Reklama

Omezení kalorií prodlužuje život

Lidé, kteří výrazně omezují příjem kalorií, zásadním způsobem snižují nebezpečí, že onemocní cukrovkou, nebo že je postihne infarkt či mrtvice. Vyplývá to ze studie, jejíž výsledky byly zveřejněny ve Spojených státech.

Autoři studie z lékařské fakulty Washingtonovy univerzity v Saint Louis v americkém státě Kentucky soudí, že rizika, kterým jsou vystaveni padesátníci a šedesátníci, kteří přijali nízkokalorický režim stravování, jsou srovnatelná s riziky u osob, které jsou mladší o desítky let.

"Na základě výsledků je velmi jasné, že omezení kalorií má výrazný vliv na ochranu proti chorobám spojeným se stárnutím," vysvětloval John Holloszy, který řídil výzkum v rámci studie. "Nevíme, jak dlouho budou osoby, které se zúčastnily studie, žít, mají však vyhlídky na delší život, než je tomu u průměru, protože pravděpodobně nezemřou na infarkt, mrtvici nebo cukrovku," dodal vědec.

Osmnáct účastníků výzkumu ve věku 35 až 82 let se na tři roky až 15 let podřídilo nízkokalorickému režimu stravování. Jejich výsledky byly srovnávány s údaji od osob stejného věku a pohlaví, jejichž stravování bylo typické pro Spojené státy. Rozdíly mezi oběma skupinami se týkaly nejen celkových zkonzumovaných kalorií, ale také složení stravy.

U členů skupiny, kteří přijímali 1100 až 1950 kalorií denně, pocházelo 26 procent kalorií z proteinů, 28 procent z tuků a 46 ze složitých uhlohydrátů. U členů druhé skupiny, kteří přijímali 1950 až 3250 kalorií denně, pocházelo z proteinů pouze 18 procent kalorií; z tuků jich pocházelo 28 procent a z uhlohydrátů, včetně průmyslové zpracovávaných škrobovitých potravin, 50 procent.

Reklama

Členové nízkokalorické skupiny patřili mezi tu část populace, kde poměr "špatného" LDL cholesterolu k celkovému množství cholesterolu u populace stejného věku a pohlaví nepřesahuje 10 procent. Poměr "dobrého" HDL cholesterolu, činící 85 až 90 procent, tyto lidi naproti tomu v jejich věkové kategorii zařazoval do nejlepší skupiny.

Hladiny triglyceridů, jejichž zvýšení může vést k arterioskleróze, bylo u členů nízkokalorické skupiny nižší než u 95 procent Američanů ve věku dvaceti let.

Krevní tlak byl u členů nízkokalorické skupiny stejný, jak u skupiny osob mnohem mladších. Autoři studie dokonce tvrdí, že průměrný tlak v nízkokalorické skupině byl stejný jako u desetiletého dítěte.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama