Reklama

Jak pokrýt potřebu vápníku?

Všechny sušené byliny obsahují hodně vápníku. Zatímco mají např. jablka 7 mg/100 g, má tymián 2070 mg a majoránka 2500 mg!

Hodně vápníku obsahuje i mák (jen bio) 1460 mg a čaj Lapacho 4500 mg. Příznaky extrémního nedostatku vápníku je v noci "mravenčení" v rukou či pažích nebo jejich necitlivost. Dalším příznakem jsou měkké a lámavé nehty. Pak bychom se měli snažit omezit přísun hořčíku a zvýšit příjem potravin, obsahujících víc vápníku, protože hořčík může dále snížit nízký obsah vápníku v krvi.

Mnohem častější nedostatek hořčíku se projevuje hlavně jako křeč v lýtkách, srdeční křeč, poruchy srdečního rytmu, slabé nervy, strach apod.

Všechny obilniny a jim podobné potravinové plodiny obsahují víc hořčíku než vápníku, přičemž nejvyšší obsah hořčíku má proso a celozrnná rýže. Všechny druhy zeleniny a saláty obsahují víc vápníku než hořčíku, takže se zelenina a obilniny dobře doplňují.

Zdroj: Christine Heideklang - Nebezpečné plísně kolem nás, nakladatelství Pragma

Reklama

Reklama

Komentáře

SPF10 (Pá, 23. 3. 2007 - 11:03)
to jako ten vapnik obsahuje jen bio mak, normalni ne???
Esmeralda (Pá, 23. 3. 2007 - 14:03)
To je reklamní blud,samozřejmě,že vápník obsauhuje i obyčejný mák,ráno bulku s dvěma plátky tvrdého sýru a tvarohovou pomazánkou k tomu meltu s mlékem nebo kakao a na odpolední svačku jogurt s mysli se sezamem a máš vápníku až nad hlavu.
Toňa (Ne, 25. 3. 2007 - 18:03)
V celé věci je ovšem háček, protože tvrdý sýr, tvaroh a jogurt jsou koncentrované živočišné bílkoviny. K jejich trávení tělo vápník spotřebovává.
To samé se týká i koncentrovaných rostlinných bílkovin, které rovněž tělo odvápňují, pokud jsou používány ve větším množství. Např. sojový sýr tofu a tempeh.
Přečti si ve výčtu Související články ten, který má název "Vápník vás neuchrání před osteoporózou!".
http://zdravi.doktorka.cz/vapnik-vas-neuchrani-pred/
Pája (Ne, 25. 3. 2007 - 22:03)
O tom hořčíku píše Ing. Janča přesný opak - že hořčík je potřebný k tomu, aby se vápník vstřebal, a obdobně vápník pomáhá ke vstřebání hořčíku.
Laura (So, 27. 9. 2008 - 13:09)
Měla bych zajímavý recept pro všechny, které trápí nedostatek vápníku. Ano, vápník z mléka se velmi špatně vstřebává. Zato dobře se vstřebává z rostlin - mák, salát, květák, luštěniny. Jeden lékař zabývající se přírodní medicínou mi doporučil rozmixovat kopřivy ve vodě, nechat ustát, zcedit. Popíjet 3x denně po 1 dcl. VŘELE DOPORUČUJI!!Vydrží 3 dny v ledničce. opravdu pomáhá, stačí 3 denní kůra a pocítite posílení zubů. Trpěla jsem velkou kazivostí a zuby se opravdu zlepšily. Tuto kůru doporučuji 1 - 2x za měsíc. dále můj lékař dopručoval také melasu, ale ta je zase sladká, dráždí zuby. Takže se mi více osvědčil kopřivový výluh.
Reklama