Reklama

Vitamín C výrazně snižuje riziko onemocnění srdce

Nedávná studie potvrdila to, čemu mnoho lékařů jako např. Dr. Wright věřilo již delší dobu: vysoké dávky vitamínu C mohou výrazně snížit riziko onemocnění srdce.

Tým vědců shromáždil údaje z devíti studií shrnujících příjem vitamínu E, karotenoidů, vitamínu C a desetiletou kontrolu onemocnění srdce.

Zdá se, že příjem antioxidantních vitamínů v potravě pouze slabě souvisel se snížením výskytu srdečních onemocnění, avšak zkoumané osoby, které užívaly více než 700 mg vitamínu C denně ve formě potravinových doplňků snížili riziko onemocnění srdce o 25% v porovnání s osobami, které neužívaly žádné suplementy.

Tento výzkum následovala další studie uskutečněná v posledních letech, jenž ukázala, že vitamín C snižuje hladinu C reaktivního proteinu, který se zdá být lepším ukazatelem rizika srdečního onemocnění než hladina cholesterolu.

To samozřejmě neznamená, že byste neměli jíst ovoce a zeleninu. To pouze znamená, že užívání vitamínu C udělá pro vaše zdraví více než pouze zvýšení odolnosti organismu před běžným nachlazením. Studie za studií ukazují, že vitamín C může velmi účinně chránit před nebezpečnými zabijáky jako jsou onemocnění srdce, mrtvice a rakovina.

Reklama

Chtěli byste vědět, jaká dávka vitamínu C je dostatečná? Dr. Wright často doporučuje klientům použít "metodu střevní tolerance", aby zjistili svou individuální ideální dávku. Postupně zvyšujte svou denní dávku vitamínu C během několika dní nebo týdnů až pocítíte nadměrnou plynatost či řidší stolici. Poté snižujte zvolna denní dávku, až vymizí tyto symptomy a vy se dostanete na dávku, jenž představuje vaši individuelní potřebu vitamínu C.

Dr. Wright říká, že mnoho jeho pacientů našlo svou dávku tolerance na 3-6 gramech za den. Samozřejmě, že pokud onemocníte, váš bod tolerance se pravděpodobně zvýší až na 20-30 gramů za den.

Mějte na paměti, že vitamín C je rozpustný ve vodě a je velmi rychle využíván vaším tělem. Je mnohem účinnější, když denní dávku rozdělíte během dne do několika dílčích dávek.

Jedno varování: pokud jste měli vápeno-oxalátové ledvinné kameny nebo někdo ve vaší rodině, měli byste omezit denní dávku vitamínu C na 1 gram denně, pokud nespolupracujete s lékařem. Je zde možnost, že vitamín C zvyšuje produkci oxalátů. Také, pokud jste někdy prodělali selhání ledviny, byste měli před začátkem užívání vitamínu C konzultovat lékaře.

