Reklama

Různé druhy kávy mohou mít různý vliv na cholesterol

Různé druhy kávy mohou mít různý vliv na zvýšení cholesterolu v krvi, zjistila norská studie. Největší pravděpodobnost zvýšení cholesterolu se projevila u mužů, kteří pijí espresso. U žen může mírnější zvýšení způsobit filtrovaná káva.

Norští vědci zkoumali data o 21.000 lidech nad 40 let, kteří pravidelně konzumovali několik šálků kávy denně. Ačkoliv poznamenávají, že souvislost mezi pohlavím, typem kávy a mírou cholesterolu vyžaduje další výzkum, došli k závěru, že u lidí, kteří pili tři až pět šálků espressa denně, byla výrazně větší pravděpodobnost, že budou mít zvýšený cholesterol. Pravděpodobnost byla vyšší u mužů než u žen. U těch se naopak projevil vyšší cholesterol, pokud pravidelně pily větší objem filtrované kávy. Zvýšení bylo nicméně významnější u mužů, kteří pili espresso, než u žen, které pily filtrovanou kávu.

Káva připravovaná překapáváním nebo pomocí konvičky na french press podle vědců prokázala obdobné zvýšení cholesterolu u obou pohlaví. Mezi pitím instantní kávy a vyšším cholesterolem naopak žádnou spojitost výzkumníci nenašli.

"Nejdůležitější poznatek je, že byla zjištěna významná souvislost mezi konzumací espressa a mírou cholesterolu," píší autoři. "Kvůli vysoké konzumaci kávy (v populaci) mohou mít i malé zdravotní účinky velké dopady na celkové zdraví."

Farmakolog Dipender Gill ze St George's University of London však k norské studii dodává, že pozorované rozdíly mohou být způsobeny nesouvisejícími faktory a nabádá k opatrnosti při čtení závěrů studie.

Reklama

"Lidé, kteří preferují určitý typ kávy, mohou mít i jiný typ zvyků a životního stylu, který ovlivňuje míru jejich cholesterolu," říká vědec.

Norská studie uvádí, že za zvyšování cholesterolu mohou chemické sloučeniny v kávě, jejichž míra se ve výsledném šálku liší podle způsobu přípravy kávy. V případě espressa ale podle vědců neexistuje předchozí výzkum, který by objasnil jeho dopady na míru cholesterolu.

"Výzkumů týkajících se espressa je málo, liší se ve výsledcích a zčásti nejsou ani dobře postavené," píší autoři.

ČTK

Reklama

Komentáře

Martina (Po, 22. 8. 2022 - 19:08)
Jakým způsobem je pro tělo nejlepší redukovat cholesterol? Jak ho zase odpravit do normálních a přijatelných hodnot?
Zlatka (Čt, 25. 8. 2022 - 00:08)
S cholesterolem jsem také dlouho bojovala a pořád jsem se ho nemohla zbavit. Tedy jeho vysokých hodnot. Já nerada beru léky a raději se snažím řešit vše přírodní cestou. Proto jsem si i tady našla přípravek, který obsahuje vitální houbu Shiitake a červenou fermentovanou rýži. Při pravidelném užívání dokáže hladinu cholesterolu srovnat.
Radka (Ne, 28. 8. 2022 - 21:08)
To asi myslíte MycoCholest od mycomedica.cz? Také s ním mám dobrou zkušenost z hlediska snížení hladiny cholesterolu.
Anna (St, 2. 8. 2023 - 13:08)
Tabletky na vysoký cholesterol - https://nplink.net/ykwf5keo
po půl roce pravidelného užívání jsem zvýšený cholesterol neměla.
Hans B.B. (Po, 22. 8. 2022 - 21:08)
Pod různými druhy kávy si představím spíš kávu z různých zemí a z různých plantáží. Prokazatelně jsou mezi nimi rozdíly nejen v chuti ale i v obsahu kofeinu a dalších látek. Způsob přípravy samozřejmě také může mít vliv ale spíš bych si tipnul. že kavárníci využívají pro každý druh přípravy jinou kávu jako takovou (tedy z různých plantáží).
Reklama