Reklama

Zdravotní účinky čočky

Drobnozrnná čočka pochází pravděpodobně z jihovýchodní Asie, velkozrnná z oblasti kolem Středozemního moře. U nás se pěstuje hlavně na jihozápadní Moravě, v Polabí a Poohří. Čočka je jednou z nejstarších plodin. Kromě toho, že se o ní mluví již v Bibli, byla známa ve starém Egyptě. kde ji pojídali hlavně chudí lidé. Byla opředena i řadou pověr, jako např. kdo jí čočku na Velký pátek, toho se budou peníze držet po celý rok", nebo ten, kdo si tluče na kapsu a pojídá při tom čočku, bude mít stále dost peněz.

Čočka má vysoký obsah vitaminů skupiny B a z minerálů hlavně fosforu, hořčíku a vápníku. Kromě toho obsahuje i síru, železo, měď, zinek, draslík. sodík, selen a nikl. Z dalších látek je nutno jmenovat ještě enzymy, organické kyseliny a lecitin.

Doporučuje se otylým při odtučňovací kůře, je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi. Též se podává při chudokrevnosti a měknutí kostí. Napomáhá snižovat cholesterol v krvi a byly u ní zjištěny i protirakovinové účinky. Odvar ze semen čočky s olejem a špetkou soli se podává při zácpě. Vařená a rozmačkaná čočka se přikládá na krvácející rány a smíchaná s moukou se přikládá formou náplasti při dně. Uvařená v octě se jako obklad přikládá na různé otoky.

Hlavní uplatnění však čočka nachází v kuchyni. Opatrně by ji měli konzumovat lidé, kteří mají sklony k nadýmání. Ti, kteří nemají potíže se zažíváním, mohou jíst čočku naklíčenou, syrovou, protože na klíčením se v ní zvyšuje obsah téměř všech vitaminů. Navíc má takto při pravená čočka jemnou chuť a je příjemně nasládlá. Naklíčenou čočku můžeme také obvyklým způsobem vařit. Naklíčení provádíme následujícím způsobem: Čočku přebereme, důkladně propláchneme, zalijeme studenou vodou a necháme přes noc pod pokličkou. Druhý den vodu slijeme. čočku rozprostřeme, lehce přikryjeme vlhkým plátýnkem a necháme na teplém místě naklíčit. Podle potřeby kropíme vodou, aby neoschla. Když jsou klíčky dlouhé asi 5 mm, je čočka připravena ke konzumování.

Zdroj: Jiří Bodlák - Zdraví na talíři, nakladatelství Granit

Reklama

Reklama

Komentáře

misorp (Pá, 27. 5. 2005 - 19:05)
po čočce připravené tím klasickým způsobem musí mít snad větry úplně každý,ale zkuste si čočku jen uvařit a až na aléři osolit a mírně omastit(třeba sádlem) uvidíte ,že vás nebudou trápit ani větry ani vánky natož nějaká ta vychřice.
PT (Po, 30. 5. 2005 - 10:05)
Kdo jí čočku na Velký pátek, ten bude prdět ještě na Bílou sobotu!Přinejhorším se posere na Boží Hod!
maja (Po, 30. 5. 2005 - 16:05)
Pridavam trochu saturejky, potize potom nejsou.
Pája (Pá, 27. 5. 2005 - 10:05)
Kdysi tu někdo tvrdil,že když se luštěniny jedí často,tělo si na ně zvykne,a přestane nadýmání.No, nevím,nevím,ale častěji už luštěniny ani nemůžu,a jsem po nich stále jako balón.A ani koření,které má tomu odpomáhat mi nepomáhá.A já tak ráda třeba fazole....
Jirka (Pá, 17. 6. 2005 - 17:06)
Zkuste cocku namacet a varit spolu s morskou rasou (kombu, arame, iziki, atd.) a nadymat Vas nebude.
Miriam (Čt, 26. 5. 2005 - 22:05)
A strašně to smrdí !!!
Boreczek (Čt, 20. 3. 2008 - 23:03)
Já si poprdím rád, přece kvuli tomu nevynechám čočku.
maria (So, 10. 1. 2009 - 15:01)
Celkom ludsky vtipne.
maria (So, 10. 1. 2009 - 15:01)
Celkom ludsky vtipne.
Tinka (Ne, 3. 2. 2013 - 13:02)
Kdo nerad prdí, nechť zakusí čočky barvy červené, neboť ta nenadýmá.
. (Ne, 3. 2. 2013 - 18:02)
Já se ráda pořádně useru.
Monika (Út, 12. 9. 2017 - 12:09)
Doporucuji koupit cervenou cock - neni o moc drazsi, lepe a rychleji se vari, ma vice zivin a je lahodnejsi.. Podrobny clanek u nas na zdravem blogu zde -- https://www.slimming.cz/cervena-cocka/
Reklama