Zdroj: Jenny Thompson - Health Sciences Institute

Reklama

Komentáře

TC (Čt, 7. 4. 2005 - 13:04)
Uvedene se mi zda kontraproduktivni, protoze si "vitaminem C" prekyselite zaludek a strevo. Navic, malokdo z nas ma nedostatek vitaminu C nebot tento se houfne pouziva jako konzervacni prostredek a je vsude kolem kam se podivate. Staci se podivat jaka je DDD/osobu. Prirozeny prijem v zelenine (radeji nez v ovoci, protoze to taky prizpiva k prekyseleni organismu) staci.
TC
Majki (Pá, 24. 6. 2005 - 17:06)
Chci doplnit důležité základní informace. Doporučené denní dávky u nás obecně udávané jsou opravdu směšné, ale na druhé straně bych chtěl upozornit uživatele, aby při výběru Vit.C dbali na to, aby tento výrobek nebyl syntetický vyráběn s pravotočivou energií a bez prodloužené vstřebatelnosti, pak je opravdu možné DDD zvýšit i dlouhodobě až na 300xDDD,bez jakých koliv nežádoucích vlivů a následků na organismus. V dnešní době není šance získat obecně potřebné množství vit.,min.,a stopových prvků ve stravě, ale chémie, hormónů, antibiotik, emulgátorů, stabilizátorů,protispékavých látek, zvýrazňovačů chuti a mnoha jiných mnohdy zakódovaných do E-ček je opravdu mega množství.Mnoho lidí umíra každý den na všechno možné , ale ještě sem neslyšel podloženou informaci , že by někdo umřel na vitamín C.!!!(Snad kromě Vit.A, POZOR max 8x DDD) To že v mnoha případech zachranily vitamíny,minerály a stopové prvky zdraví a mnohdy i životy se mnoho nepíše,ale za mou desetiletou praxi ve spolupráci z mnoha špičkovými lékaři a odborníky v Čechách a hlavně na Slovensku můžu potvrdit že tomu tak skutečně je a kazujistik , které teď dáváme dohromady je nepřeberné množství.Pravdou je že Vědecká veřejnost až na vyjímky se nestaví proti doplňkům zády, ale zkorumpování lékaři farmaceutickými společnostmi a sami výrobci a obchodníci, kterým nezáleží na našem zdraví, a le pouze na svém zisku, jsou pro svou hrabivost ochotní uveřejnit i v médijich jakékoliv lži ,či nepodložené doměnky.
Dan (Út, 5. 4. 2005 - 09:04)
Kdo ma alespon elementarni znalosti z oblasti vyzivy vi, ze telo si stejne vezme jen tolik cecka, kolik potrebuje, a zbytek se vylouci moci. Takze bych nebyl prekvapen, kdyby byla tato studie zaplacena nejakou farmaceutickou firmou.
Spis zalezi na celkove zivotosprave - pokud si nekdo mysli, ze se muze cpat co hrdlo raci, nehejbat se a vecer to vyresit konskou davkou rozpustneho cecka, je mirne receno naivni :-).
Monika (Út, 5. 4. 2005 - 21:04)
I když se vitamin C vylucuje moci, tak pri pruchodu organismem pusobi jako antioxidant, tzn., ze si vymenuje elekrony s volnymi kyslikovymi radikaly, jenz jsou pricinou mnoha civilizacnich onemocneni a nici je. Jestli neverite, tak zkuste, az se vam bude zdat, ze na vas leze nachlazeni, uzit megadavku vitaminu C (alespon 6 g) a mozna budete prekvapen, jak rychle nachlazeni odezni.
hovno (Čt, 14. 4. 2005 - 18:04)
všecko je to na hovno kurva polibte si prdel!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
sbohem kokoti a chcipnete na ploche nohy
Adriana Malá (So, 13. 8. 2005 - 20:08)
Patřím rozhodně mezi "céčkaře" a nedám na něj dopustit. Necpu děti Marťánkama, který jsou přibarvený, ochucený atd., ale celou zimu pravidelně cucají céčko. V lékárně jsem objevila super cucací céčko bez konzervantů, umělých barviv a bez cukru. Vyrábí to pražská firma rapeto a měli to zatím ve všech lékárnách, který jsme s dětmi navštívili. A tím, že existuje v příchutích - u dětí vyhrála malina a pomeranč, u mně kvůli cévám rutin a existuje i pro chlapy s červeným vínem :-) - není problém je užívat celou zimu, protože se nepřejí stejnou chutí. Narozdíl od klasického kyselého celaskonu je to super.
Radar (Pá, 24. 6. 2005 - 17:06)
Pozor jako konzervační látka se nepoužívá vit.C ,ale kyselina citronová a to je naprosto něco jiného, otrava přírodí cestou zpracovaného Vit.C není možná,max průjem, či přecitlivělost na některou jinou látku. Pozorně čtěte složení a poraďte se z odborníkem což jak je vidět zjevně nejste.A překyselení nezpůsobuje ani citrón protože má zásaditý charakter, natož pak kvalitní Vit.C,,Ale je možné, že máte některý s chemických céček,na trhu je toho mnoho a orientace pro laiky není snadná stačí se více zajímat a studovat a znát složení výr.
Milan (Út, 2. 12. 2008 - 15:12)
Nevíte náhodou, zda je třeba užívat potravinové doplňky, v případě, že pijete coldrex horký nápoj s vitaminem C.

Resp. zda je dávka vitamínu C obsažená v Coldrexu dostatečná?

Hledal jsem info na webu. Narazil jsem sice na stránky http://coldrex.webnode.cz, ale nedařilo se mi nic najít.

Děkuji za radu
Reklama