle a dává mu život - krev. V organismu zajišťuje řadu zásadních funkcí. Čtyři až šest litrů proudící krve v našem oběhu pomáhá přenášet dýchací plyny - kyslík a oxid uhličitý, ale i důležité živiny, vitamíny, hormony nebo enzymy. I ona se ale může potýkat s řadou nemocí, které znesnadňují její nenahraditelnou úlohu v našem životě. Seznamte se s příběhem krve, která si zaslouží náš obdiv i péči.
Sezení je pro páteř tou nejnamáhavější činností. Ve stoje se aktivují hluboké stabilizační svaly, které páteř drží vzpřímenou, a proto na meziobratlové ploténky není vyvíjen tak velký tlak, jako když sedíme a celá váha horní poloviny těla je zatěžuje.
Sedavý způsob života je závažným rizikovým faktorem pro ty, kdo trpí chorobami koronárních tepen, především jsou-li starší šedesáti let. Muži sedí v průměru u televize, před počítačem nebo v automobilu denně osm hodin, ženy o něco méně. Evropští kardiologové přicházejí s několika triky, které se dají použít doma i v úřadě a které jsou dobrou prevencí.
Vitamín K2 je zásadní vitamín, o kterém mnoho lidí nikdy neslyšelo. Je smutné, že tato základní živina je často přehlížena, i když je důležitá ve všech fázích života, nikoliv pouze pro novorozence a těhotné maminky. Ostatní vitamíny a minerály, jako například vitamín D, hořčík, vápník si získaly pozornost, kterou si zaslouží, ale K2 je často ignorován, což může mít neblahé následky.
Vitamín K je rozpustný v tucích. Je nezbytný pro tvorbu proteinu protrombin a dalších faktroů podílejících se na srážení krve. Jde o protikrvácivý vitamín. Lidé s narušenou střevní mikroflórou mohou trpět jeho nedostatkem.