Reklama

Chrom může oddálit vznik cukrovky a diabetických komplikací

Chrom není lék, ale je to látka, která je potřebná ke zvýšení účinku inzulinu.

 

Podle posledních výzkumů je nedostatek chromu, který je obsažen v řadě potravin, u některých lidí způsoben jeho ztrátami do moči po sladkém jídle. Projeví se narušením tolerance glukózy, to je schopností těla efektivně získávat energii z krevního cukru. Hladina jejich krevního cukru se pohybuje mezi normálními a diabetickými hodnotami a mnozí z nich později cukrovkou onemocní. Porušenou glukózovou toleranci má téměř pětina lidí.

Chrom je obsažen například v borůvkách, obilovinách a luštěninách. Lze ho podávat v organických sloučeninách, například organicky vázaný. Je vhodný nejen pro lidi s narušenou glukózovou tolerancí a diabetiky, ale i pro starší osoby, které často mají stravu méně bohatou na ovoce, zeleninu a chybí jim vitamíny a stopové prvky, mezi které chrom patří.

Jitka Klejnová - ČTK

Reklama
Reklama

Komentáře

andrea evgenieva (Po, 6. 11. 2006 - 22:11)
Neni chrom, tezky kov, ktery se muze hromadit nebo zpusobovat kancerogenitu?
Byly uskutecneny studie neni-li v urcitem mnozstvi kancerogenem?
Martin (Pá, 28. 8. 2009 - 06:08)
Biologické účinky chromu jsou silně závislé na mocenství, ve kterém se do organizmu dostává. Zatímco trojmocný chrom je pokládán za převážně prospěšný a je nezbytnou součástí každodenní stravy, pak naopak šestimocný chrom působí negativně a je pokládán za potenciální karcinogen. Nejnovější výzkumy ukazují, že trojmocný chrom má opravdu pozitivní účinky pro diabetiky.
Reklama