Reklama

Avokáda jako perfektní potravina

Avokádo má vysoký obsah vlákniny a poskytuje téměř 20 základních živin, je bohaté na zdravé mononenasycené a polynenasycené tuky (například omega - 3 mastné kyseliny), vitaminy A, C, D , E, K a vitaminy B (thiamin, riboflavin, niacin, kyselina pantothenová, biotin, vitamin B6, vitamin B12 a kyselina listová), stejně jako na draslík.

Potraviny přirozeně bohaté na omega - 3 mastné kyseliny jsou široce uznávány jako prospěšné pro zdravé srdce, mozek a oči.

Dr. Daniel G. Amen ,klinický neurolog, psychiatr a autor New York Times bestselleru “Změňte svůj mozek, změňte svůj život“ považuje avokádo za jednu z nejlepších zdravých potravin, které mohou pomoci zabránit Alzheimerově chorobě.

Není to jen proto, že avokádo obsahuje omega - 3 mastné kyseliny, ale i pro jeho ...

Obsah vitaminu E - mezinárodní žurnál s názvem Alzheimerova choroba a přidružené poruchy oznámil svá zjištění z let klinických studií - vysoké dávky vitamínu E mohou neutralizovat volné radikály a nahromadění bílkovin a zvrátit ztrátu paměti u pacientů s Alzheimerovou chorobou ; zvrátit příznaky Alzheimerovy choroby v raných fázích a zpomalit progresi choroby

Reklama

Kyselina listová  - pomáhá, aby se zabránilo tvorbě propletených nervových vláken, spojených s Alzheimerovou chorobou .
 
Další zdravotní výhody avokáda, které jeho nutriční profil poskytuje :

Mononenasycené tuky - tyto typy tuků pomáhají kontrolovat hladiny triglyceridů v krvi, snížovat hladiny cholesterolu a kontrolovat diabetes.

Kyselina listová - tento ve vodě rozpustný vitamin B podporuje zdravé buňky a vývoj tkání. To je zvláště důležité v období rychlého buněčného dělení a růstu  jako je dětství a těhotenství. Kyselina listová je také nezbytná pro metabolismus homocysteinu a pomáhá udržovat normální hladinu této aminokyseliny.

Lutein - To je karotenoid (přírodní barvivo), které chrání před šedým zákalem a některými typy rakoviny a snižuje riziko vzniku makulární degenerace  sítnice, která je nejčastější příčinou slepoty u dospělých ve věku nad 65 let.  Avokádo obsahuje 3x nebo vícekrát tolik luteinu než bylo zjištěno v jiných běžných druzích zeleniny a ovoce.

Kyselina olejová a draslík - Obě tyto živiny také pomohají při snižování cholesterolu a snižují riziko vzniku vysokého krevního tlaku.

Avokáda můžete zařadit do svého jídelníčku  mnoha způsoby :

1) Nejjednodušší způsob je rozříznout avokádo na polovinu a posypat ho bylinkovým kořením nebo pokapat javorovým sirupem.

2 ) Nakrájejte avokádo a přidejte ho do salátu nebo jej použijte jako zálivku či ozdobu na polévku.

3 ) Rozmačkejte avokádo a rozetřete ho na chleba nebo bagetu(místo másla či sýra).

4 ) Rozřízněte avokádo na polovinu a naplňte malou prohlubeň (po odebrání pecky) svou  oblíbenou zdravou polevou jako bylinkovou rýží či kuskusem.

5 ) Udělejte avokádový dresing nebo guacamole dip, který dodá chuť syrové nebo dušené zelenině.

Můžete snadno najít mnoho receptů s avokádem online.

Ve směsi s ovocem  je avokádo  bohaté a chutné občerstvení, příkrm nebo dezert - a poskytuje vysoce výživnou stravu pro děti, kterým přináší “ dobré tuky“ pro mozek a fyzický vývoj.

Reklama

Komentáře

Klarka (Út, 24. 2. 2015 - 17:02)
Z avokáda dělám jakoby česnekovou pomazánku a zatím všem chutnala, musí být avokádo ale kvalitní.
Jana (Út, 14. 11. 2017 - 21:11)
Ja mám ráda salát s rajčaty a cibuli - osoleno, opepřeno. Někdy ještě přidám vajíčka natvrdo.
Reklama