Reklama

Čerstvě vylisovaný olivový olej proti chronické bolesti

Čerstvě vylisovaný olivový olej působí obdobně jako léky proti bolestem. Obsahuje totiž protizánětlivou substanci, která působí obdobně jako účinná látka ibuprofen. Napsal to ve svém nejnovějším čísle časopis Nature s odvoláním na výzkum amerického odborníka Garyho Beauchampa z filadelfské univerzity.

Proti akutním bolestem sice olivový olej vhodný není, jeho aktivní složka označovaná jako oleocanthal však může pomáhat při pravidelném užívání. Kromě toho je účinný (stejně jako ibuprofen) proti některým druhům rakoviny a nemocem krevního oběhu.

Podnětem k výzkumu bylo zjištění, že čerstvý olivový olej způsobuje v krku lehké pálení, stejně jako ibuprofen. Beauchamp a jeho spolupracovníci poté identifikovali účinnou látku jako oleocanthal, který obdobně jako ibuprofen váže při látkové výměně takzvané cox-enzymy, které se podílejí na některých dráždivých a zánětlivých reakcích v lidském těle.

Podle propočtů Beauchampova týmu má 50 gramů čerstvého olivového oleje stejný účinek jako deset procent denní dávky ibuprofenu pro dospělé. To je sice málo, aby to stačilo k potlačení akutní bolesti, na druhé straně to vysvětluje příznivé účinky stravy se značným podílem tohoto oleje, která je obvyklá v zemích kolem Středozemního moře.

Vysoký a dlouhodobý podíl oleocanthalu ve stravě působí na organismus obdobně jako ibuprofen a další prostředky proti bolesti ze skupiny takzvaných nesteroidních antirevmatik. Ředí krev a zabraňují určitým druhům rakoviny, píše Beauchamp.

Reklama

Zdroj: ĆTK

Reklama

Komentáře

coroner (So, 17. 9. 2005 - 17:09)
Mám dojem, že tento článek o dalších netušených kladech olivového oleje je nechtěným upozorněním na známý fakt, proč pravidelná konzumace olivového oleje není z dlouhodobého hlediska zrovna tím pro zdraví nejvhodnějším.
Reklama