Reklama

Ne každé tmavé pečivo je celozrnné

Tmavé pečivo doporučují odborníci na výživu. Celozrnné výrobky obsahují více živin a prospívají zdraví. Odborníci zároveň upozorňují, že ne každé tmavé pečivo je celozrnné. Často jde jen o obchodní název, který charakterizuje barvu pečiva. Tmavé střídky je dosaženo tím, že se do těsta přidá směs pražených obilovin, nejčastěji ječmene nebo žita.

Barva pečiva je pak hnědá až kávová a také v chuti a vůni lze rozpoznat kávovinu. Nejde ale o nezákonný postup ani šizení kupujícího, výrobce jen využívá barevné a chuťové variace a kombinace surovin. Pečivo z takto obarvené mouky ale má stejné vlastnosti, jako by bylo z bílé mouky.

Bílá mouka se mele z vnitřní části zrna a obsahuje méně minerálních látek a vitaminů. Má méně vlákniny a vyšší glykemický index. Člověk poměrně brzy po jídle dostane znovu hlad.

"Vyšší glykemický index vede k většímu vzestupu hladiny cukru v krvi, tedy i k uvolnění většího množství hormonu inzulínu, který mimo jiné podporuje ukládání energie do tukových zásob. Energetická hodnota bílého a celozrnného pečiva je téměř stejná - u celozrnného může být dokonce o něco vyšší. Výživová hodnota ale mluví jednoznačně ve prospěch pečiva celozrnného," řekl ČTK obezitolog Pavel Hlavatý z Endokrinologického ústavu.

Celozrnná mouka obsahuje i vnější části zrna, ty jsou bohaté na vitaminy, minerální látky, esenciální mastné kyseliny a vlákninu. Z biologického pohledu je zdravější. Výhodou je i nižší glykemický index, a tudíž vyrovnanější hladina cukru v krvi. Jedinou nepříjemností je to, že celozrnné pečivo může mít kratší dobu trvanlivosti než bílé, upozornil lékař.

Reklama

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Iva (St, 29. 8. 2007 - 09:08)
Celozrnné potraviny jsou velice zdravé,ale ve velkém nadužívání znemožňují vstřebávání vápníku ve střevě.Takže všechno s mírou a opatrně,nic se nemá přehánět.
Eduard Nud (Po, 11. 2. 2008 - 19:02)
Jsem rád, že se konečně někdo ujal této tématiky. Vedle takových braků jako, no, víme všichni, je nám toho skutečně zapotřebí. Organismus vysílený smogy, médii a pasívním kouřením; zdravé stravy je tam pak skutečně třeba. A zrovna celozrný chléb, ten je nejzdravější a nejchutnější. Taková poživatina plná vlákniny je skutečně na to, na stolici. Ale rád bych upozornil i na jiné potraviny, neprávem opomíjené, jako je ovoce a zelenina... třeba zrovna taková mrkev, no to snad ani nebudu překládat, ale dnes je moderní třeba jogurt Danone. Stejně jako celozrný chléb výživný, chutný a taky to, s kaloriemi na nule. A kousky ovoce, no ani tam žádné nehledejte, a když tam omylem jsou, člověk má zrovna pocit, že mu tam spadl holub. Ale sníst se to musí.
25,2.2008 Lenka (Po, 25. 2. 2008 - 19:02)
Je možné při delším konzumování celozrnného pečiva příbývání na váze?
Návštěvník (Po, 25. 2. 2008 - 20:02)
No na redukční dietu to rozhodně není.Pořád je to normální pečivo, akorát, že ti pomůže líp trávit a pod. Navíc některý druhy jsou celozrnný fakt jen v uvozovkách:-)
Návštěvník (Po, 25. 2. 2008 - 20:02)
No na redukční dietu to rozhodně není.Pořád je to normální pečivo, akorát, že ti pomůže líp trávit a pod. Navíc některý druhy jsou celozrnný fakt jen v uvozovkách:-)
Reklama