Reklama

Jak získat největší zdravotní účinek z brokolice

Zelenina nabízí širokou škálu zdravotních výhod, ale některé druhy mají větší potenciál odvrátit onemocnění než ostatní. Brokolice spadá do této kategorie a byla široce studována pro její mnohé zdravotní účinky.

Výzkum ukazuje, že brukvovitá zelenina (brokolice, růžičková kapusta, zelí, květák a další) může snížit riziko mnoha běžných nemocí, včetně:

    Artritidy
    Rakoviny
    Vysokého krevního tlaku a srdečních chorob
    Onemocnění ledvin
    Cukrovky

Brokolice obsahuje mnoho zdraví posilujíích sloučenin:

Když budete jíst brokolici, získáte desítky, možná i stovky superživin, které podporují optimální zdraví, např:

Reklama

o vlákninu, která pomáhá vyživovat střevní mikroflóru a posílit imunitní funkce.

o sulforafan, v přírodě se vyskytující organickou sloučeninu síry, u které bylo prokázáno, že má silnou aktivitu proti rakovině.

Studie ukázaly, že sulforafan způsobuje apoptózu (programovanou buněčnou smrt) rakovinných buněk v tlustém střevě, prostatě a u rakoviny plic vyvolané kouřením. Tři porce brokolice týdně mohou snížit riziko rakoviny prostaty o více než 60 procent.

Sulforafan podporuje produkci enzymů, které chrání cévy a snižuje počet molekul, které způsobují poškození buněk - známých jako reaktivní formy kyslíku (ROS), - až o 73 procent.

Je zajímavé, že sulforafan stimuluje imunitu i má protizánětlivé účinky.

Sulforafan také pomáhá zvyšovat hladinu testosteronu, brání zachování tělesného tuku, pomáhá detoxikovat karcinogeny, blokuje určité enzymy spojené s destrukcí kloubů a pomáhá chránit svaly před poškozením při cvičení.

Upozorňujeme, že u mražené brokolice se zmenšila schopnost produkovat sulforafan.

o Glukorafanin, je glukosinolát, předchůdce sulforafanu, který také ovlivňuje proces karcinogeneze a mutagenese. Ve srovnání se zralou brokolicí, brokolicové výhonky mohou obsahovat až 20 krát více glukorafaninu.

o Fenolické sloučeniny, včetně flavonoidů a fenolických kyselin, které mají silnou schopnost eliminovat škodlivé volné radikály a potlačit zánět. Snižují riziko onemocnění jako je astma, diabetes mellitus 2. typu a srdeční nemoci.

Jedním ze způsobů, jak fenolické sloučeniny zpomalují vnik nemoci, je prostřednictvím ochrany proti infekci a snižováním reaktivních molekul kyslíku, které souvisí s aterosklerózou a neurodegenerativnímih onemocněními jako je Parkinsonova a Alzheimerova choroba.

diindolylmetan (DIM). Vaše tělo produkuje DIM, když rozkládá brukvovitou zeleninu. Stejně jako mnoho jiných látek brokolice, DIM prokázal několik potenciálních výhod, včetně posílení imunitního systému a přispívání k prevenci nebo léčení rakoviny.

Brokolice snižuje riziko ztučnění jater a rakovina jater

Nealkoholické onemocnění ztučnění jater (NAFLD), která postihuje až 25 procent Američanů včetně dětí, je definována jako nadměrné hromadění tuků v játrech při absenci významné konzumace alkoholu.

Nadměrná konzumace čistých sacharidů, zejména fruktózy v limonádách a šťávách, je silně spojena s NAFLD, které, pokud se neléčí, může zvýšit riziko vzniku hepatocelulárního karcinomu (rakovina jater).

Důvodem pro to je, že na rozdíl od jiných cukrů, téměř všechna zkonzumovaná fruktóza se dostane do játer, a - pokud se jí konzumuje velké množství - škodí játrům stejným způsobem  jako alkohol a další toxiny.

Jak je uvedeno v jedné studii z roku 2015: “požité sacharidy pravděpodobně více přispívají k NAFLD než dietní příjem tuků.“

Podle studie na zvířatech zveřejněné počátkem tohoto roku, dlouhodobá konzumace brokolice může snížit riziko ztučnění jater a rakoviny jater způsobené standardní americkou stravou snížením hladiny triglyceridů v játrech.

Výhody brokolicových výhonků

Vynikající alternativou, pokud vám nechutná či nevoní brokolice, je konzumace brokolicových výhonků. Naklíčená semena brokolice jsou také mnohem účinnější, nutričně výživnější než zralá brokolice. Výsledkem je, že nemusíte jíst zdaleka tolik, abyste využívali klinický přínos z klíčových terapeutických sloučenin jako je sulforafan.

Výzkum ukazuje, že i malé množství extraktu klíčků brokolice má sílu výrazně zmenšit velikost krysích prsních nádorů vyvolaných chemickými karcinogeny.
Jak poznamenávají vědci z Johns Hopkins University:

    “Tři dny staré klíčky brokolice konzistentně obsahují 20 až 50 krát větší množství chemoprotektivních sloučenin než se nachází v zralé hlavici brokolice a mohou nabídnout jednoduchý, dietní prostředek snižující riziko rakoviny.“

Kromě výhod již uvedených, brokolicové klíčky dodávají esenciální mastné kyseliny a vlákninu, a zvýšují biologickou dostupnost minerálů a bílkovin z jiných potravin, které jíte. Další velkou výhodou je, že nemusíte vařit. Klíčky se jí za syrova, obvykle jako doplněk k salátu, což je super-zdravá, pohodlná výživa. Nejlepší ze všeho je, že si je můžete snadno a levně pěstovat doma.

Jak zvýšit obsah sulforafanu v brokolici

Když budete jíst syrovou zralou brokolici, získáte pouze asi 12 procent z celkového obsahu sulforafanu. Toto množství můžete zvýšit úpravou brokolice a opravdu maximalizovat protirakovinové působení.
Vaření brokolice v páře po dobu tří až čtyř minut se považuje ideál. Nepřekračujte dobu pěti minut.

Vaření v páře po dobu tří až čtyř minut bude optimalizovat obsah sulforafanu tím, že odstraní síru obsahující protein, který deaktivuje sulforafan, při zachování enzymu myrosinasa, který konvertuje glukorafanin na sulforafan.
Vaření nebo upravování brokolice v mikrovlnné troubě se nedoporučuje, protože zničí většinu enzymu myrosinasa. Pokud chcete svou brokolici vařit, ponořte ji do vroucí vody na dobu ne delší než 20 až 30 sekund a pak ji ponořte do studené vody k zastavení procesu vaření.
Přidáním hořčičného semínka můžete maximalizovat obsah sulforafanu ještě více.

Obsah sulforafanu lze dále optimalizovat přidáním potravin obsahujících enzym myrosinasa. Jak uvádí Americký institutu pro výzkum rakoviny (AICR):

    “Účastníci jedli doplněk brokolice bez aktivní myrosinasy. Druzí účastníci, kteří jedli jídlo s myrosinasou, měli vyšší hladiny sulforafanu v krvi a moči než ti, kteří neměli jíst jídlo.“

Potraviny obsahující tento důležitý enzym zahrnují:

    Hořčičné semínko
    Ředkev a ředkvičky
    Wasabi
    Rukola
    Zelný salát Cole slaw

Mražená brokolice má snížené množství myrosinasy. Takže pokud používáte zmraženou brokolici, nezapomeňte k ní přidat jídlo, které obsahuje myrosinasu (viz seznam výše).

Reklama

Komentáře

Reklama