Reklama

Celozrnné obiloviny - ideální zdroj vaší energie

Podle makrobiotiky by měly tvořit přibližně necelou polovinu všech konzumovaných potravin, tzn., že by se měly z větší části podílet na skladbě dvou hlavních pokrmů denně, bereme-li za normu tři hlavní jídla.

Jsou zdrojem energie, komplexních polysacharidů, bílkovin,B vitamínů, minerálů a stopových prvků. Upravované obiloviny a bílá mouka jsou naproti tomu ochuzeny o základní živiny, vitamíny i minerály. Bílá mouka se může podílet na rozvoji zácpy, divertikulózy, střevních polypů, hemeroidů i rakoviny střev.

Pro vysoký obsah fosforu a síry působí obiloviny na organismus kyselinotvorně. Měli by se proto konzumovat společně se zeleninou, popř. s mákem. Ke zvýšení obsahu plnohodnotných bílkovin je vhodná kombinace s luštěninami ( rýže s čočkou, kroupy s hrachem).
Základní úpravou obilovin je vaření celých zrn, jehož délka a způsob závisí na druhu obiloviny.

PŠENICE, ŽITO, OVES
Pšenici přebereme a důkladně propereme ve vodě, abychom ji zbavili nečistot. Zalitou ve studené vodě ji ponecháme 8-12 hodin. Potom vodu slijeme a znovu zalijeme čerstvou vodou. Na 1 hrnek pšenice dáme 2,5 hrnku vody. Vaříme 30 minut v tlakovém hrnci nebo 15 hodiny v obyčejném hrnci. Pšenice je správně uvařená, je-li alespoň polovina zrn popraskaná. Po uvaření necháme asi 15 minut pod pokličkou dojít.

RÝŽE NATURAL
Několikrát zalijeme vodou a promnutím mezi prsty uvolníme nečistoty. Před přípravou je lepší nechat rýži dvě hodiny namočenou ve studené vodě. Potom vodu vyměníme za čerstvou. Na 1 hrnek rýze dáme 2,5 hrnku studené vody a špetku soli. V otevřeném hrnci přivedeme k varu a sbíráme pěnu. Jakmile se pěna přestane tvořit, dolijeme malým množstvím studené vody a vaříme pod pokličkou 20 minut. Ještě dalších 20 minut pak necháme rýži dojít na tepelně dobře izolovaném místě (pod peřinou, v troubě).

Reklama

BEZPLUCHÝ OVES
Propraný oves necháme 8-12 hodin namočený ve studené vodě. Potom vodu slijeme a nahradíme čerstvou. Na 1 hrnek ovsa dáme dva hrnky vody. Vaříme v tlakovém hrnci 30 minut (nebo v obyčejném hrnci 1,5 hodiny). Vzhledem ke své snadné stravitelnosti je vhodný zejména pro lidi s nemocným zažívacím traktem.

JÁHLY
Před vlastní přípravou je 2x-3x spaříme vařící vodou, nejlépe v sítku. Teprve potom zalijeme studenou vodou. Na 1 hrnek jáhel dáme 2,5-3 hrnky vody. Nejdříve vaříme bez pokličky a sbíráme pěnu tvořící se na povrchu. Potom vaříme pod pokličkou celkem 20 minut. Ještě dalších 20 minut pak necháme jáhly dojít, podobné jako rýži.

POHANKA
Pohanku nejdříve krátce opražíme na suché pánvi za stálého míchání. Potom zalijeme dvojnásobným množstvím vody a vaříme pod pokličkou 15 minut na velmi mírném ohni. Ještě dalších 20 minut pak necháme pohanku dojít. Jestliže máme použití pohanky v plánu, namočíme ji přes noc nebo alespoň 2 hodiny do dvojnásobného množství studené vody. Přivedeme k mírnému varu, který udržujeme pět minut. Stejnou dobu pak necháme pohanku dojít.

KROUPY
Kroupy namočíme na 8-12 hodin do vody. Potom vodu slijeme a nahradíme čerstvou. Na 1 hrnek krup dáme 2,5 hrnku studené vody. Vaříme pod pokličkou 30 minut, pak ještě 20 minut necháme kroupy dojít.

PŠENIČNÁ TRHANKA
Trhanku krátce opražíme na sucho, potom zalijeme studenou vodou. Na 1 hrnek trhanky dáme 2 hrnky studené vody a špetku soli. Vaříme na mírném ohni za stálého míchání.

Autor: mk

Reklama

Komentáře

Maximiq (Čt, 24. 5. 2001 - 21:05)
Pšenici, žito a oves vaříme v obyčejném hrci 15 hodin? To si autor trochu ulít ne?
Bob (Po, 28. 5. 2001 - 23:05)
Není to nic vážného, jen tam chybí desetinná čárka, mrška jedna.
p (Pá, 7. 12. 2007 - 12:12)
zrno bylo zrnem...
alena (Čt, 8. 11. 2012 - 18:11)
Zajímalo by mě,jakou hodnotu má asi instantní pohanka,kterou občas jím jako kaši. Je moc dobrá.
!!! (Čt, 8. 11. 2012 - 19:11)
Copak jsem nějaká slepice nebo co, abych žral nějaký zrní? Když jste tak pitomý a chcete si zničit zdraví jednostranou ztravou tak si je zničte ale nenuťte do toho jiné!
dietolog (Ne, 30. 12. 2012 - 12:12)
Celozrnné obiloviny obsahují lepek, stejně jako výrobky z bílé mouky. Lepek je přitom nejzhoubnější složka potravy.
Koler (Út, 1. 1. 2013 - 18:01)
Celozrnné cereálie obsahují taky velmi mnoho plísní! Jsou tedy ve skutečnosti škodlivější, než bílé pečivo.
Jan (Po, 11. 11. 2013 - 10:11)
Celozrnné obiloviny...Pohanka, jáhly a amarant neobsahují.
Reklama