Reklama

Čokoláda: Která je zdravá?

V poslední době se setkáváme s tvrzením, že čokoláda obsahuje řadu antioxidantů, které dokáží zabránit vzniku nemocí srdce a cév a rakoviny. Je nad slunce jasnější, že tyto články mají jistý komerční podtex, a stímto vědomím k nim musíme přistupovat.

Nelze ani směšovat různé věci: čokoláda, která se prodává za cenu kolem 10 Kč v diskontech, toho se zdravím mnoho společného nemá.

Na druhé straně kvalitní čokoláda s vysokým obsahem kakaa je doopravdy zdrojem antioxidantů. Kakaová hmota tvoří u těchto druhů až 70% hmotnosti (vyjímečně až 96%). Kakao je spojeno pravým kakaovým máslem, lehce doslazeno a voní po přírodní vanilce. S vyjímkou lecitinu se v ní již žádná další ingredience nenachází. Takovou čokoládu je možno s klidem prohlásit za zdravou potravinu.

Podle čeho tedy vybrat opravdu zdravou čokoládu?

První věc, které byste si měli všímat, je obsah kakaových složek v procentech. Pokud je obsah kakaa vysoký, uvidíte číslo na obalu velkým písmenem na první pohled. Čím bude obsah nižší, tím drobněji a nenápadněji (nebo vůbec) bude vyznačen. Na seznamu ingrediencí jsou použité suroviny podle množství uvedeny tak, že na prvním místě je ta z nich, které je nejvícc. Pokud je tedy na prvním místě cukr, je z celkové hmotnosti cukru nejvíce. Čím je čokoláda levnější, tím niožší je kvalita použitého tuku. Tuk může být rostlinný, to však automaticky neznamená, že je zdravější (může a nemusí obsahovat transkyseliny). Vanilka je u levných druhů syntetická, a pokud je čokoláda mléčná, může obsahovat i sušené mléko a mléčný tuk.

Reklama

Zdroj: Václava kunová - Zdravá výživa, nakladatelství Grada

Reklama

Komentáře

, (Po, 30. 4. 2012 - 09:04)
Já i moje rodina pijeme Gano...tahni do hajzlu s reklamou
. (Po, 30. 4. 2012 - 11:04)
Asi tak. Tohle je fakt nechutný.
Jitka (Čt, 15. 11. 2012 - 16:11)
Mám čokoládu z nepražených kakaových bobů. Mělo by tam být zachováno maximum vitamínů a minerálů.
všichni (Čt, 15. 11. 2012 - 17:11)
asi víme,že hořká čokoláda je zdravá.Já ji vůbec nekupuji,protože my máme rádi pouze mléčnou a s oříšky.Jinak hořkou dostáváme od babičky,ale nechávám ji na polevu na buchtu,jinak by se u nás zkazila.
Bubu (Pá, 16. 11. 2012 - 00:11)
asi víme,že hořká...Jen si užijte "mléčnou"- se sušeným mlékem v prášku nevalné pověsti, smíchaného s melaminem.
Petr (Pá, 4. 1. 2013 - 15:01)
Mám rád čokoládu od firmy starbrook.

Doporučuji http://www.cokoking.cz/starbrook-choc-giant-dark-61-horka-cokolada-500g/d-81/

dieta (Pá, 4. 1. 2013 - 16:01)
Pokud má člověk BMI 26 a víc, tak zdravá není žádná
Dalibor (So, 5. 1. 2013 - 10:01)
Pokud má někdo BMI 26, tak se rozhodně nejedná o člověka, ale o vepříka.
R (Po, 18. 5. 2015 - 18:05)
Jakou čokoládu máte nejradši?

Mně chutná Ritter Sport - Dunkle Voll-Nuss (hořká s lískovými ořechy) a Marzipan (hořká s marcipánem).

A pak kupuju vysokoprocentní kvalitní čokolády - 70 % a víc.

Mléčné bývají většinou přeslazené, ty mi nechutnají.

M (Po, 18. 5. 2015 - 18:05)
Tak mě naopak chutnají jenom mléčné,hořkou u nás nikdo nebaští,tu nechávám na polevu na buchtu,hi,hi.Mléčnou s oříškami,toje mnamka,nebo ještě bílá.
R (Po, 18. 5. 2015 - 18:05)
Ta Ritter Sport je hlavně plná ořechů, ne jako když koupíte čokoládu (často mnohem dražší) a jsou tam tři ořechy. A ta hořká čokoláda je lahodná, jemná, není tolik hořká, tak akorát.

Na Amazonu má taky dobré hodnocení.

http://www.amazon.com/Ritter-Sport-Chocolate-Hazelnuts-3-5-Ounce/product-reviews/B000PAM5CG/ref=cm_cr_pr_viewopt_srt?ie=UTF8&refRID=08BZ6BVAEQEM9PVN7CVG&sortBy=recent&reviewerType=all_reviews&filterByStar=all_stars&pageNumber=1
Hořká (Po, 18. 5. 2015 - 19:05)
Ta Ritter Sport je hlavně...je zdravější,ale mě nechutná vůbec,ani nikomu u nás v rodině.Když jsem dostala hořkou Vánoční kolekci,tak jsem to rozdala,nikdo by se toho nedotkl.
R (Po, 18. 5. 2015 - 19:05)
Kolik čokolády tak sníte denně? Hrozné je, že mně čtvereček (jak se doporučuje pro zdraví) nestačí a pořád ujídám. Hlavně když mám pocuchané nervy, a něco mě štve, tak mlsám. Asi závislost.
M (Po, 18. 5. 2015 - 20:05)
Denně? Já když jsem jich měla doma víc,tak jsem si jich ani nevšimla,musím mít na ní chut a pak jsem schopná jí sníst i celou.
Lenka (Čt, 8. 10. 2015 - 17:10)
Čokoládu si dávám jen občas, a když už tak nějakou lepší, která je z kvalitních surovin a má vysoký obsah kakaa. Naposledy jsem zkoušela dokonce čokoládu s konopnými semínky, co jsem koupila v čokolatérii Amali. Občas je lepší si za kvalitu připlatit, než jíst často ty nekvalitní čokolády.
Marie (Po, 30. 4. 2012 - 08:04)
Já i moje rodina pijeme Gano Schokolade.
Gano Schokolade je výsledkem kombinace vysoce kvalitního kakaa a Ganodermy Lucidum.

Pitím tohoto oblíbeného nápoje vašemu tělu dodáte spoustu cenných látek, které posílí vaši imunitu, regulují činnost mnoha orgánů a dokonce pomáhají v boji proti alergiím. Bylo prokázáno, že Ganoderma Lucidum prospěšně působí při léčbě řady onemocnění, snižuje napětí v těle, pozitivně ovlivňuje poruchy spánku.

Hezký den. Marie
Reklama