Reklama

Pšenice imunitě nesvědčí

S posilováním imunity před chřipkovou sezonou je dobré začít už nyní. ČTK to řekla psycholožka Marcela Slavíčková z Ústřední vojenské nemocnice. Odbornice na léčení stravou vychází z alternativních metod východní medicíny a radí upravit jídelníček. "Skrytým rizikem pro imunitu je hladká pšeničná mouka," vysvětlila Slavíčková.

Šlechtěná pšenice je součástí jídelníčku Čechů asi sto let,
tedy zhruba pět generací, její spotřeba je tedy dlouhodobá.
Pšenice v jídelníčku stále přibývá - je totiž například i v
uzeninách, pivu, jogurtu či ovocném džusu. Problém podle
Slavíčkové ale je, že posledních padesát let dávají Češi přednost
hladké, doběla vymílané mouce, tím přicházejí o řadu živin.


Celé obilné zrno je kompletní plnohodnotná potravina.
Obsahuje sacharidy, tuky, vitamíny, minerály a vlákninu.


V pšenici je však ze všech obilovin nejvíce lepku. Ten dobře
váže, tedy lepí těsto, zlepšuje jeho tažnost a kynutí. "Lepek
však také zalepuje střeva a zhoršuje vstřebávání a kolování
živin," varovala Slavíčková. Podle ní jsou střeva jedlíka pšenice
"jako zalepené, špinavé, zaschlé, páchnoucí stěny popelnic".


Nejvyšším principem zdraví je podle východní medicíny volný
oběh živin, tedy energií, v těle. Lepek působí proti tomuto
principu. "Důsledkem je snížená imunita," řekla odbornice.
Jednoduchým řešením podle ní je snížit spotřebu pšenice a
nahradit ji jinými obilovinami - špaldou, žitem, ječmenem, ovsem
či rýží. "Polovičním a všem dostupným řešením je alespoň užití
hrubé nebo celozrnné mouky," dodala.


Zdroj: ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

Kamila (Pá, 19. 11. 2010 - 17:11)
Zajímavá informace, kdo by to řekl? Zato nejsou marné sauny. Navíc když stojí cca 60,- korun, jste v pohodě. více píšou na www.zapakatel.cz
Iveta (Čt, 2. 8. 2012 - 14:08)
Zdravím, mam také otázku ohledně imunity, ale pro malé miminko. Dcera je stále nemocná. Už nevíme co vyzkoušet. Jestli počkat, ze se to zlepší, nebo něco zkusit...opravdu uz nevím
mau-mau (Čt, 2. 8. 2012 - 14:08)
K článku: Už nějakou dobu mám soukromý pocit, že lepek neškodí jen celiakům, a začíná se o tom mluvit stále víc.
Blanka (Po, 27. 8. 2012 - 14:08)
to Iveta: Chcete nejaké kapky, tablety proti imunite nebo na co se ptáte? My měli s malým také problémy. hrozne často byl nemocny. Jediné co zabralo byl Biopron junior. je to prirodní..a jsou to rozpustné sáčky...
tablety (Po, 27. 8. 2012 - 14:08)
to Iveta: Chcete nejaké...proti imunitě? To existuje?
pro Tablety (Po, 27. 8. 2012 - 14:08)
Jedná se o speciální přípravek, který imunitu zvyšuje a zároveň ji snižuje.
tablety (Po, 27. 8. 2012 - 14:08)
Jedná se o speciální...když něco zároveň zvyšuji a snižuji, účinek se nuluje. Kdo potřebuje snižovat imunitu? Přeci se všichni, co chtějí být zdravý, snaží o co největší imunitu.
Bubu (Út, 28. 8. 2012 - 12:08)
Taky k článku:
Jo, taky mám takový pocit. Měla jsem kolegyni s celiakií, tak jsem byla zvědavá a něco si početla. Osobně se bílé pšeničné mouce a bílému pečivu snažím vyhýbat, ne za každou cenu, ale jo. Jen těžko to je s manželem i synem, prostě je to zvyk na tu chuť, kterou celý život známe. ... i bublaninu a palačinky dělám z celozrnné mouky :-)
Iveta (Út, 18. 9. 2012 - 11:09)
to Iveta: Chcete nejaké...Biopron Junior? To neznám...zeptám se na to v lékárne a případně to vyzkousíme. Ale kazdopádne moc děkuji ;)
Blanka (Pá, 21. 9. 2012 - 15:09)
Zeptejte se na to a uvidíte. Ale rozhodně tím nic nezkazíte. Protoze to je přírodní, takze se nemusíte bát.
pro Blanku (Pá, 21. 9. 2012 - 16:09)
Když je něco přírodního, tak je to OK? Tak se zkus najíst bobulí rulíku, zajez listím z oleandru a udělej si k tomu čaj z durmanu.
Blanka (Po, 24. 9. 2012 - 13:09)
Tak takle jsem to rozhodně nemyslela!! Ale přírodni neboli neskodlive veci jsou vzdycky nejlepší...;);)
Iveta (Út, 25. 9. 2012 - 10:09)
sohlasím, sice jen zdrave nejde, to je taky jasné, ale určitě je to vzdycky lepší. Jen někdy to prostě nestačí. Ale vyzkouset se to muze, a kdyz to zabere, jedině dobre
Granvin, (Po, 1. 10. 2012 - 19:10)
běž se svojí reklamou do řiti.
terezal (Út, 25. 9. 2012 - 11:09)
Já si spíš poslední dobou nejsem jistá mléčnými výrobky a to jsem byla vychovaná na tom mít je jako základní část zdravé stravy. Jde o to, že když nebudete jíst pšenici, tak je potřeba ji nahrazovat jiným obilím a stejně tak to platí u těch mléčných, a to je samozřejmě výrazně pracnější. K pouze přírodnímu bych se taky neupínala, jde o složení. Když se nějakému výrobci podaří připravit něco, co má kvalitní složení a ještě k tomu jde o zcela přírodní produkt, tak je to samozřejmě dobré. Já takhle nedám dopustit na Pangamin, sušené pivovarské kvasnice, který je zcela přírodní.
Granvin (Po, 1. 10. 2012 - 09:10)
Možná by někoho mohly zajímat revoluční přednášky, které proběhnou v Teplicích. Víc info na téhle stránce

www.salvare.cz/?aktuality,77
Reklama