Vaše zdraví souvisí se stavem vašeho trávicího traktu

Ve dvacátém století nositelka Nobelovy ceny Dr. Eli Metchnikoffová zpopularizovala teorii, že nemoci začínají ve střevě v důsledku mikrobiální nerovnováhy (známé jako dysbióza). Dysbiózu
způsobují vysoké hladiny stresu, nadužívání antibiotik a špatná dietní opatření, která mohou změnit mikrobiální rovnováhu zažívacího traktu.

 

Výzkum ukázal, že dysbióza je příčinou mnoha onemocnění včetně autoimunitního onemocnění, syndromu chronické únavy, alergií, nedostatku vitaminu B12 a psoriázy.

Infekce Helicobacter pylori může být jednou z příčin dysbiózy.

50% světové populace je infikována bakterií H. pylori, která je přenášena především osobním kontaktem a může se projevit příznaky, jako jsou žaludeční vředy, akné rosacea, migréna a deprese. Výzkum ukazuje, že H. pylori vede imunitní systém k tomu, aby napadl parietální buňky žaludeční výstelky, což má za následek snížení produkce kyseliny chlorovodíkové. Tato hypochlorhydia, spolu s omezenou  produkcí enzymů, může vést k narušení trávení bílkovin stejně jako sekundární infekci příležitostnými bakteriemi, parazity a kvasinkami, které jsou požívány s potravinami. Tito útočníci, kteří by byli normálně zabiti v žaludku kyselinou chlorovodíkovou, se pak mohou dostat do dolní části střeva, kde začínají kolonizovat a vytvářet dysbiózu.

Syndrom dráždivého střeva (IBS) je jednou z nejčastějších gastrointestinálních potíží.

Symptomy tohoto onemocnění mohou zahrnovat průjem, zácpu, břišní nepohodlí, nadýmání, plynatost i špatnou náladu.

Co způsobuje IBS - syndrom dráždivého tračníku?
SIBO ( small intestinal bacterial overgrowth - přemnožení bakterií v tenkém střevě) je nyní považováno za příčinu 78% případů IBS. SIBO se vyskytuje, když bakterie, obvykle umístěné v tlustém střevě, migrují do tenkého střeva, kde interferují s normálním trávením a absorpcí. SIBO je také spojena s jinými stavy, jako je gastroparéza, infekce H. pylori a celiakie. Další důvody pro IBS mohou zahrnovat citlivost na potraviny, nedostatečnou produkci enzymu a dysbiózu, kdy se infekční agens, jako jsou paraziti, patogenní bakterie a kvasinky usadili v oblasti střeva.
Serotonin může být také zahrnut do pojednání o IBS. Zatímco je dobře známý pro zlepšení nálady jako neurotransmiter, je méně známý svou úlohou v gastrointestinálních poruchách. Přibližně 95% našeho serotoninu se produkuje v enterochromafinních buňkách střevní sliznice. Serotonin  aktivuje trávicí trakt ke zvýšení střevní motility vazbou s 5-HT receptory ve střevě. Výzkum ukázal, že pacienti trpící IBS s převahou zácpy vykazují zhoršení postprandiálního uvolnění 5-HT, zatímco pacienti s IBS s převažujícími průjmy mají vyšší vrcholové hodnoty.  Je možné, že doplnění 5-HTP, prekurzoru serotoninu, může být užitečné v případech IBS s převažující zácpou.
Zvýšená střevní propustnost, charakterizovaná neschopností střev zabránit "průniku" velkých částic střevní stěnou do krevního oběhu, je problémem, který může být způsoben množstvím faktorů, včetně citlivosti na potraviny, nadměrnou konzumací alkoholu, hypochlorhydií i přemnožením kvasinek. Tato hyperpermeabilita může být základní příčinou mnoha takových stavů, jako jsou potravinové alergie, Crohnova choroba, bolesti hlavy a ekzém.

