Reklama

20 tipů na zdravé chlebíčky a jednohubky nejen o Vánocích

Vánoce, Silvestr, ale taky nejrůznější oslavy se jen těžko obejdou bez chlebíčku a jednohubek. Ty ale bohužel bývají často velmi tučné, zatěžují naše střeva a podporují rozvoj civilizačních chorob jako je cukrovka, srdečně cévní choroby a různé druhy rakoviny, varuje výživový specialista Martin Škába, který proto vybral 20 osvědčených a rychlých receptů na zdravé party delikatesy.

Brokolicové trojhránky
Celozrnný žitný chléb rozkrájíme na trojhránky nebo obdélníky. Namažeme je brokolicovou pomazánkou, posypeme konopným semínkem, položíme na ně kousky papriky, rukoly a rajčete. Přidáme uzený tempeh nakrájený na malé plátky. Posypeme nadrcenými vlašskými ořechy.

Šmakounový chlebíček
Celozrnný kváskový chléb nakrájíme na tvar vekového chlebíčku, namažeme kozím pažitkovým sýrem, posypeme rozdrceným lněným semínkem, přidáme kousek šmakouna (vaječného steaku), přidáme zelný list a nakonec posypeme několika mandlemi.

Ořechové trojhránky
Ze dvou kusů žitného knackebrotu uděláme trojhránky, slepíme je k sobě brokolicovou pomazánkou, nahoru dáme lžičku kozího jogurtu, posypeme petrželím, přidáme několik kousků uzeného tofu a posypeme nadrcenými paraořechy.

Rohaté trojhránky
Rýžový chlebík (silnější, cca 1cm tlustý) rozkrojíme na trojhránek, naneseme pomazánkový kozí sýr, obložíme kousky červené a zelené papriky, posypeme nastrouhaným uzeným tempehem, konopným semínkem a kešu ořechy.

Reklama

Vaječný nářez
Kukuřičný chlebík rozkrojíme na půlky, namažeme rukolovou pomazánkou, přidáme několik kousků vaječného nářezu s mořskou řasou, rajče a nadrcená slunečnicová semínka.

Fazolková dobrota
Vícezrnnou bagetu rozkrojíme na plátky, namažeme fazolovou pomazánkou, obložíme nakrájenou okurkou, paprikou, posypeme nastrouhaným kozím sýrem, mandlemi a rozdrcenými dýňovými semínky.

Cizrnové trojúhelníčky
Amarantový chlebík rozkrojíme na trojúhelníčky, namažeme cizrnovou pomazánkou, přidáme na malá kolečka nakrájený sojový párek a plátky rajčete a posypeme konopným semínkem.

Sladký chlebíček
Kukuřičný chlebíček rozkrojíme na půlky, posypeme kokosovým máslem (je tuhé při pokojové teplotě, takže spíše posypat než namazat), přidáme dva malé kousky hořké 90 % čokolády a nastrouhané jablko.

Vinný chlebík
Kukuřičný chlebík posypeme kokosovým máslem, nahoru přidáme hroznové víno a drcené mandle.

Bazalkové trojhránky
Celozrnný žitný chléb (stačí normální plátkový - dá se pořídit zabalený i v supermarketu) nakrájíme na trojhránky, pomažeme bazalkovým pestem, přidáme malý kousek ovčího sýra, rozemleté lněné semínko a papriku.

Mandlová kolečka
Celozrnný pšeničný kulatý toust namažeme nejlépe italskou rostlinnou pomazánkou, přidáme okurku, tofu natural a nakonec rozemletou směs mandlí, kešu a paraořechů.

Zdravý šunkový chlebíček
Celozrnný kváskový chléb lehce namažeme sojovou majonézou, přidáme krůtí šunku s 90 % masa, papriku, rajče, nahoru dáme konopné semínko a nastrouhané mandle.

Česnekové jednohubky
Rýžový chlebík rozkrojíme na čtvrtinu (jako „jednohubky“), namažeme na ně nastrouhaný česnekový tvrdý kozí sýr smíchaný s bílým kozím jogurtem, přidáme okurku, papriku, nadrcené dýňové semínko a kostičky z uzeného tempehu.

Tofu trojhránky
Celozrnný žitný chléb nakrájíme na trojhránky, pomažeme kozím jogurtem, na ten položíme tofu medailonek a rajče a nakonec posypeme rozemletým lněným semínkem a nadrcenými para ořechy.

Sojová sekačka
Celozrnný žitný chléb (nejlépe kváskový) nakrájíme na menší obdélník, potřeme bio hořčicí, na něj položíme slabý plátek sojové sekané, okurku a rozemletá chia semínka.

Tofu burger
Vícezrnnou bagetu namažeme kozím pažitkovým sýrem, přidáme malý kousek tofu burgeru, listový salát, okurku, rajče, rozemleté lněné semínko a mandle.

Robi trojhránky
Celozrnný žitný chléb (nejlépe kváskový) nakrájíme na menší trojhránky, namažeme sojovou tatarkou, poklademe malým kouskem restovaného robi masa, nakrájeným vařeným vejcem, kousky papriky a nastrouhanými vlašskými ořechy.

Sojová kolečka
Celozrnný pšeničný kulatý toust namažeme bio hořčicí, přidáme sojový párek, vařené vejce, okurku a nakonec posypeme mletým konopným semínkem.

Tempehové trojhránky
Žitný knackebrot nakrájíme na trojhránky a slepíme k sobě kozím pomazánkovým máslem (nebo také pomazánkou z uzeného nastrouhaného tempehu či pomazánkového kozího sýra), přidáme na plátky nakrájené vejce a rajče.

Chlebíček Cesta kolem světa
Rýžovo- sojový chlebíček namažeme ovčím jogurtem, obložíme uzeným tofu, listovým salátem, posypeme směsí nadrcených para a lískových ořechů a rozemletých lněných a chia semínek.

Použité suroviny a pomazánky jsou běžně dostupné v prodejnách se zdravou výživou.

Reklama

Komentáře

Reklama