Reklama

10 TIPŮ jak podpořit zdravý rozvoj smyslů u dětí

Rozvoj smyslů začíná již v raném dětství a je nezbytný pro celkový fyzický, emocionální i kognitivní vývoj dítěte. Podle odborníků je důležité, aby rodiče dokázali vytvořit podnětné, avšak nepřesycené prostředí, které umožní dětem rozvíjet každý ze smyslů přirozeným a hravým způsobem.

Smyslová stimulace v každodenním životě

Rodiče mají možnost stimulovat smysly svých dětí prostřednictvím běžných denních aktivit. „Naše tělo zpracovává osm senzorických systémů, které spolu velmi souvisejí. Pokud rodič zapojuje dítě do všech denních aktivit, může stimulovat každý z nich. Domácí prostředí by mělo být pro dítě podnětné, ale stejně tak důležité, je děti nepřehlcovat podněty,“ říká ergoterapeutka Bc. Bára Samochinová pro Kidtown.cz. Aktivity jako přesazování rostlin, vaření, nebo vytváření domácí překážkové dráhy mohou být pro děti velmi přínosné.

Stejný názor sdílí také pediatrička: „Určitě doporučuji malé děti stimulovat, ale s mírou, vždy jen chvilku. Nebrat to tak, že musíte miminko bavit hodiny denně, tak to určitě není. Problémem také bývá zahlcení dítěte barevnými předměty. Opět, doporučovala bych volit pár věcí či hraček, které budou ověřené, z kvalitního materiálu a děťátku poslouží lépe,“ potvrzuje pediatrička MUDr. Tereza Sochorcová spolupracující s Kidtown.cz.

Jak poznat, co dítě právě potřebuje

Reklama

Pokud si lámete hlavu nad tím, jaké smysly svého dítěte byste právě měli trénovat, pusťte tyto obavy k vodě. Odpověď najdete u dítěte samotného a to dávno předtím, než se naučí mluvit. „Postačí být vnímavý a sledovat, které aktivity dítě preferuje. Děti samy vyhledávají činnosti podle toho, který typ stimulace aktuálně potřebují saturovat. Pak už jen stačí připravovat příležitosti, prostředí a podporovat v objevování nového,“ radí psycholožka spolupracující s Kidtown.cz PhDr. Eva Stupková.  

Masáže i mazlení podpoří spánek miminek

Klidný spánek je zásadní pro celkový vývoj dítěte a je úzce propojen se smysly. „Hmat je první smysl, který se vyvíjí miminku už v děloze a je zásadní i po porodu. Hmat pomáhá miminkům ke zklidnění. Prostřednictvím náruče, nošení a mazlení miminka/dítěte dostávají také signál pocitu bezpečí, který je pro spánek a usínání zásadní,“ vysvětluje spánková antropoložka spolupracující s Kidtown.cz Mgr. et Bc. Lenka Medvecová Tinková. Masáže a procházky mohou být efektivními prostředky pro podporu kvalitního spánku a skvělým tipem, co vyzkoušet, když se vašemu dítku nechce usnout. 

Zrak i zvuk podněcuje dítě k pohybu

Fyzioterapie u dětí zdůrazňuje propojení smyslů se samotným pohybem. „Zrak je motivací pro pozorování okolí, díky kterému dítě začíná otáčet hlavičku, zatímco zvukové vjemy ho motivují k tomu, aby se otáčelo za zvukem,“ říká dětská fyzioterapeutka spolupracující s Kidtown.cz Mgr. Dominika Mühlová. Smyslové hračky, překážkové dráhy nebo různé textury materiálů mohou významně podpořit fyzický rozvoj.

Význam hmatu pro děti s poruchami smyslového vnímání

 „Hypersenzitivita je asi tou známější poruchou, ale dítě také může být naopak hyposenzitivní, což se projevuje tím že mají citlivost naopak velmi sníženou a často jsou nedosycené. Vyhledávají podněty, neustále se všeho dotýkají, škrábou se, koušou se, dlouho přejíždí prsty po různých materiálech, nebo jako kdyby nerozeznali horké studené či bolestmi,“ popisuje ergoterapeutka Bc. Bára Samochinová. 

