
Až 90 procent cukrovkářů - mužů má kvůli diabetu problémy s erekcí. A vzhledem k narůstajícímu počtu cukrovkářů bude přibývat i počet mužů s touto dysfunkcí. Podle něj však stačí málo, jak pacientům pomoci. A mnohdy nemusí problém vyřešit pouze specialista - sexuolog.
Hormony, léky, oxid dusnatý, kmenové buňky ... a červené víno
Lékaři mají k dispozici několik možností, jak „nemocného“ vyléčit. Kromě standardních postupů jako aplikace hormonů, speciálních léků (např. s účinnou látkou sildenafil) či aplikaci oxidu dusnatého může lékař sledovat i nové trendy. Budoucností je léčba růstovými faktory, kmenovými buňkami či vývoj tkáňového inženýrství. Podle přednosty Sexuologického ústavu ?Doc., MUDr. Michal Pohanky, Ph. D je také důležité nepodceňovat vedlejší účinky dalších léků podávaných v jiné souvislosti. Některé látky totiž můžou sexuální aktivitu utlumit.
Mužům s poruchami erekce může podle něj pomoci i zdánlivě jednoduchý lék - střídmé, ale pravidelné, pití červeného vína.
“V červeném víně je například obsažen resveratrol, který svým účinkem skrze oxid dusnatý zlepšuje endoteliální funkce. Z dosavadních výzkumů, prováděných zejména na laboratorních potkanech, vyplývá, že červené víno mělo jednoznačné stimulační účinky na buňky topořivých těles penisu,“ upozornil e Michal Pohanka.
“Střídmá“ dávka se podle něj pohybuje u mužů mezi 2 až 4 dc denně. Ženám doporučuje pít méně - jednu sklenku o obsahu 2 až 3 dcl. “Jiní odborníci doporučují pití tohoto vína maximálně pět dní v týdnu,“ doplnil Michal Pohanka. ?
Víno významně snížilo rozvoj dědičné cukrovky
Červené víno nemá vliv “pouze“ na erekci. Podle přednosty II. interní kliniky Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně, profesora MUDr. Miroslava Součka, CSc. má červené víno příznivé účinky i na další rizikové faktory diabetu jako je hypertenze a cholesterol.
?“Světové výzkumy, které se zaměřily na vliv látek obsažených ve víně, prokazují, že jeho pravidelné a mírné pití významně snižuje riziko rozvoje dědičné cukrovky oproti abstinentům. Konzumace suchého vína s nízkým obsahem zbytkového cukru nejen zlepšuje prognózu diabetiků, ale snižuje i samotný výskyt cukrovky. Prokázán je také příznivý efekt na vznik a vývoj aterosklerózy a významné snížení výskytu srdečního infarktu. Třetinu nemocných, kteří prodělali infarkt, přitom tvoří právě diabetici,“ zdůrazňuje profesor Miroslav Souček.
Komentáře (14)
- odpovědět
Pro 03, 2014- odpovědět
Pro 04, 2014- odpovědět
Pro 04, 2014- odpovědět
Pro 04, 2014- odpovědět
Pro 04, 2014- odpovědět
Pro 04, 2014- odpovědět
Pro 06, 2014- odpovědět
Led 05, 2016- odpovědět
Led 06, 2016- odpovědět
Led 10, 2016- odpovědět
Led 16, 2016- odpovědět
Led 16, 2016- odpovědět
Říj 18, 2017- odpovědět
Říj 18, 2017Přidat komentář