Reklama

MISO - pro ochucení polévek, omáček a pomazánek

Miso je fermentovaná vyzrálá pasta ze sójových bobů, rýže, pšeničné nebo ječné mouky. Stejně jako sójová omáčka i miso se liší podle fermentace a délky zrání a může být světlé, tmavé, hladké nebo hrubé.Obsahuje živé enzymy, které pomáhají při trávení, ovlivňuje vyváženost přírodních sacharidů, dodává esenciální oleje, vitaminy, minerály a proteiny ve vyváženém složení. Obsahuje i vitamín B12.

Miso je výživné, slané koření, charakteristický základ japonské kuchyně zejména k přípravě "miso polévek", obdobný masovému výtažku (něco jako masox), k ochucení i jiné stravy např. restovaných jídel, těstovin (třeba nám známých asijských kudrnatých nudlí "mie"), do marinád, dresinků, omáček a pod. Miso je v podstatě jednou z hlavních kulinářských surovin Asie. Můžeme je uchovávat až po dobu několika měsíců. Jakmile však již jednou otevřeme jeho balení, musíme ho držet v lednici nebo na jiném chladném místě.

Zdravotní účinky:

Miso slouží k povzbuzení životní síly, podporuje látkovou výměnu, je bohaté na minerály, pomáhá při špatném trávení, vyživuje pokožku a krev a tím podporuje tvorbu buněk a kožní tkáně, pomáhá při srdečních chorobách, rozpouští v krvi cholesterol, cévy jsou pak pružnější, je velkou pomocí při předcházení arterioskleróze nebo vysokému krevnímu tlaku, zmírňuje důsledky kouření nebo konzumace alkoholu, pomáhá jako prevence proti alergiím a tuberkulóze.

Existují tři hlavní typy miso koření:

Reklama

kome - nebo-li bílé miso je lehké, jemné a běloučké pro přípravu zimních polévek,
mugi miso - žluté, středně silné koření, je nejčastěji používáno k při každodenní potřebě v japonských kuchyních a k přípravě omáček
hacho miso - je červené až tmavě čokoládově zbarvené, je hodně viskózní a má silné pronikavé aroma.

Reklama

Komentáře

Lucie Tomášková (Po, 14. 1. 2013 - 21:01)
miso se v lednici uchovávat nemusí, je fermentované tudíž v něm stále probíhá proces kvašení. Lednice jej zastaví. Není to koření..je to prostě potravina používaná jak k běžnému vaření tak k léčebným účelům..bílé miso je spíše na občasné použití a spíše na jaře,ne v zimě. Hacho miso je také pro občasné použití a spíše v jídlech pro muže. V podstatě je to tak, že je miso - shiro miso - mladé bílé ,sladké. Rýžové, ječmenné a sójové. Rýžové je mix sója, rýže. Ječmenné je sója a ječmen a sójové je pouze soja. Pak je ještě jarní záležitost natto miso, která obsahuje celé "krupky" sójy. Více informací na www.restaurace-zahrada.cz Lucie Tomášková, výživový poradce - makrobiotika.
Reklama