Přírodní terapie:

Dieta a testování
Pokud existuje podezření na citlivost na potraviny, pak odstranění nepříznivých potravin (např. lepek, mléčné výrobky, vejce atd.) může přinést zlepšení. Pro diagnostiku citlivosti na potraviny lze využít eliminační dietu i celou řadu testů, které jsou k dispozici. Užitečné je i testování stolice, aby  se zjistilo, zda jsou přítomny nějaké patogeny, které mohou způsobovat problémy.
Pro osoby s IBS jsou FODMAP (fermentovatelné oligo, di, monosacharidy a polysacharidy) skupinou uhlohydrátů s krátkým řetězcem, nacházející se v řadě potravin, které mohou zhoršit příznaky.
Snižení nebo eliminace všech potravin FODMAP po dobu dvou týdnů a pak pomalu znovu zavádění potravin z každé skupiny může snížit příznaky díky snížení fermentace těchto sacharidů. Je-li dodržování problém, eliminace jedné skupiny fermentovaných potravin po druhé je jemnější, ale dlouhodobější postup.
Cukr  po konzumaci velmi rychle potlačuje imunitní funkci. Aby byla překonána jakákoli infekce (ať už parazitická, virová nebo bakteriální), imunitní systém by měl fungovat co nejúčinněji. Proto většina lidí bude mít prospěch z významného snížení přísunu cukru a soustředění se na nezpracovanou, celozrnnou stravu.

Životní styl
Malé změny mohou mít velký vliv na pohodu pro lidi s trávicími potížemi. Cvičení jako je jóga, poskytne fyziologické výhody získané přímo z konkrétních poloh, které mohou být využity ke zlepšení trávení, a také jako forma úlevy od stresu, což též napomáhá trávení. Aerobní cvičení, například chůze nebo přeskakování, urychluje dýchání a srdeční frekvenci, pomáhá stimulovat přirozené kontrakce střevních svalů,  a tím zlepšuje průchod stolice.
Stres ze společenských příležitostí může odstranit, když si předem zjistíte, jaké možnosti jsou v nabídce restaurací a která restaurace může zajistit zvláštní požadavky na stravu.

Doplňky

L-glutamin, nejhojnější aminokyselina v našem těle, je jednou z nejdůležitějších živin pro zdraví střev. Tato aminokyselina je hlavní živinou pro střevní buňky a za určitých okolností ji tělo potřebuje víc, než je možné dodat dietou a biosyntézou. Zvýšená propustnost střeva zvyšuje požadavek na glutamin. L- glutamin  může také pomoci hojivému procesu při ulcerózním onemocnění střev a IBS.

Rostlinné přípravky jako kořen hořce a kořen pampelišky, obsahují sloučeniny hořké chuti - hořčiny, které stimulují tok slin a žaludeční kyseliny, vedoucí ke zlepšení trávení. Vysoký obsah cholinu v pampelišce, kombinovaný s hořčinami, se považuje za stimulant toku žluče, čímž podporuje zdraví jater.

Zázvor zkracuje čas vyprazdňování žaludku a může zvýšit sekreci žluči z žlučníku (čímž pomáhá trávení tuků).

Fenykl a kmín jsou používány ke zmírnění střevních křečí a výzkum také naznačuje, že fenykl má ochranný účinek na léze žaludeční sliznice.

Zharmonizování střevní mikrobiální rovnováhy může být podpořeno enzymy, antimikrobiálními látkami i probiotiky.

Proteolytické enzymy, jako je bromelain a pankreatin, jsou užitečné pro lidi, kteří mají potíže s trávením bílkovin ve své stravě. Tyto enzymy mohou být užitečné také pro virové, parazitární a bakteriální infekce střev. Když jsou užívány na prázdný žaludek,  je jejich úkolem"trávit" tyto infekční agens a tím napomáhat jejich eliminaci. Mohou být užity společně s antimikrobiálními látkami, jako je extrakt z olivoého listu a oreganový olej, aby jejich aktivitu podpořili.

Pro ty, kteří mají problémy s trávením sacharidů, jako jsou fazole, alfa-galaktozidáza je enzym, který pomáhá štěpit fermentovatelné sacharidy, což vede ke snížení nadýmání.

