Reklama

Výživa a pud sebezáchovy aneb výživové problémy minulosti a součastnosti

Z fylogenetického (druhově vývojového) hlediska lze říci, že původně byli všichni naši dávní, ale i ne tak dávní předkové sběrači a lovci, žijící v obrovském selekčním (výběrovém) tlaku okolní přírody.

Absolutní závislost na přírodních zdrojích potravy byla příčinou epidemického hynutí i vyhynutí různých kmenů podvýživou a hladem. Tyto hladomory byly způsobeny například dlouhými obdobími sucha, mrazů, krupobitím, záplavami a podobně.

Absolutní závislost na přírodě podmiňovala cyklická období nedostatku potravy a maximální fyzické aktivity, která se střídala s obdobími hojnosti potravy a snížené fyzické aktivity. To vše se dělo především v závislosti na střídání ročních období. Jejich historický nutriční (výživový) odkaz se i v současné době promítá do období vánoc, velikonoc, masopustu, poutí, posvícení apod.

Posledních 10 000 let představuje pouhé půl procento z celkové doby vývoje současného člověka. Poznání přípravy chleba se datuje do doby před 6 000 lety. Poznání, pěstování a zapojení brambor do potravinového řetězce člověka asi před 200 lety likvidovalo hladomory evropských populací. Za napoleonských válek se začal ve Francii z řepy vyrábět cukr. V 80. letech našeho století stoupla spotřeba cukru v průmyslově vyspělých společnostech až o 1 000 % ve srovnání se spotřebou na počátku tohoto století.

Rozvoj moderní civilizace, hygieny a medicíny je provázen prodlužováním délky lidského života, především v důsledku snižování úmrtnosti na různá zranění a infekční choroby (objev antibiotik, zavedení očkování spod.).Současně však dochází v druhé polovině 20. století ve všech průmyslově vyspělých zemích k explozi civilizačních chorob.

Reklama

Jsou výrazné změny ve složení a množství energeticky bohaté potravy a nastává pokles fyzické aktivity. Stále více porušujeme rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie. V současné době konzumuje naše populace v potravinovém řetězci v průměru o 20-30 % více energie, než vydává.

Mnohdy jen z pohodlnosti preferujeme konzum produktů průmyslu výživy před tím, co nám příroda přímo nabízí. V našem konzumu masa představují například uzeniny velký a stále se zvyšující podíl.

Pocit nasycení z uzenin je dán vysokým obsahem tuků v nich (40-60 %). Vyjdeme-li z průměru, pak každá 100gramová svačina z různých uzenin současně představuje cca 50gramovou nálož, především vepřového sádla, ale i hovězího loje. Uzeniny, uzená masa, masové konzervy, ale i šunka patří mezi nejslanější výrobky průmyslu výživy (5-10 g kuchyňské soli ve 100 g). Všechny uzením připravované potraviny obsahují zvýšené množství kancerogenů, které vznikají při uzení. Ty se mohou uplatnit po 20 i více letech v neprospěch našeho zdraví. Z uvedeného vyplývá, že každý pravidelný konzument většího množství uzenin zatěžuje svůj organismus vysokou náloží živočišných tuků, kuchyňské soli i kancerogenních látek.

V průběhu posledních 2-3 generací došlo k převratným změnám v našem chápání, co je normální strava.
Před 50-60 lety obsahovalo 100 g konzumovaných jídel u většiny populace ve městech i na venkově mnohem méně energie než v současnosti. Lze říci bez nadsázky, že značná část populace přešla na konzum "energetických bomb". Mezi ně patří uzeniny, tučná masa, majonézové saláty (např. vlašský, vajíčkový aj.), obložené chlebíčky spod. Přeslazené a tučné cukrářské výrobky, ať již doma připravené nebo koupené v cukrárnách, mléčných barech apod. jsou pro mnohé současníky rovněž nezbytnou součástí "normálních" potravin.
Všechny výše uvedené potraviny obsahují vysoký podíl živočišných tuků (sádla, majonézy, másla, šlehačky, smetany, vajec), ale i cukru a kuchyňské soli, který velká část populace přijala jako obhajovanou normu.

Je třeba si uvědomit, že především v tomto století se násilně porušila a stále více porušuje dlouhodobá evoluční metabolická adaptace našeho potravinového řetězce.
Z hlediska statisíciletého vývoje člověka, kterého musíme neustále vidět jako součást nás obklopující přírody, jsou naše metabolické dráhy konzervativní a stále adaptovány na realitu našeho předka - sběrače a lovce. Jsou zcela nepřipravené na to, co jim především v posledních desetiletích jako metabolicky normální nálož stále více nabízíme, resp. čím je zatěžujeme.

