Reklama

Více postižených může získat dotace na pomůcky

Na státní dotaci na takzvané zvláštní pomůcky zřejmě dosáhne širší okruh postižených lidí.

Senát to schválil v poslanecké novele. Novela počítá i s tím, že nárok na plnou dotaci na pořízení automobilu by nově měli mít i postižení s vyššími příjmy než nyní.  Ve Sněmovně ji předložili poslanci z řad KDU-ČSL, ANO, Pirátů, KSČM, ČSSD, TOP 09 a STAN. Vznikla ve spolupráci s Národní radou osob se zdravotním postižením.

Pro schválení zákona hlasovalo 62 přítomných senátorů, proti nehlasoval žádný z nich. "Pomůže to zlepšit kvalitu života řadě lidí," řekl poslanec KDU-ČSL Jan Bartošek, který předlohu před senátory uvedl.

Na příspěvek na zvláštní pomůcky budou mít podle schváleného znění novely nově nárok lidé s těžkým omezením pohyblivosti kvůli postižení cév v nohách a kvůli oběhové nedostatečnosti při onemocnění srdce. Žádat o dotaci budou moci žádat i lidé s prokázaným těžkým poškozením plicních funkcí a pacienti s těžkým postižením kloubů nohou souvisejícím většinou s diabetickou neuropatií. Sněmovna na návrh sociálního výboru některá kritéria pro posuzování nároku na dotaci ještě upřesnila. Týkají se zejména lidí se srdečními potížemi.

Dotace by mohla zahrnovat například plošiny, rampy, schodišťové sedačky a elektrické skútry. Bez těchto pomůcek se postižení, na něž by se měl zákon nově vztahovat, podle předkladatelů neobejdou. Novela počítá i s tím, že příspěvek na automobil by mohli získat i postižení lidé bez rukou nebo s nefunkčníma rukama.

Reklama

Příspěvek na pořízení vozidla může činit až 200.000 korun. Jeho přiznanou výši nemají tolik ovlivňovat neovlivňovaly příjmy žadatele. Příspěvek by se podle úpravy snižoval od příjmů nad 16násobek životního minima místo nynějšího osminásobku.

Zdroj: ČTK

Reklama

Komentáře

Reklama