Reklama

Brokolice je super potravina

Výzkumy prokazují, že brokolice je vynikající zejména pro žaludek.

Složka nalezená v brokolici prokazuje vyšší účinnost v boji proti bakterii způsobující žaludeční vředy (Helikobakter pylori) než moderní antibiotika. Navíc testy na myších naznačují obrovskou preventivní roli brokolice před rakovinou žaludku - druhou nejčastější rakovinou na světě.

V roce 1992 profesor farmakologie Paul Talalay a jeho kolegové z University Johna Hopkinse prokázali, že sulforafan (glukosinolát) - substance produkovaná tělem ze složek brokolice - spouští tvorbu enzymů II. fáze. Tyto enzymy dokáží detoxikovat chemické látky způsobující rakovinu a jsou považovány za jedny z nejsilnějších protirakovinných sloučenin.

Další studie prokázala, že konzumace brokolice je spojena se snížením rizika úmrtí na onemocnění srdce a cév u žen po menopauze.

Studie vedená společně americkými a čínskými vědci odhalila, že složky obsažené v brokolici, kapustě a další křížaté zelenině mohou též chránit proti rakovině plic. Vědci zkoumali více než 18000 lidí. Zaznamenali 259 případů rakoviny plic během doby, kdy probíhala studie. Osoby, u kterých bylo v těle zjistitelné množství látky zvané izothiokyanát, měly o 36% nižší riziko vzniku rakoviny plic během 10-leté periody.

Reklama

Izothiokyanáty se nacházejí v brokolici, kapustě a tzv. křížaté zelenině.

Vhodné aplikace:

  • Peptické vředy
  • Infekce Helikobakter pylori
  • Prevence rakoviny (zejména žaludku a plic)
  • Prevence kardiovaskulárních onemocnění

Brokolici můžete zakoupit i ve formě prášku.

Zdroj: Solgar

 

Reklama

Komentáře

Návštěvník (Čt, 8. 2. 2007 - 11:02)
.....a co?to snad vi kazdej nee!!
Demetria (Čt, 8. 2. 2007 - 18:02)
Po brokolici prdím !!!
blud (Pá, 9. 2. 2007 - 08:02)
po brokolici mam ridkou stolici
Hana (Pá, 9. 2. 2007 - 09:02)
Tak to určitě není po brokolici. Bůh ví, co všechno splácáš dohromady.
tab.arka (Pá, 9. 2. 2007 - 14:02)
skoda ze je internet annonymni,to by bylo ubozaku zverejnenejch.Dadeji napiste nejaky recept a preji vsem aby byli dlouho na zivu.
Návštěvník (Po, 10. 3. 2008 - 17:03)
Když o tom nic nevíš, tak do toho nekecej - a čti si bulvár.
Queen (Čt, 16. 4. 2009 - 23:04)
Spousta lidí si myslí, že když jedí brokolici, tak že je tam sulforafan a že je to ochrání před bůhvíčím. Nedávno jsem našel diplomovou práci na téma "Změny obsahových látek v brukvovité zelenině při různé kulinární úpravě" (http://is.muni.cz/th/63796/lf_m/DIPLOMOVA_PRACE_18.5.2007.doc), která jasně ukazuje, že při jakékoli sebešetrnější úpravě (i v páře) dochází ke ztrátám sulforafanu oproti syrovému stavu o více než 99%. Takže všechny ty články o zázračné brokolici jsou jeden velký podvod, protože tam se tváří jako by se nechumelilo a klidně vám doporučí ať si jí vaříte! Takže jedině syrovou, a protože je syrová pěkně hnusná, tak si radši místo toho kupujte sulforafan v prášku.
Návštěvník (Pá, 17. 4. 2009 - 10:04)
Müsli a brokolice patří do popelnice.
Reklama