Reklama

Strava při poruchách trávicícho ústrojí

Nauzea, zvracení, podráždění žaludeční sliznice, průjem, v horším případě podráždění žlučníku nebo slinivky, to jsou příznaky požití nevhodného jídla.

Po bylinných čajích a vyhladovění (když se dostaví chuť k jídlu) lze připravit pokrmy, které je třeba důkladně žvýkat. Děti bychom neměli do jídla nutit.

Na doplnění tekutin jsou vhodné čersrvé zeleninové nebo ovocně šťávy, také vývar z domácích brambor s kmínem bez soli, dále zeleninové polévky s rýží, s kouskem másla nebo trochou kvalitního oleje.

Nejvhodnější obilovinou je rýže nebo jáhly připravené na slano se zeleninou (v zimním období) nebo na sladko s ovocem (v teplém ročním období).

Pro rychlou regeneraci žaludeční sliznice je vhodná kvalitní sladká chuť (obiloviny, kořenová zelenina), vitamíny rozpustné v tucích, hlavně vitamín A, E, F, dále vitamín C, minerální látky a cenné enzymy. Tyto látky jsou přítomny v rostlinných, za studena lisovaných olejích, v oranžové zelenině (mrkev, dýně - nejlépe Hokaido), másle, listové zelenině, luštěninách, atd. Rafinovaný cukr a výrobky z něj žaludeční sliznici neprospívají!

Reklama

Zdroj: Jiří Marek a kolektiv - Akupresura a přírodní prostředky v domácí léčbě, nakladatelství Grada

Reklama

Komentáře

CT (Pá, 25. 2. 2005 - 14:02)
Tvoje šéfová neví, že orální sex je nutné praktikovat minimálně obden?

CT
Stáňa (Po, 28. 2. 2005 - 14:02)
A jaktoze nekteri vynikaji odbornici rikaji ze ano, jini ze ne a pak jsou tu klinicke studie, ktere nikdy nenasly nic, co by pusobilo negativne? Jen jestli nemaji nekteri stomatologove osobni zajmy na tom, aby se treba nebelilo doma ale jenom u nich. Stejne jako kdyz ted doktori prodavali leky v ordinaci draze nez v lekarne. Stejne jim de akorat o penize s tim rozdilem, ze kdyz neco reknou tak to ma vetsi vahu a dost lidi se s z toho posadi na prdel. Jak je mozny tedy, ze nekteri odbornici neodhalili nic a to se na to specializuji jednotlive kliniky a pak nejaky jarda z troubovic rekne, " HMM, to ne!"

Ja uz fakt nevim co si mam myslet!
Stáňa (Po, 28. 2. 2005 - 14:02)
A jaktoze nekteri vynikaji odbornici rikaji ze ano, jini ze ne a pak jsou tu klinicke studie, ktere nikdy nenasly nic, co by pusobilo negativne? Jen jestli nemaji nekteri stomatologove osobni zajmy na tom, aby se treba nebelilo doma ale jenom u nich. Stejne jako kdyz ted doktori prodavali leky v ordinaci draze nez v lekarne. Stejne jim de akorat o penize s tim rozdilem, ze kdyz neco reknou tak to ma vetsi vahu a dost lidi se s z toho posadi na prdel. Jak je mozny tedy, ze nekteri odbornici neodhalili nic a to se na to specializuji jednotlive kliniky a pak nejaky jarda z troubovic rekne, " HMM, to ne!"

Ja uz fakt nevim co si mam myslet!
Pája (Pá, 25. 2. 2005 - 10:02)
si nechala vybělit zuby zubařem.Vydrželo jí pár týdnů, a od té doby to vzdala.
Kamila (Pá, 25. 2. 2005 - 21:02)
Ja jsem si tohle beleni koupila asi pred pul rokem, a zuby mam stale bílé. Drží to poměrně dlouho. Zubařka mi tuto metodu doporučila, protože prý nové metody jako laserová lampa a podobne zub zahřejí, aby gel začal účinkovat co nejdříve. Zub ale potom rychle zežloutne zpět. Právě proto mi doporučila toto a fakt do zatím drží. Musím 3x zaklepat na moje bílé zoubky :-D
vit (Ne, 27. 2. 2005 - 19:02)
Moje stomatolozka, ktera se osvedcia jako vynikajici odbornik, pri dotazu na beleni mi rekla. Durazne nedoporucuji, odchazi tim sklovina.
Denisa (Pá, 25. 2. 2005 - 20:02)
Nechala jsem si zuby vybělit u zubaře "nejnovější", "nejlepší" metodou. Pak jsem byla ujištěna, že se zesvětlily o 2,5 bodu (nevím co to je). Já sama mám pocit, že jsou pořád úplně stejně žluté (možná proto, že je mám žluté od přírody a ne od kafe či kouření). Jediné co není pocit, ale pravda je to, že jsem o 4 tisíce lehčí.
Oli Čejková (Ne, 6. 3. 2005 - 23:03)
Přejídání není zdravé, protože může způsobit pálení žáhy apod.
Pája (Út, 8. 3. 2005 - 11:03)
Problém je,že mám trávicí potíže zvláště po těch zdravých věcech.V poslední době jsme doma začali častěji zařazovat do jídelníčku ryby.Abych pravdu řekla,lezou mi už krkem!Doma ryby,ve školní jídelně každý týden ryba,už mám problémy to maso polknout.A to sádlo bych tolik nezatracovala.Něříkám,že se s ním má člověk pěchovat,ale přidat sádlo k oleji při smažení alespoň zabrání rychlému přepalování,což je první karcinogenní krůček.A ty vitamíny v různých margarínech bych taky chtěla vidět!Nic proti olivovému oleji,ale kdejaký šmejd ze druhého či kolikátého lisování nám klidně prodají za extra vysokou cenu,tak jak poznám opravdu kvalitní?Myslím,že pro naše zdraví by stačilo jíst všechno,s rozumem,a nejíst jen jednostanně.
Karina (So, 10. 9. 2005 - 19:09)
Jsi tím, co jíš. Jsem přesvědčena, že je to pravdivé tvrzení. Nezdravá - mnohdy chutná jídla - s mírou, zdravá - ne vždy s labužnickou chutí - ve velkém. Pokud žaludek přeci jen zazlobí, dá se uklidnit větším přídělem vitaminů skupiny B (B-komplex nebo ještě lépe přírodní Pangamin). Ideálně doplnit Psylliem na střeva a pak začít znovu.
Michal (Čt, 12. 1. 2006 - 17:01)
Dobrý den,
už delší dobu sháním knihu - kuchařku specializovanou na onemocnění pankreatu /zánět/. Bohužel zatím bez úspěchu. Prosím o informaci, kde se dá tato kniha zakoupit /název, adresa prodejny, příp. internetová adresa, kde bych mohl knihu objednat/.
Děkuji
Minchev (Čt, 24. 3. 2005 - 18:03)
Nemoci neexzestuji,to jsou jenom zle naprogramovani
programi.Počitač je přiklad i důkaz jak,proč a co máme dělat aby jsme neonemocnili.Vypnete všichni zbytečni aplikace ktere jsou překažku k váši charmonie.Kdo neumi pracovat s počitačem se musi naučit.Vetši proud,kapacita nebo pamět vam neprospeje.To plati pro mišlenkam o jidlo, sport a dalši nasledky.Přičina je naše minimalne spoluprací/Vědomi-Podvědomi/
"Nevěda poradi-Strach.
Ten Strach-Otroctvi"
Minchev
Reklama