Reklama

Bez lepku. Bez laktózy. S chutí!

Čím dál víc lidí vyhledává v dnešní době potraviny bez lepku. A nemusí to být jen díky zdravotním důvodům, jakým je třeba celiakie čili potravinová intolerance vůči lepku. Životní styl a s tím související potravinové návyky se prostě mění. Zákazníkům, kteří žádají tento typ potravin, jde Albert vstříc řadou produktů FreeFrom.

Už totiž dávno neplatí, že co je bez lepku nebo laktózy, není k snědku. Přitom jen výčet potravin bez lepku zaručuje širokou škálu chutí  - cereálie, sladké i slané pečivo, sušenky, směsi na pečení, těstoviny. Nebo je libo máslo, smetanu, mléko či jogurty nejrůznějších příchutí bez laktózy? Seznamte se s řadou potravin Albert FreeFrom. Dnes tedy zákazníci nemusí chodit pouze do vybraných prodejen, z bohaté nabídky Albertu si vybere opravdu každý.

Aby bezlepkové produkty v Albertu splňovaly nejvyšší kvalitu, byly vybírány se Sdružením celiaků ČR, přičemž nová řada je od renomovaných výrobců Hammermühle a Kärntnermilch. Všechny tyto výrobky najdete pod modrým logem Albert FreeFrom. Mají přehledné značení podle toho, pro jakou dietu jsou určeny, a nechybějí ani takové informace, jako je počet kalorií. 

A co to lepek vlastně je? Rostlinná bílkovina obsažená v obilí, která nemá žádnou výživovou hodnotu. Je používána čistě jen pro svou schopnost lepit a držet potraviny v určitém tvaru.
A protože mouka, hlavně ta pšeničná, se stala nejběžnější součástí každodenní stravy, je přidávána i do potravin, kde bychom ji vůbec nečekali. Lepek tak najdeme v jogurtech, majonézách, kečupech, salámech, nebo dokonce zeleninových přesnídávkách. A přitom spotřebitelů, kteří se rozhodli pro alternativní životní styl, je čím dál víc. Ať už z důvodů zdravotních, ekologických, nebo prostě jen proto, že potraviny bez lepku považují za zdravější. Vyšší prodeje tohoto typu potravin vykazují ve Spojených státech a nově zasáhly Evropu, přičemž se nevyhýbají takovým gurmánským krajinám, jako jsou Francie či Itálie. Právě v Itálii tvoří bezlepkové potraviny a nápoje až desetinu produkce. 

 

Reklama

Výskyt celiakie v populaci různých zemí značně kolísá, což je způsobeno metodikou měření. Záleží na tom, zda se diagnóza stanovuje orientačním testem, nebo až na základě klinických testů. Počet nemocných v České republice se odhaduje na asi 40-50 000, ale pokud by se prováděl celoplošný screening, nejspíš by tento počet prudce vzrostl. Celiakie je v současné době nevyléčitelná, ale dodržováním zásad bezlepkové diety mohou všechny příznaky, jakými jsou například poruchy trávení, průjmy, nechuť k jídlu, vymizet. Také proto je důležité, že je čím dál víc míst, kde lze produkty bez lepku koupit. 

Tisková mluvčí obchodního řetězce Dagmar Krausová k tomu říká: „Nabídkou nově zařazených produktů značky Albert FreeFrom chceme vyjít vstříc i těm zákazníkům, kteří vyhledávají výrobky bez obsahu lepku a laktózy především ve specializovaných prodejnách. Zároveň plníme slib zachovat to nejlepší z nabídky bývalých prodejen SPAR.“  Ať už tedy zákazníky vedou k produktům bez lepku a laktózy jakékoli důvody, je jisté, že Albert je pro ně vhodným místem.

Reklama

Komentáře

Reklama