Reklama

Češi by měli výrazně omezit solení

Češi solí až třikrát víc než je zdravé, doporučených je denně maximálně pět gramů. Na slanou stravu si zvykají už malé děti, které ji pak dál vyžadují a vytvářejí si riziko srdečních nemocí v dospělosti. V tiskové zprávě to dnes uvedl Státní zdravotní ústav (SZÚ). Nadbytek soli v potravě může vést k vysokému krevnímu tlaku a obezitě.

Obézní je podle odborníků téměř pětina české populace, 40 procent lidí ve věku 25 až 64 let má vysoký krevní tlak.

"Světová zdravotnická organizace (WHO) doporučuje přijímat denně maximálně pět gramů soli, což odpovídá jedné čajové lžičce. Vzhledem k všudypřítomné soli v potravinách, i v těch sladkých, přijímáme většinu soli z hotových potravin nebo polotovarů, ani o tom nevíme. Sníme jí průměrně až 15 gramů denně," uvedla vedoucí Centra podpory veřejného zdraví SZÚ Marie Nejedlá. Situace je podle SZÚ mírně lepší už žen, v průměru snědí denně deset gramů soli.

Podle loňské studie Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích jedí více soli už malé děti. Zatímco u kojenců příjem odpovídá doporučovanému zhruba půl gramu na den, u batolat a dětí předškolního věku ho už překračuje. Nadměrné solení způsobuje i větší pocit žízně, který děti často zahánějí sladkými nápoji.

V posledních desetiletích roste podíl obézních i mezi dětmi, jako dospělí pak mají vyšší riziko hypertenze, tedy vysokého krevního tlaku. "Onemocnění srdce a cév patří celosvětově k nejčastějším chorobám v populaci vůbec a jsou v žebříčku úmrtnosti na prvním místě," uvedl pediatr z Fakultní nemocnice v Motole a 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze Jan Janda. Umírají na ně i lidé ve věku kolem 40 let.

Reklama

Předpoklady pro budoucí infarkty, srdeční selhávání nebo mrtvice si podle něj lidé tvoří už v dětském či dorostovém věku. "Při zvýšeném konzumu soli již u dětí vzniká návyk na slané, který vede v dospělosti k nadměrnému solení. Podobně je tomu s nadměrným slazením, které vede k nadváze a obezitě. Obě ochucovadla jsou legitimací k hypertenzi čili vysokému krevnímu tlaku, a ten cestou k závažným poškozením organismu," doplnil.

Riziko budoucí obezity u dětí podle odborníků zvyšuje už nadváha, obezita nebo vysoký krevní tlak matky před těhotenstvím.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

majkl1679 (Čt, 24. 11. 2022 - 10:11)
To by Mekáče a jiné pajzly přišli o kšeft a mladí by chcípli ...
Karel (Čt, 24. 11. 2022 - 11:11)
Já kupříkladu vůbec nesolím. Místo toho používám Maggy, Podravku nebo sojovou omáčku.
Návštěvník (Čt, 24. 11. 2022 - 11:11)
Karle , asi bude lepší , když budete solit mírně , než používat ty sajrajty , tam je toho hafo ... a jiných příměsí ...
Karel (Čt, 24. 11. 2022 - 11:11)
No, ale mě právě Maggy, Podravka a sojová omáčka strašně chutná. S jejich pomocí se dá sníst i to nejhnusnější jídlo. Pamatuji si, že jsem jako žák ZDŠ v osmdesátých letech nosil Maggy do školy a tajně s ním poléval v jídelně ty laskominy, které nám dávali na talíř. Bez toho by se to nedalo spolknout. Také si pamatuji, že jsem jako dítě olizoval obal od Masoxu.
Mirka (Čt, 24. 11. 2022 - 15:11)
Přidávám do jídel sušený práškový česnek - je to zdravé a nemusím tolik solit.
David (Út, 4. 4. 2023 - 11:04)
Dle mých zkušeností již výrobci hotových potravin výrazně omezují solení. Nedávno jsem si koupil nějaké párky od různých výrobců. Byly velice málo slané a chutnaly jako bláto. Taktéž, když jsem si o několik dnů později koupil v masně pečené uzené koleno. Opět neslané. Musel jsem použít asi tunu hořčice, aby to dostalo nějakou chuť. Doma sůl nemám. Pouze Maggy a několik druhů hořčice. Vařit neumím, ženu ani přítelkyni nemám a celý život se živím různými salámy, párky, paštikami, saláty a podobně. Všechny tyto výrobky byly do nedávna normálně slané tak, že jsem nikdy nepocítil je dosolovat. Proto doma sůl nemám. Zajímal by mne váš názor.
Reklama