Přátelská flóra, jinak známá jako probiotika, poskytuje přední linii našemu imunitnímu systému a také se podílí na výrobě mnoha vitaminů včetně riboflavinu, niacinu, kyseliny pantothenové, pyridoxinu, kyseliny listové a vitamínu K. Při doplňování probiotik je důležité znát konkrétní kmeny, u nichž byla klinickými studiemi prokazána účinnost. Výzkum prokázal, že doplnění Bifidium lactis, BB-12 a Lactobacillus Paracasei. L. CASEI 431 může účinně zlepšit imunitní funkce tím, že zvyšuje systémové a slizniční imunitní odpovědi na výzvy. Klinické studie také ukazují přínos BB-12 při zlepšení zácpy u dospělých a snižení rizika koliky i ekzému u kojenců. Lactobacillus rhamnosus GG, LGG může snížit riziko infekce horních cest dýchacích u dětí a snížit prevalenci nežádoucí účinků antibiotik (jako je průjem).

Hodně práce bylo učiněno ohledně výzkumu fekální transplantace při léčbě infekce  Clostridium difficile. Transplantace stolice od zdravých dárců může pomoci obnovit optimální rovnováhu mikrobů ve střevě. Výzkum se nyní rozšiřuje i na další oblasti jako je kolitida, syndrom dráždivého střeva a některé neurologické stavy.

Autor: mk  
Zdroj: Solgar

References
www.nhs.uk
Dunlop SP et al. Abnormalities of 5-hydroxytryptamine metabolism in irritable bowel syndrome. Clin Gastroenterol Hepatol. 2005 Apr;3(4): 349-57.
Maxion-Bergemann S et al. Costs of irritable bowel syndrome in the UK and US. Pharmacoeconomics. 2006;24(1):21-37.
Yamini D, Pimentel M. Irritable bowel syndrome and small intestinal bacterial overgrowth. J Clin Gastroenterol. 2010 Nov-Dec;44(10):672-5.
Van Citters GW, Lin HC. Management of small intestinal bacterial overgrowth. Curr Gastroenterol Rep. 2005 Aug;7(4):317-20.
Gebhardt R. Antidyspeptic and lipid-lowering effects of artichoke leaf extract. Journal for General Medicine. 1996 2.
Plummer N. The unseen epidemic: the linked syndromes of achlorhydria and atrophic gastritis. Townsend Letter for Doctors and Patients. July 2004.
Kitchen J. Hypochlorhydria: a review, part 1. Townsend Letter for Doctors and Patients. October 2001.
Andre C et al. Measurement of intestinal permeability to mannitol and lactulose as a means of diagnosing food allergy and evaluating therapeutic effectiveness of disodium cromoglycate. Ann Allergy. 1987 59(5 Part 2): 127-130.
Arnott ID et al. Abnormal intestinal permeability predicts relapse in inactive Crohn disease. Scand J Gastroenterol. 2000 35(11): 1163-9.
Cichoke A J. The Complete Book of Enzyme Therapy. Avery Publishing Group, Garden City Park, New York, USA. 1999: 288.
Caffarelli C et al. Elimination diet and intestinal permeability in atopic eczema: a preliminary study. Clin Exp Allergy. 1993 23: 28-31.
Di Bastiani et al. Improvement of Migraine after H Pylori Eradication. Helicobacter 2004 (A0815.); 9: 487-604. Hompes D. The H Pylori Diet. Heath for the People Ltd, London, 2011.
Rizzardini et al. Evaluation of the immune benefits of two probiotic strains Bifidobacterium animalis ssp. lactis, BB-12(R) and Lactobacillus paracasei ssp. paracasei, L. casei 431(R) in an influenza vaccination model: a randomised, double-blind, placebo-controlled study. Br.J.Nutr. 2011: 1-9
Hatakka et al. Effect of long term consumption of probiotic milk on infections in children attending day care centres: double blind, randomised trial. BMJ 2001;322(7298): 1327
Vanderhoof et al. Lactobacillus GG in the prevention of antibiotic-associated diarrhoea in children. J.Pediatr. 1999;135: 564-568

 

Příjde vám tento článek zajímavý? Pošlete ho dál!
Diskuze ke článku
Přidat komentář
Zařazení na fórum: 

Přidat komentář

Reklama

Reklama