Reklama

Co byste neměli jíst v zimě

V mrazivém počasí není vhodné konzumovat ve větším množství potraviny, které ochlazují organismus. Chladivé, expanzivní (jinové) potraviny společně s nízkou teplotou prostředí ochlazují organismus, snižují imunitu a mohou přispívat k tvorbě cyst v organismu.

Chladivé a osvěžují potraviny:
Některé druhy ovoce: banány, kiwi, meloun, nezralé ovoce, jablka, hrušky, ostružiny, borůvky, maliny, rybíz, pomeranče, grapefruity, klikva, višně, citróny
Některé druhy zeleniny: hlávkový salát, čekanka, zelný salát, řeřicha, kořen pampelišky, rebarbora, zelí, lilek, květák, brokolice, nakládaná zelenina, okurka, ředkvičky, kyselé zelí, celer, rajče, cuketa
Mléčné výrobky: kravské mléko, jogurt, kyselá smetana, kyselé mléko
Některé obiloviny a luštěniny: azuki, špalda, hrách, žlutá sója, ječmen
Některé druhy masa: kachna, kaviár, krab, králík, vepřové
Ochucovadla: za studena lisovaný olivový olej, sójová omáčka
Koření: estragon

V zimě je vhodné dávat přednost tepelně upravovaným jídlům před syrovou stravou.

Autor: mk

Reklama
Reklama

Komentáře

quam (Po, 9. 1. 2006 - 15:01)
a co tedy jíst?
Tereza (St, 11. 1. 2006 - 00:01)
toz, to psal nejaky makrobiotik, ne :)
Venca (Ne, 15. 1. 2006 - 13:01)
To je teda zase krávovina, co?
Vnuk (Út, 17. 1. 2006 - 21:01)
Babička mi vždy říkala. Jez doma co máš a v cizině co ti dají. Zemřela v 85 letech. O jinu a jangu neměla ani ponětí a kdyby o tom slyšela, tak by asi řekla "to si na nás sódruzi z Prahy zase něco vyméšlejó".
Čili, je potřeba vrátit se k tradicím našich babiček, nepřežírat se, jíst střídmě co je pro nás přirozené a historicky prověřené a neposrat se z kdejakýho blábolu, který se k nám importuje z Asie. Jezte hlavou a ne podle příruček, toť má rada.
lendy (St, 11. 1. 2006 - 18:01)
no přesně tak, s takovou toho už mnoho nezbývá, neholduje-li člověk nějakým polystyrénům apod. zrní. Vždyť i klasický bramborový salát na Vánoce obsahuje okurky. Vynechat úplně mléko je totální nesmysl, v jiném článku se zase dočteme, že je nutné pít denně sklenici mléka atd. tohle nemá hlavu ani patu, leda by šlo o lobing breathariánů;)
Marie (Čt, 12. 1. 2006 - 11:01)
My v zimě doma jíme více ryby, luštěniny, celozrnné obiloviny jako jsou pohanka, rýže natural a jáhly, kořenovou zeleninu. Každý den teplou polévku a jsme v pohodě. Na vánoce samozřejmě máme salát s kyselou okurkou. To je něco jiného než každý den konzumovat šopák - ten si ráda dám v létě.
kiki (Po, 6. 2. 2006 - 13:02)
kyselé zelí, celer, jogurty, vepřová, králík, kachna.... To vše je zdrojem důležitých látek pro náš organismus, zvláště v zimním období.
To chcete jíst celer v létě, když se sklízí na podzim? Kyselé zelí v létě, kdy je dostatek čerstvé zeleniny všude na záhoncích??????
Kachny konzumovat na jaře a v létě, kdy jsou to mimina?????
Kdo žije na vesnici a ne v paneláku, ten těmto kecům nemůže naletět.
Tím se nechci dotknout logcky myslících měštáků. POZOR NA DEMAGOGII!!!!!!!!!!!!! používejte MOZEK, prosím!!!!!! nebo vás tyto šílené teorie zabijí.....
Fmiklik (Po, 9. 1. 2006 - 16:01)
Jíst můžete cokoliv.
Důležité je ale i vybírat si, co číst.
Třeba tenhle článek podepsaný zkratkou a bez odkazu na zdroj informací vůbec neberte vážně.
Zdraví
František Miklík
Linda (St, 11. 1. 2006 - 13:01)
Mne to prijde zcela prirozene - v zime si dat melouna tak zmrznu. Okurky ci rajcaty take v zime vubec nemuzu. Po jogurtu jsem zahlenena a vzhledem k tomu, ze je z lednice - tak brr. Jen s tim masem nemam zadnou zkusenost, protoze maso nejim. Jinak myslim, ze kdo posloucha sve telo, tak proste tyto veci neji a nemusi byt makrobiotik. To, ze se treba v zime nemaji jist druhy ovoce a zeleniyn, ktere v te dobe nejsou prirozene - cili musi byt z dovozu, to je stara znama vec.
MARIE (Čt, 19. 1. 2006 - 11:01)
Babička měla naprostou pravdu - žila totiž v době, kdy doma byly pouze sezonni potraviny (v cizine tez) a tudiz presne to, co odpovidala prirozenosti (ci teorii jin jang). Babička určitě v zimě nejedle (alespoň ve svém mládí) zmrzliny, rajčata, pomeranče, melouny...
Cogitos (St, 12. 12. 2007 - 12:12)
Lidská blbost táhne světem a internet jí dává křídla. Souhlasím s Kiki - používejte mozek!
cože (Pá, 27. 11. 2009 - 17:11)
Můžeme jíst vůbec něco? :D
koko (Po, 9. 4. 2012 - 08:04)
To myslíte vážně? Nechte se vyšetřit, demagogu...
Mary (Po, 9. 4. 2012 - 17:04)
Pokud jste ten článek pochopili tak, že máte jíst průmyslově vyrobené jídlo ze supermarketů, tak jen si poslužte.:-))))
máte pravdu (Po, 9. 4. 2012 - 17:04)
Článek je úplná sračka.
Reklama