Reklama

Řapíkatý celer obohatí jídelníček i prospěje vašemu zdraví

Celer, považovaný dříve za typickou dietní zeleninu, si postupně vydobývá místo mezi obecně doporučovanými zdravými potravinami. Vědci v něm objevili mnoho látek prospívajících zdraví včetně sloučenin snižujících krevní tlak a omezujících rizika vzniku některých druhů rakoviny.

Obsah živin

Apigenin. Testy na zvířatech prozrazují, že tento flavonoid brání růstu nádorů. V současné době se zkoumají jeho protizánětlivé účinky.

Ftalidy (3-n-butyl ftalid) Celer má poměrně vysoký obsah sodíku 135 mg v jednom řepíku) - minerálu, kterého se obávají především lidé s vysokým krevním tlakem -, ale zároveň obsahuje unikátní sloučeniny, které pravděpodobně krevní tlak snižují. Vědci tyto účinky ftalidů stále ještě zkoumají, ale předběžné studie ukazují, že by ftalidy mohly snižovat hladinu určitých hormonů, které stahují cévy a zvyšují krevní tlak.

Nerozpustná vláknina. Potraviny s vysokým obsahem nerozpustné vlákniny mívají málo kalorií a dodávají pocit sytosti. Právě proto jsou tím nejlepším jídlem pro ty, kdo chtějí zhubnout. Nerozpustná vláknina člověka zasytí, protože při průchodu zažívacím traktem absorbuje vodu a zvětší svůj objem. Navíc touto činností podporuje správné fungování trávicího stému. (Hrnek celeru obsahuje 1,5 g nerozpustné vlákniny.)

Reklama

 

Jak využít maximum     

Je-li to možné, vařte celer i s listy. Je v nich velká koncentrace živin jako je draslík a vitamin C.

 

Obohaťte si jídelníček

Zeleninová příloha: orestujte nudličky celeru na olivovém oleji s nasekanými oříšky.

Celerová pochoutka: celer spolu s cibulí, česnekem a petrželí nasekejte najemno. Přidejte ocet a hořčici a posypte touto směsí hamburgry, grilované maso a drůbež.

Celerový nápoj: celer rozmixujte s rajčatovou šťávou a křenem.

Trojitá celerová polévka: tence nakrájený celer, jeho listy, česnek, vývar, trošku celerových semen a bylinky (majoránku či bazalku) uvařte a rozmixujte. Přidejte mléko, a krémová polévka je hotová.

Poduste celer v kořeněném nálevu doměkka a podávejte ho jako přílohovou zeleninu.

 

Zdravé zakousnutí

Semena celeru, jejichž štiplavost může doplnit například chuť zálivky, kysaného zelí nebo vývaru na vaření měkkýšů a korýšů ? obsahují potenciálně prospěšné fytochemické látky, například limonen, kumariny, ftalidy a apigenin. Vědci nyní zjistili, že semena celeru mají i protizánětlivé účinky. Potvrzují to i bylinkáři, kteří využívají celerová semena na tišení příznaků dny a revmatoidní artritidy.

Zdroj: Braňte se jídlem, nakladatelství Reader´s Digest Výběr

Reklama

Komentáře

bergen (Pá, 25. 11. 2011 - 15:11)
vařit s listy pro vitamin C? neničí náhodou teplo vitamin C?
Inule (Út, 30. 10. 2018 - 19:10)
Tak přiznám se, ale na celer jsem přišla až nedávno co jsem ho ochutnala u kamarádky. Teď už si dělám i tuhle báječnou šťávu - https://youtu.be/-SwmHa4eYD4. Fakt šmakulozní
Reklama