Hmat je klíčový pro rozvoj jemné motoriky i řeči. „Dítě hmatem poznává spoustu různých materiálů a rozvíjí jemnou motoriku, která úzce souvisí s řečí,“ dodává Samochinová z Kidtown.cz 

Týká se to i vašeho dítěte? Víme, kam se obrátit a co vás čeká

V první řadě ale nepanikařte. Vývoj dětí i všech jejich smyslů je velmi specifický. „Velmi stresující může být pro maminku, pokud se dítě srovnává s okolím, nejčastěji s dítětem kamarádky. Každé dítě je skutečně unikát a vždy musíme brát v úvahu i mnoho dalších faktorů - v jakém týdnu těhotenství se narodilo, jaké byly okolnosti porodu, zda není jinak nemocné,“ dodává pediatrička MUDr. Tereza Sochorcová spolupracující s Kidtown.cz.

Pediatr ale včas případné problémy odhalí a posune vás i vaše dítě ke specialistům. „Naším úkolem je sledovat, zda jde vývoj správným směrem, a pokud ne, zvolit adekvátního odborníka a dítě odeslat tam,“ říká pediatrička MUDr. Tereza Sochorcová spolupracující s Kidtown.cz. Smyslová stimulace by měla být přiměřená a cílená, aby dítě nebylo přetížené, ale zároveň mělo dostatek podnětů pro správný vývoj.

Při terapii si vždy dítě odborně vyšetříme standardizovaným testem a následně se nastavuje terapie s krátkodobým a dlouhodobým cílem. Během terapie také navrhujeme senzorické strategie pro domácí čí školní prostředí. Terapie je vždy vedena tak, aby byla pro dítě příjemná, cítilo se bezpečně a sebevědomě a následně dokázalo dovednosti využít v běžném životě. Pokud vás zajímá více a nebo má vaše dítě nějaké varovné signály, můžete se obrátit na Asociaci senzorické integrace, kde najdete seznam certifikovaných terapeutů a spoustu dalších informací,“ doporučuje ergoterapeutka Bc. Bára Samochinová. 

 

10 TIPŮ jak podpořit zdravý rozvoj smyslů u dětí

1. Vytvářejte podnětné prostředí: Zajistěte, aby domácí prostředí bylo bohaté na podněty, které stimulují smysly, ale nepřetěžujte dítě příliš mnoha vjemy najednou.

2. Stimulujte smysly v každodenních aktivitách: Zapojte děti do běžných činností jako vaření, přesazování rostlin nebo hraní s různými materiály, aby přirozeně rozvíjely své smysly. 

3. Vnímejte signály dítěte: Sledujte, jaké aktivity vaše dítě preferuje, a podle toho mu poskytujte příležitosti k rozvoji těch smyslů, které vyžaduje.

4. Podpořte hmatové vjemy: Masáže a mazlení jsou skvělými způsoby, jak podpořit vývoj hmatu a pomoci dítěti ke klidnějšímu spánku.

5. Podněcujte pohyb miminek pomocí hraček: Zrak a sluch motivují dítě k pohybu. Hračky, které zvoní nebo mají zajímavé barvy, podporují rozvoj motoriky.

6. Dávejte pozor na přetížení: Nedovolte, aby bylo dítě přetížené příliš mnoha podněty. Vyberte jen několik kvalitních hraček a aktivit, které podporují rozvoj smyslů.

7. Jak podpořit děti s poruchami smyslového vnímání: Pokud vaše dítě vykazuje známky hypersenzitivity nebo hyposenzitivity, konzultujte to s odborníkem a využijte terapie zaměřené na smyslovou integraci.

8. Rozvíjejte jemnou motoriku: Pomáhejte dětem poznávat různé textury a materiály, což podporuje nejen jemnou motoriku, ale i rozvoj řeči.

9. Nesrovnávejte děti s ostatními: Každé dítě se vyvíjí svým vlastním tempem. Nesrovnávejte jeho vývoj s jinými dětmi, ale konzultujte případné obavy s pediatrem.

10. Vyhledejte odbornou pomoc, pokud je potřeba: Pokud máte pochybnosti o vývoji smyslů vašeho dítěte, neváhejte se obrátit na specialisty, kteří mohou poskytnout konkrétní rady a terapie.

MK

Reklama

Komentáře

Reklama