Reklama

Zelenina a ovoce v zimě

Od malinka slýcháme: "Jez ovoce a zeleninu, potřebuješ vitamíny!!!" To je samozřejmě pravda, ale kde tyto úžasné plody nasbírat v lednu? My je naštěstí sbírat nemusíme, jsou jich plné obchody i v lednu, avšak za ceny, které nejsme zvyklí za ovoce a zeleninu platit. Tyto ceny za zboží, které je většinou dovážené, být vyšší logicky musí. Nikde není ovšem psáno, že musíme v lednu jíst ovoce a zeleninu, která dozrává našim pěstitelům v létě. Jak to dělali v zimě naši předkové?

 Konzumovali to, co šlo uskladnit nebo nějakým způsobem konzervovat.

 

Z ovoce to byla jablka, kompoty, sušené švestky, křížaly, proslazené višně.

Ze zeleniny to byla uskladněná kořenová jako mrkev, celer, petržel, pastinák, pak cukety a jiné dýně, hlávkové zelí, kapusta, nakládaná zelenina jako zelí a okurky, sterilovaná zelenina v octových nálevech, naložená zelenina v soli.

Reklama

Vitamín C, který v současnosti hlavně doplňujeme z citrusových plodů, naši předkové hradili z kysaného nebo uskladněného hlávkového zelí.

 

Zdroj: Diana Chrpová – S výživou zdravě po celý rok, nakladatelství Grada

 

 

 

 

 

Reklama

Komentáře

Reklama