Reklama

Proč je důležité vyznat se v tucích

Komerční sdělení: Jak to s těmi tuky vlastně je? Na jedné straně představují jednu z hlavích živin a v organismu zastávají řadu důležitých funkcí, na druhé straně lékaři upozorňují na jejich nadměrnou spotřebu přispívající k rozvoji obezity či srdečních onemocnění.

 

Patří vůbec tuky do zdravého jídelníčku? ANO, podstatné je ovšem jejich množství a druh.

Naše zdraví ohrožuje vysoká spotřeba „špatných“ tuků a naopak nízký příjem tuků „dobrých“. Pokud se dobře vyznáme v tucích, můžeme se správně rozhodnout, které je nutné omezit a příjem kterých naopak zvýšit. Díky tomu pak budeme vybírat takové potraviny, které nám zajistí dosažení požadovaného příjmu „dobrých“ tuků z hlediska zdravé výživy.

Tuky by měly tvořit zhruba třetinu energie, kterou během celého dne přijmeme z jídla a pití.

Reklama

 „Dobré“ tuky obsahují nenasycené mastné kyseliny a měly by tvořit 2/3 z doporučeného denního příjmu tuků

„Dobré“ tuky jsou většinou rostlinného původu a najdeme je v:

-          kvalitních rostlinných olejích a výrobcích z nich (např. margarínech)

-          ořeších a olejnatých semenech

-          kromě toho také v rybím mase

„Dobré“ tuky prospívají našemu mozku a srdci, pomáhají udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi a jsou důležité pro vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích, stejně jako pro tvorbu některých hormonů, jsou důležitým zdrojem energie a jedním z nejlepších zdrojů esenciálních mastných kyselin, které si naše tělo nedovede samo vytvořit a musí je proto přijímat s potravou, stejně jako vitaminy.

„Špatných“ tuků, ve kterých převažují nasycené mastné kyseliny, bychom měli sníst maximálně 1/3 ze všech tuků za den. Toto množství většinou vyčerpáme konzumací skrytých tuků, viditelným tukům (např. máslu, sádlu apod.) bychom se proto měli vyhýbat. „Špatné“ tuky jsou zejména v potravinách živočišného původu a nejvíce se jich skrývá v:

-          tučném mase a výrobcích z něho

-          plnotučných mléčných výrobcích

-          výrobcích ze ztužených tuků, různých polevách, oplatkách, zákuscích apod.

-          másle, sádle

„Špatné“ tuky mají neblahý vliv na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, a tak nepříznivě ovlivňují zdraví našich tepen a srdce, zvyšují také riziko vzniku civilizačních onemocnění, jako je např. obezita, diabetes mellitus II.typu nebo dna.

Je „dobré“ vědět:

Aby „dobré“ tuky zůstaly opravdu dobré, měli bychom vědět, jak s nimi zacházet a pro jaký způsob použití, tedy jestli na mazání, pečení, vaření či smažení, se který tuk hodí. Při nesprávném používání, např. přepalování, můžeme i z „dobrých“ tuků nechtíc udělat i „špatné“.

Na pečivo a chléb se hodí:

-          margarín

Do salátu přidáme:

-          kvalitní rostlinný olej (např. olivový, řepkový) nebo majonézu  

Krém připravíme z:

-          margarínu

Na dušení a pečení masa použijeme:

-          rostlinný olej a margarín s obsahem tuku 60 % a více nebo tekutý margarín

Když už smažíme, smažíme na:

-          rostlinném oleji vhodném ke smažení nebo tekutém margarínu s obsahem tuku 85 %

Když fritujeme, použijeme:

-          rostlinný olej nebo pokrmový tuk určené na fritování

Na pečení moučníků a cukroví poslouží:

-          margarín na pečení nebo rostlinný olej

Na přípravu polevy se hodí:

-          margarín s obsahem tuku 60 % a více

Nezapomínejte na pestrou vyváženou stravu a zdravý životní styl.

Komerční sdělení

 

Reklama

Komentáře

Reklama