Reklama

Proč je zdravá japonská strava?

Japonci jsou dlouhodobě předmětem úcty a studií díky své dlouhověkosti. Průměrná délka života je tu delší než prakticky kdekoli jinde na světě. Proč je tedy japonská strava tak zdravá, a co vlastně Japonci jedí, ptá se server BBC.

Tradiční japonská strava je převážně čerstvá a nekonzervovaná. Obsahuje jen velmi málo rafinovaných potravin nebo cukrů. Nedávná studie, kterou publikoval odborný časopis British Medical Journal, zjistila, že ti, kdo se drží co nejblíže japonských stravovacích zásad - tedy stravy s vysokým obsahem obilnin a zeleniny, s přiměřeným množstvím živočišných produktů a sóji, a minimálního množství mléčných výrobků a ovoce - mají snížené riziko předčasného úmrtí, srdečních chorob a infarktu.

V japonské stravě jsou tradičně dostatečně zastoupeny ryby a sója, což může hrát podstatnou roli při snížení rizika kardiovaskulárních chorob. Japonci také mají nejnižší úroveň obezity mezi muži i ženami.

Okinawa na nejjižnějším okraji Japonska je místem, kde žije nejvyšší počet staletých lidí na světě. Také jsou tu nejméně rozšířené choroby spojené s věkem, jako je například cukrovka, rakovina, artritida či Alzheimerova choroba.

To je také částečně připisováno tradiční japonské stravě, která má nízký obsah kalorií a nasycených mastných kyselin, a přitom je bohatá na výživné látky, především pak fytonutrienty, jako jsou antioxidanty a flavonoidy, které se vyskytují v různě zbarvené zelenině. To zahrnuje i fytoestrogeny neboli rostlinné estrogeny, které mohou pomáhat proti těm druhům rakoviny, které jsou spojené s hormony, jako je například rakovina prsu.

Reklama

Jaká tedy je tradiční japonská strava? Do značné míry se podobá tradiční čínské stravě se značným podílem rýže, vařené i nakládané zeleniny, ryb a masa. Ovšem protože Japonsko se rozkládá na více než šesti tisících ostrovů, jeho obyvatelé konzumují mnohem víc ryb, než obyvatelé ostatních asijských zemí. Konzumují také syrové ryby v suši a sašimi, plus spoustu nakládaných, kvašených a uzených potravin.

Čím dál tím víc studií prokazuje význam kvašených potravin pro zdravý zažívací systém - a například produkty z kvašených sojových bobů, jako je miso či natto, jsou běžnou součástí japonské stravy. Sýr ze sojových bobů natto se tradičně jí k snídani, má probiotické účinky a pomáhá redukovat syndrom dráždivého střeva (IBS).

Japonci také konzumují širokou škálu zeleniny, a to jak zemní, tak mořské v podobě řas. Ty jsou plné zdraví prospěšných minerálů a mohou pomáhat snižovat krevní tlak.

Obyvatelé Japonska jsou také velkými fanoušky zeleného čaje a především jeho jemně mleté varianty matcha. Zelený čaj je ceněný pro obsah antioxidačních složek známých jako katechiny, jež jsou spojovány s bojem proti rakovině, virům a srdečním chorobám.

Celkově vzato mají Japonci zdravý postoj k jídlu a jeho konzumaci. Mají tradiční rčení: “Hara hači bu“, což znamená jíst do 80procentního zasycení. A toto pravidlo už od raného věku vštěpují svým dětem. A svou roli sehrává i způsob, jakým Japonci servírují jídlo. Místo jednoho velkého talíře často jedí z několika malých mističek několik různých pokrmů.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

! (Út, 22. 8. 2017 - 15:08)
Japonci jsou největšími výrobci a zároveň největšími spotřebiteli glutamátu sodného.
- (Út, 22. 8. 2017 - 16:08)
A ryby? V rybách je nejvíce těžkých kovů. Za pár let někdo přijde s jinou teorií, třeba s tím, že to není stravou, ale tím, že hodně celý život pracují a tak dále a tak dále.
sardanapal* (Út, 22. 8. 2017 - 16:08)
Sushi šla Fukushima ...
Petr (Út, 22. 8. 2017 - 18:08)
Souhlas - to není stravou, ale tím, že hodně celý život pracují. Naše vláda už to pochopila a mladší ročníky budou muset pracovat až do smrti a odvádět daně, aby papaláši byli ve vatě a důchodci nečerpali zbytečně peníze.
JD (Ne, 27. 8. 2017 - 13:08)
Po několika pobytech v Japonsku jsem zjistil, že staří lidé jedí jen čerstvé věci, tedy ovoce, zeleninu a maso i ryby rovnou utržené či čerstvě ulovené.
6ádná chemie,, žádné konzervanty a pod.
Reklama