Zdroj: Bohumil Ždichovec - Léčitelská kuchařka

Reklama

Komentáře

Gábina (Ne, 31. 12. 2006 - 20:12)
To je všechno moc hezké.Ničíme přírodu,zabíjíme zvířata a zabíjíme i sebe.Přežíráním a vytvářením všeho umělého.Umělé vztahy,umělá prsa atd.Honbou po dokonalosti přepychu a bohatství jsme stratili schopnost poslouchat sami sebe a s tím se už asi těžko něco udělá.Navrátit se k přírodě a k sobě asi už nejde.To vše co zažíváme je tak zvaný pokrok a ten se nedá zastavit.Ovšem ve vztahu k jídlu je to vlastně sebevražda.Bohužel tím taky trpím.Jinak bych to nepsala.
ů§ú (Po, 11. 6. 2007 - 13:06)
nnnnnnnnnnnnoooooooooooosssssssssss
petra (Pá, 15. 6. 2007 - 10:06)
Tak tento článek je opravdu výstižný a milá Gábina má v hlavě asi jenom ty umělá prsa a svou vizáž, jak je vidět. Protože návrat k přírodě nemusí znamenat jít žít do lesa. Je to prosté a jednoduché, prostě se naučit jíst zdravěji a to obiloviny, zeleninu, luštěniny a nejíst cukry, tuky - hlavně živočišné, atd. Až bude mít zdravotní problémy a také deprese tak se bude ptát proč jsem nemocná a odpovědět si může: protože jsem si to způsobila sama svou stravou.
petra (Pá, 15. 6. 2007 - 10:06)
Tak tento článek je opravdu výstižný a milá Gábina má v hlavě asi jenom ty umělá prsa a svou vizáž, jak je vidět. Protože návrat k přírodě nemusí znamenat jít žít do lesa. Je to prosté a jednoduché, prostě se naučit jíst zdravěji a to obiloviny, zeleninu, luštěniny a nejíst cukry, tuky - hlavně živočišné, atd. Až bude mít zdravotní problémy a také deprese tak se bude ptát proč jsem nemocná a odpovědět si může: protože jsem si to způsobila sama svou stravou.
petra (Pá, 15. 6. 2007 - 10:06)
Tak tento článek je opravdu výstižný a milá Gábina má v hlavě asi jenom ty umělá prsa a svou vizáž, jak je vidět. Protože návrat k přírodě nemusí znamenat jít žít do lesa. Je to prosté a jednoduché, prostě se naučit jíst zdravěji a to obiloviny, zeleninu, luštěniny a nejíst cukry, tuky - hlavně živočišné, atd. Až bude mít zdravotní problémy a také deprese tak se bude ptát proč jsem nemocná a odpovědět si může: protože jsem si to způsobila sama svou stravou.
Jiřka (Út, 18. 9. 2007 - 07:09)
Jsem také pro návrat k přírodě a snažím se o to. Moc mi vadí, jak se všechno hnojí a používají chemické postřiky. Ani to ovoce a zelenina z obchodu pak nechutná tak dobře jako z vlastní zahrádky.Zjistila jsem, že rajčata nenapadne plíseň, když se nehnojí-stačí na podzim do půdy dát kraví či koňský hnůj.Také o broskvi, kterou máme na zahradě, nám všichni "zkušení" zahrádkáři radili, že jí musíme každý rok stříkat postřikem proti kroutivosti listů, kterou má-(objeví se to s prvními lístečky na jaře). Je to už 5let, co sklízíme krásné,šťavnaté broskvičky bez postřiků a dokonce se ta "kroutivost" zlepšuje.
Určitě příroda vynalezla spoustu fíglů jak se ne-chemicky zbavit chorob rostlin či mandelinek nebo mšic, ale i chorob u lidí. Od té doby, co se léčím alternativně se mi chronické potíže také zlepšují.
Katerina (Po, 5. 11. 2007 - 19:11)
Na zdravou, lehce stravitelnou stravu jsem musela prejit pred 10 lety po zanetu slinivky. A i kdyz me casto trápí zachvaty chronicke pankreatitidy, kdy nekolik dni ci tyden, dva nemohu jist vubec a shodim 5 - 10 kg, ktere potom pracne pribyvam, v obdobi,kdy jist mohu, mam spoustu energie, takze mohu sportovat jako driv. A ve srovnani se svymi vrstevnicemi ve vykonu i vzhledu vedu aspon o 15 let...(Je mi 60)
Návštěvník (Pá, 30. 11. 2007 - 13:11)
ja jsem na te strave rok, lepsi se mi chronické problémy. jsem na ni moc stasna
pavel (Po, 17. 12. 2007 - 10:12)
Návrat k přírodě neznamená jít žít do lesa, ale zdaleka to není jen o stravě ! Není to jednoduché a prosté ! Je to o jakémsi "globálním vztahu" k přírodě, životním postoji jednotlivce. K čemu mi sama o sobě bude zdravá výživa, když budu dýchat otrávený vzduch, mít málo pohybu, stresovat se v zaměstnání atd.?
Eva (Pá, 7. 3. 2008 - 17:03)
Milá Kateřino!Mám asi chron. pankreatitidu.Ráda bych se s Vámi spojila.Mohla by jste tam zadat svůj mail?Je mi 57 let.Měla jste u toho průjmy a nadýmání?Mám denně několik stolic.Patří to k tomu?
gabi (So, 8. 3. 2008 - 12:03)
pomohu zhubnout zdrave i bez leku.gruela"seznam.cz
tem co neni 18let se souhlasem rodicu.
bez podvodu. sama jsem to vyzkousela a dokonce jsem si zlepsila i svuj zdravotni stav
klara (Pá, 30. 5. 2008 - 22:05)
ja s timto clankem skoro na sto procent souhlasim,nekde se zacit musi pane pavle,a vse zalezi jen na nas samotnych,jak strava,stres atd....
Reklama